ВМІСТ ЖИРНИХ КИСЛОТ В ОРГАНАХ CYPRINUS CARPIO L. ЗА РІЗНИХ УМОВ ІСНУВАННЯ

Рейтинг користувача: 0 / 5

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Bìol. Tvarin, 2017, volume 19, issue 3, pp. 88–98        http://dx.doi.org/10.15407/animbiol19.03.088

ВМІСТ ЖИРНИХ КИСЛОТ В ОРГАНАХ CYPRINUS CARPIO L. ЗА РІЗНИХ УМОВ ІСНУВАННЯ

С. В. Сисолятін

sergiy_sv@ukr.net

Національний університет біоресурсів і природокористування України,
вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, 03041, Україна

Важливе значення у процесах адаптації живих організмів до екстремальних умов зовнішнього середовища відіграють жирні кислоти (ЖК). Методом газорідинної хроматографії з полум’яно-іонізаційним детектором досліджено жирнокислотний пул загальних ліпідів печінки, зябер та головного мозку Cyprinus caprio L. за нормобіозу та штучного гіпобіозу (на 6-у та 24-у години експозиції). Відмічено органоспецифічність за кількісним вмістом ЖК загальних ліпідів в організмі коропів. За нормобіозу ліпіди головного мозку коропів, на відміну від інших органів, характеризуються вищим рівнем насичених (42,4 %) та нижчим рівнем ненасичених ЖК (57,6 %) за рахунок високого рівня моноєнових ненасичених ЖК (39,3 %) та низького рівня полієнових ненасичених ЖК (18,3 %).

Встановлено, що вплив гіпокси-гіперкапнічного середовища за гіпотермії (штучний гіпобіоз) спричиняє зміни у кількісному складі жирних кислот загальних ліпідів органів коропів. Зокрема спостерігається зниження вмісту насичених жирних кислот, переважно пальмітинової та стеаринової, що, ймовірно, пов’язано з енергетичними та адаптаційними процесами. Вміст ненасичених жирних кислот ліпідів у досліджуваних органах збільшується переважно за рахунок полієнових, зокрема лінолевої, ліноленової, арахідонової, ейкозапентаєнової та докозагексаєнової. При цьому знижується ступінь насиченості жирних кислот. Зростання вмісту моноєнових ненасичених жирних кислот вірогідне лише у печінці коропів.

З’ясовано, що зростання сумарного вмісту жирних кислот родин ω-3, ω-9 та особливо ω-6, що призводить до змін величин відношень цих кислот, в органах коропів за штучного гіпобіозу має модифікаційний характер. Індекс інтенсивності обміну ліпідів (відношення вмісту пальмітинової кислоти до олеїнової (С16:018:1ω9)) найбільше знижується у печінці та зябрах — у середньому на 54 % на 24-у годину експозиції гіпобіозу.

Виявлена за штучного гіпобіозу специфічна перебудова кількісного складу жирних кислот ліпідів печінки, зябер та головного мозку коропів може мати компенсаторний характер, спрямований на підтримку їх функціональної активності за інших умов існування.

Ключові слова: ПЕЧІНКА, ЗЯБРА, ГОЛОВНИЙ МОЗОК, ЖИРНІ КИСЛОТИ, КОРОПИ, НОРМОБІОЗ, ШТУЧНИЙ ГІПОБІОЗ

  1. Aggelousis G., Lazos E. S. Fatty acid composition of the lipids from eight freshwater fish species from Greece. Journal of Food Composition and Analysis, 1991, pp. 68–76.
  2. Christie W. W. Lipid Analysis: Isolation, Separation, Identification and Structural Analysis of Lipids. Oxford, Pergamon Press., 1982, 207 p.
  3. Fedorchenko S. V., Kurt S. Chromatographic methods of analysis. Ivano-Frankivsk, Prykarp. National University named after V. Stefanyk, 2012, 146 p. (in Ukrainian)
  4. Folch J., Leez M., Stanley. H. S. Simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues. J. Biol. Chem., 1957, 226 (2), pp. 497–501.
  5. Guschina L. A., Harwood J. L. Mechanisms of temperature adaptation in poikilotherms. FEBS Lett., 2006, vol. 580, is. 2, pp. 5477–5483.
  6. Hong H., Zhou Y., Wu H., Luo Y., Shen H. Lipid Content and Fatty Acid Profile of Muscle, Brain and Eyes of Seven Freshwater Fish: a Comparative Study. Journal of the American Oil Chemists’ Society, May 2014, vol. 91, is. 5. Pp. 795–804.
  7. Khyzhnyak S. V., Midyk S. V., Sysoliatin S. V., Voitsitsky V. M. Fatty acids composition of inner mitochondrial membrane of rat cardiomyocytes and hepatocytes during hypoxia — hypercapnia. Ukrainian Biochemical Journal, 2016, vol. 88, no. 3, pp. 92–98. (in Ukrainian)
  8. Kminkova M., Winterova R., Kucera J. Fatty acids in lipids of carp (Cyprinus carpio) tissues. Czech J. Food Sci., 2001, vol. 19. pp. 177–181.
  9. Kogteva G. S., Bezuglov V. V. Unsaturated fatty acids as endogenous bioregulators. Overview. Biochemistry, 1998, vol. 63, is. 1. pp. 6–15. (in Russian)Timofeev N. N. Hypobiosis and cryobiosis. Past, present and future. Moscow, Inform-Znanie, 2005, 256 p. (in Russian)
  10. Kokunin V. A. Statistical processing of data with a small number of experiments. Ukr. Biochem. Journal, 1975, vol. 47, no. 6, pp. 776–790. (in Russian)
  11. Kreps E. M. Lipids of cell membranes. Leningrad, Science, 1981. 339 p. (in Russian)
  12. Melnytchuk S. D., Melnytchuk D. O. The animal hypobiosis state (molecular mechanisms and practical implications for the agriculture and medicine). Kyiv, NULES press, 2007, 220 p. (in Ukrainian)
  13. Melnychuk S. D., Melnychuk D. O., Tereshchenko S. V. The method of transfer and storage of fish in a state of artificial hibernation and installation for its implementation. Patent UA, no. 99116062, 2001. (in Ukrainian)
  14. Sidorov V. S. Ecological fish biochemistry. Lipids. Leningrad, Science, 1983, 240 p. (in Russian)
  15. Smolyaninov K. B., Paranyak R. P., Yanovich V. G. The biological role of polyunsaturated fatty acids. The Animal biology, 2002, vol. 4, no. 1–2, pp. 16–31. (in Ukrainian)
  16. Timofeev N. N. Hypobiosis and cryobiosis. Past, present and future. Moscow, Inform-Znanie, 2005, 256 p. (in Russian)
  17. Tocher D. R., Bell M. V. Biosynthesis of fatty acids; general principles and new directions. In: Arts M. T., Brett M., Kainz M., eds. Springer-Verlag; New York, NY, USA. 2009, pp. 211–236.

скачати повний текст статті в форматі PDF