ВПЛИВ НИЗЬКИХ ДОЗ ТАУРИНУ НА АНТИОКСИДАНТНИЙ ЗАХИСТ і ЛІПОПРОТЕЇНОВИЙ СКЛАД КРОВІ ЩУРІВ

Рейтинг користувача: 0 / 5

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Bìol. Tvarin, 2017, Volume 19, Issue 2, pp. 94100                                              http://dx.doi.org/10.15407/animbiol19.02.094

ВПЛИВ НИЗЬКИХ ДОЗ ТАУРИНУ НА АНТИОКСИДАНТНИЙ ЗАХИСТ і ЛІПОПРОТЕЇНОВИЙ СКЛАД КРОВІ ЩУРІВ

Р. Остапів1,2, Х. Скиба1, В. Манько1

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Львівський національний університет імені Івана Франка,
вул. Грушевського, 4, м. Львів, 79005, Україна

2ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок,
вул. Донецька, 11, м. Львів, 79019, Україна

Метою роботи було дослідити вплив тривалого перорального введення низьких доз (5–20 мг/кг) таурину на антиоксидантний захист та склад ліпопротеїнів крові щурів. Дослідження проведені на самцях щурів лінії Wistar масою 140–160 г і віком 4 місяці. Тварин розділяли на чотири групи — контрольну (n=4), щурам якої протягом 28 діб щоденно вводили у стравохід питну воду, та три дослідні (n=4), щурм яких вводили таурин у дозах: І дослідна група — 5 мг/кг, ІІ дослідна група — 10мг/кг, ІІІ дослідна група — 20 мг/кг маси тіла. На 29-ту добу експерименту щурів декапітували, відбирали кров і визначали активність ензимів та активність окремих ізозимів антиоксидантного захисту (супероксиддисмутази, каталази і глутатіонпероксидази), вміст ТБК-активних продуктів, склад ліпопротеїнів і розчинних протеїнів крові.

У результаті досліджень виявлено, що тривале пероральне введення таурину не впливає на активність ензимів антиоксидантного захисту, однак знижується вміст ТБК-активних продуктів і змінюється активність окремих ізозимів. Активність СОД1 у крові тварин ІІ дослідної групи зростає вдвічі, а в ІІІ дослідній групі домінує СОД3. Встановлено, що за введення таурину дозами 10 та 20 мг/кг в 1,5–4,0 разу зростає активність КАТ1, КАТ2 та ГПО3. Крім того, у крові тварин І і ІІІ дослідних груп зростає відсотковий вміст альбумінів, проте знижується вміст преальбумінів, що вказує на інтенсифікацію обмінних процесів. У щурів ІІ дослідної групи зростає вміст γ- та β-глобулінів, але знижується вміст преальбумінів. У складі спектру протеїнів крові у тварин І дослідної групи збільшується вміст ліпопротеїнів низької та дуже високої щільності, при цьому знижується вміст хіломікронів. Ущурів ІІІ дослідної групи вміст хіломікронів, навпаки, зростає, але зменшується вміст ліпопротеїнів високої щільності.

Ключові слова: антиоксидантний захист, кров, щурИ, супероксиддисмутаза, глутатіонпероксидаза, каталаза, ТБК-активні продукти, ліпопротеїни, розчинні протеїни крові

1. Ahmed M. A. Amelioration of nandrolone decanoate-induced testicular and sperm toxicity in rats by taurine: Effects on steroidogenesis, redox and inflammatory cascades, and intrinsic apoptotic pathway. Toxicol. Appl. Pharmacol., 2015, vol. 282, pp. 285–296.

2. Anand P., Rajakumar D., Jeraud M., Felix A. J. Effects of taurine on glutathione peroxidase, glutathione reductase and reduced glutathione levels in rats. Pakist. J. Biol. Scien., 2011, vol. 14, pp. 219–225.

3. Aruoma O. I., Halliwell B., Hoey B. M., Butler J. The antioxidant action of taurine, hypotaurine and their metabolic precursors. Biochem. J., 1988, vol. 256, pp. 251–255.

4. Beauchamp C., Fridovich I. Superoxide dismutase: improved assays and assays applicable to acrylamide gels. Analyt. Biochem., 1971, vol. 44, pp. 276–287.

5. De la Puerta C., Arrieta F. J., Balsa J. A., Botella-Carretero J. I. Taurine and glucose metabolism: a review. Nutr. Hosp., 2010, vol. 25, pp. 910–919.

6. Derkach M. P., Humetskyy R. Ya., Chaban M. Ye. Course of variational statistics. Kyiv, High school, 1977, 210 p. (in Ukrainian)

7. Dubinina Ye. Ye., Salnikova L. Ya., Yefimova L. F. The activity and isoenzyme spectrum of SOD of erythrocytes. Laboratory work, 1983, no. 10, pp. 30–33. (in Russian)

8. Hansen S. H., Birkedal H., Wibrand F., Grunnet N. Taurine and regulation of mitochondrial metabolism. Adv. Exp. Med. Biol., 2015, vol. 803, pp. 397–405.

9. Huxtable R. J. Physiological actions of taurine. Phys. rev., 1992, vol. 72, pp. 101–160.

10. Kholod V. M. Proteins of blood serum in clinical and experimental veterinary. Minsk, Uradzay, 1983, 78 p. (in Russian)

11. Korabeynikova S. N. Modification of LPO determination in the reaction with TBA. Laboratory work, 1989, no. 7, pp. 8–10. (in Russian)

12. Korolyuk M. A., Ivanova L. Y., Mayorova Y. H., Tokaryev V. E. Method for the determination of catalase activity. Laboratory work, 1983, no. 10, pp. 16–18. (in Russian)

13. Lambert I. H., Kristensen D. M., Holm J. B., Mortensen O. H. Physiological role of taurine — from organism to organelle. Acta Physiol., 2015, vol. 203, pp. 191–202.

14. Lowry O. H., Rosebrough N. J., Fair A. L. Protein measurement with Folin phenol reagent. J. Biol. Chem., 1951, vol. 193, pp. 264–275.

15. Manna P., Sinha M., Sil P. C. Taurine plays a beneficial role against cadmium-induced oxidative renal dysfunction. Amino Acids, 2009, vol. 36, pp. 417–428.

16. Mishra H., Fridovich I. Superoxide dismutase and peroxidase: a positive activity stain applicable to polyacrylamide gel electropherograms. Arch. Biochem. Biophys., 1977, vol. 183, pp. 511–515.

17. Moin V. M. A simple and specific method for determining the activity of glutathione peroxidase in erythrocytes. Laboratory work, 1986, no. 12, pp. 724–727. (in Russian)

18. Nandhini A. T., Anuradha C. V. Taurine modulates kallikrein activity and glucose metabolism in insulin resistant rats. Amino Acids, 2002, vol. 22, pp. 27–38.

19. Nandhini A. T., Balakrishnana S. D., Anuradha C. V. Taurine improves lipid profile in rats fed a high fructose-diet. Nutr. Res., 2012, vol. 22, pp. 343–354.

20. Vlizlo V. V., Fedoruk R. S., Ratych I. B. Laboratory methods of research in biology, animal husbandry and veterinary medicine. Lviv, 2012, 764 p. (in Ukrainian)

21. Wodbury W., Spencer A. K., Stahmann M. A. An improved procedure using ferricyanide for detecting catalase isozymes. Analyt. Biochem., 1971, vol. 44, no. 1, pp. 301–305.

скачати повний текст статті в форматі PDF