ОСОБЛИВОСТІ АНТИОКСИДАНТНОГО ВПЛИВУ ВІТАМІНУ E НА ОКИСНІ ПРОЦЕСИ У М’ЯСІ ГУСЕЙ

Рейтинг користувача: 0 / 5

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Bìol. Tvarin, 2017, volume 19, issue 3, pp. 82–87        http://dx.doi.org/10.15407/animbiol19.03.082

ОСОБЛИВОСТІ АНТИОКСИДАНТНОГО ВПЛИВУ ВІТАМІНУ E НА ОКИСНІ ПРОЦЕСИ У М’ЯСІ ГУСЕЙ

Г. В. Рубан1, О. В. Яковійчук1, Т. І. Галько1, О. О. Данченко2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Мелітопольський державний педагогічний університет ім. Богдана Хмельницького,
вул. Гетьманська, 20, м. Мелітополь, 72311, Україна

2Таврійський агротехнологічний університет,
пр. Богдана Хмельницького, 18, м. Мелітополь, 72315, Україна

З’ясовано особливості впливу подвоєної дози вітаміну Е в раціоні гусей у передзабійний період на якість їхнього м’яса та окисні процеси під час його низькотемпературного зберігання. Впродовж усього періоду постнатального розвитку гусей контрольної групи утримували на стандартному раціоні, збалансованому за обмінною енергією, протеїном і вітамінами. Раціон гусей дослідної групи з 42-ої до 63-ої доби відрізнявся вдвічі більшим (40 мг/кг) вмістом вітаміну Е. Забій птиці проводили у 63-добовому віці. Після забою з тушок вирізали м’ясо грудинки, яке заморожували повільним способом до температури –18 °С. Для низькотемпературного зберігання використано м’ясо гусей двох зразків. М’ясо контрольного зразка отримане від гусей контрольної групи, дослідного зразка — від гусей дослідної групи.

Інтенсивність процесів пероксидного окиснення ліпідів у м’ясі гусей оцінювали за вмістом продуктів пероксидації, які реагують з 2-тіобарбітуровою кислотою — ТБКАП. Визначення цих продуктів проводили в гомогенатах м’яса (ТБКАПвих) та за ініціації пероксидного окиснення Fe2+ (ТБКАПінк). Окрім того, у м’ясі гусей визначали вміст вітамінів А, Е і β-каротину.

Встановлено, що введення до раціону гусей вітаміну Е в дозі 40 мг/кг корму в цей період сприяє вірогідному гальмуванню (P0,05–0,001) процесів ліпопероксидації у їхньому м’ясі під час низькотемпературного зберігання. М’ясо цих гусей характеризується вірогідно вищим вмістом вітаміну Е (P≤0,05–0,01) впродовж усього експерименту і на 29,1 % (P≤0,01) вищим умістом β-каротину наприкінці досліду. Отже, удвічі збільшена доза вітаміну Е в передзабійний період не тільки покращує якість парного м’яса, але й гальмує його окисне псування.

Ключові слова: М’ЯСО, ПЕРЕДЗАБІЙНИЙ ПЕРІОД, НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНЕ ЗБЕРІГАННЯ, ОКИСНІ ПРОЦЕСИ, ВІТАМІН Е, ВІТАМІН А, β-КАРОТИН

  1. AndreevA.Yu., Kushnareva Yu. E., Starkov A. A. Metabolism of reactive oxygen species in mitochondria. Biochemistry, 2005, vol. 70, no. 2, pp. 246–264. (in Russian)
  2. AntonovB.I., Antonov B. I., Yakovleva T. F., Deryabin V. I. Laboratory research in veterinary medicine: biochemical and microbiological. Moscow, Agropromizdat, 1991, 278 p. (in Russian)
  3. Azzi A., Stocker A. Vitamin E: non-antioxidant roles. Prog. lipid Res., 2000, vol.39, pp.231–255.
  4. AzziA., GysinR., Kempná P., Munteanu A., Negis Y., Villacorta L., Visarius T., Zingg J. M. Vitamin E mediates cell signaling and regulation of gene expression. Ann. N.Y. Acad. Sci., 2004, vol. 1031, pp. 86–95.
  5. DanchenkoO.O., Paschenko J. P., Danchenko M. M., Zdorovtseva L. M. Support mechanisms prooxidant-antioxidant balance in the tissues of the liver of geese in conditions of hypo- and hyperoxia. Ukr. Biochem. Zh., 2012, vol. 84, no. 6, pp. 109–114. (in Ukrainian)
  6. Danchenko O. O., RubanG. V., Boroday V. P. The specificity of oxidative damage and changes in fatty acid composition of lipids meat geese during its low-temperature storage. Modern poultry, 2013, no.4, pp. 27–29. (in Ukrainian)
  7. Danchuk V. V. Danchuk O. V., Tsepko N. L. Oxidativ stress — pathology or adaptation? Livestock in Ukraine, 2004, no.4, pp. 21–23. (in Ukrainian)
  8. Decker E., Crum A. α-Tocopherol and meat quality. J. Food Sci., 1991, vol. 56, pp. 11–79.
  9. Dmitrieva M. A., Rozanev E. G. Quality of meat and free radicals. Meat Industry, 2006, no.12, pp. 52–54. (in Russian)
  10. Gunczak A. V., Ratych I. B., Andreeva L. V., Sirko Ja. M., Stojanowska G. M. Role of vitamin E in the poultry nutrition. The Animal Biology, 2007, vol. 9, no. 1–2, pp. 70–82. (in Ukrainian)
  11. Putilina F. E., Galkina O. V., Eshchenko N. D., Krosovska G.P. Free radical oxidation. A textbook. Moscow, Kolos, 2008, 172 p. (in Russian)
  12. Sakhatsky M. I., Ivko I. I., Ionov I. A., Melnik V. O., Karkach P. M., Reznikovsky V. K., Pydov V. Y., Chapligin E. M. Reference poultry. Ed. E. Sakhatsky. Kharkiv, 2001, 160 p. (in Ukrainian)
  13. Recommendations for the normalization of feeding poultry. Ed. Y. O. Ryabokon. Tags, Poultry Research Institute, 2005, 101 p. (in Ukrainian).
  14. Ruban G. V., Zdorovtseva L. M, Danchenko O. O. Effect of vitamin E on lipid changes in fatty acid composition of meat geese during its low-temperature storage. Poultry, 2012, vol. 68, pp. 391–396. (in Ukrainian)
  15. Traber M. G., LeonardS. W., Bobe G., Fu X., Saltzman E., GrusakM. A, Booth S. L. α-Tocopherol disappearance rates from plasma depend on lipid concentrations: studies using deuterium-labeled collard greens in younger and older adults. Am. J. Clin. Nutr., 2015, vol. 101, pp. 752–759.
  16. WattsE.J., Shen Y., Lansky E. P., Nevo E., Bobe G., Traber M. G. High environmental stress yields greater tocotrienol content while changing vitamin E profiles of wild emmer wheat seeds. J. Med. Food., 2015, vol. 18, pp. 216–223.

18. Wu L., Guo X., Hartson S. D. Davis M. A. He H., Medeiros D. M., Wang W., Clarke S. L., Lucas E. A., Smith B. J., Lintig J., Lin D. Lack of β, β-carotene-9’, 10’-oxygenase 2 leads to hepatic mitochondrial dysfunction and cellular oxidative stress in mice [Electronic resource]. Mol. Nutr. Food Res., 2016. Available at: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.201600576/full.

скачати повний текст статті в форматі PDF