ОБМІН РЕЧОВИН В ОРГАНІЗМІ РЕМОНТНИХ СВИНОК ЗА ЗГОДОВУВАННЯ ПРОБІОТИЧНОЇ КОРМОВОЇ ДОБАВКИ «ПРОПІГ»

Рейтинг користувача: 0 / 5

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Bìol. Tvarin, 2017, volume 19, issue 3, pp. 18–24        http://dx.doi.org/10.15407/animbiol19.03.018

ОБМІН РЕЧОВИН В ОРГАНІЗМІ РЕМОНТНИХ СВИНОК ЗА ЗГОДОВУВАННЯ ПРОБІОТИЧНОЇ КОРМОВОЇ ДОБАВКИ «ПРОПІГ»

І. М. Блайда

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького,
вул. Пекарська, 50, м. Львів, 79010, Україна

У представленому матеріалі висвітлено результати досліджень застосування пробіотичної кормової добавки «ПРОПІГ» у годівлі ремонтних свинок та її впливу на функціональний стан організму тварин з урахуванням обмінних процесів, розвитку та інтенсивності росту.

Проведено балансовий дослід на 4-х групах племінних свинок великої білої породи по 4 голови у групі та годівельний дослід на 4-х групах по 10 голів у групі. Свинки 1-ї групи (контроль) отримували стандартний збалансований за поживними речовинами комбікорм. До комбікорму тварин 2-ї, 3-ї та 4-ї груп додавали 2, 3 і 4 г/голову/день кормової добавки «ПРОПІГ». Склад добавки: Lactobacillus plantarum CCM 7102, мальтодекстрин, фруктоолігосахариди. Тривалість досліду — 152 доби.

Коефіцієнт перетравності сухої речовини у свинок 2-ї, 3-ї і 4-ї дослідних груп був вищим на 3,7; 6,5 і 6,8 % порівняно з контрольними тваринами. За перетравністю органічної речовини свинки 2-ї групи переважали контроль на 2,9 %, 3-ї — на 6,4, а 4-ї на 6,7 %. Виявлено позитивний вплив кормової добавки на засвоєння протеїну, клітковини, Кальцію та Фосфору. Встановлено, що згодовування тваринам кормової біодобавки на фоні повнораціонного комбікорму у кількості 2–4 г/гол/добу не має негативного впливу на функціональний стан організму тварин.

Середньодобові прирости у дослідних групах свинок були на 1,9–3,5 % вищими порівняно з контрольною групою. Отримано позитивний результат щодо процесів перетравності та засвоєння основних поживних речовин, а також функціонального стану і розвитку племінних свинок, що дозволяє стверджувати про ефективність використання кормової добавки «ПРОПІГ» у раціонах свиней.

Ключові слова: РЕМОНТНІ СВИНКИ, ПРОБІОТИЧНА КОРМОВА ДОБАВКА «ПРОПІГ», ПЕРЕТРАВНІСТЬ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН, ІНТЕНСИВНІСТЬ РОСТУ

  1. 1. Delphine M. A., Saulnier D. M, Spinler J. K., Glenn R., Gibson G. R. Mechanisms of Probiosis and Prebiosis: Considerations for Enhanced Functional Foods. NIH Public Accens Author Manuscript, 2009, 20 (2), 135–141. DOI: 10.1016/j.copbio.2009.01.002.
  2. 2. Gratz S. W., Mykkanen H., El-Nesami H. S. Probiotics and gut health: A special focus on liver diseases. World Journal of Gastroenterology, 2010, 16 (4), pp. 403–410.
  3. 3.Hohryn S. Feeding of pigs, poultry, rabbits and fur-bearing animals. A reference manual. St.Petersburg, Profi-Inform, 2004, p.  (in Russian)
  4. 4. Kucheryavy Effect of feeding drugs to state structures stomach and intestines of pigs. Scientific bulletin of LNUVMBT named after S.Z.Gzhytsky, Lviv, 2005, vol. 7, no. 2, 4, 6, pp. 81–85. (in Ukrainian)
  5. 5. Pidgorsky , Kovalenko N. Probiotics on the basis of lactic acid bacteria — day and night and perspectives. Materials of the International Science Conference, Ternopil, 20–22 May 2004, pp. 3–7. (in Ukrainian)
  6. Pivtorak Ya., Bohdan I., Paranyak R. Productive action of fodder additive “PROPIHplv” in the diets of repairing young pigs. Scientific bulletin of LNUVMBT named after S. Z. Gzhytsky, 2016, vol. 18, no. 1 (63), P. 3, pp.8–12. (in Ukrainian)
  7. 7. Pivtorak Ya., Bohdan I. Efficiency of probiotic of fodder additive “PROPIHplv” in pigs feeding. Proceedings of VNAUASNH, B., 2016,1 (91), pp. 16–22. (in Ukrainian)
  8. 8. Probiotics and prebiotics. World Gastroenterological Organization (practical recommendations). 2008, 24.
  9. Svezhentsev A., Kravtsiv R., Pivtorak Ya. Normalized feeding of pigs. Lviv, 2004, pp. 7–10. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF