ВПЛИВ ПРЕПАРАТІВ «ACTIVO» І «ПРОПОУЛ» НА СКЛАД МІКРОФЛОРИ КИШЕЧНИКУ ПЕРЕПЕЛІВ ПОРОДИ «ФАРАОН» ТА ЇХ ПРОДУКТИВНІСТЬ

Рейтинг користувача: 0 / 5

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Bìol. Tvarin, 2017, volume 19, issue 3, pp. 107–114    http://dx.doi.org/10.15407/animbiol19.03.107

ВПЛИВ ПРЕПАРАТІВ «ACTIVO» І «ПРОПОУЛ» НА СКЛАД МІКРОФЛОРИ КИШЕЧНИКУ ПЕРЕПЕЛІВ ПОРОДИ «ФАРАОН» ТА ЇХ ПРОДУКТИВНІСТЬ

О. М. Стефанишин, А. В. Гунчак, О. І. Луковська, Я. М. Сірко, В. О. Кисців, Б. Б. Лісна, С. І. Коретчук

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

У статті наведено результати додаткового введення в раціон перепелів породи «Фараон» фітобіотика «Activo» (дозою 0,10 кг/т корму в період з 21-ї до 71-ї доби) та синбіотика «Пропоул» (дозою 7,5 г/кг корму в період з 21-ї по 35-у добу життя). Досліджували кількісний та якісний склад мікрофлори кишечника перепілок, несучість та якість отриманих яєць. Встановлено, що за введення препарату «Activo» збільшувалась кількість штамів із нормальною ферментативною активністю на тлі зростання загальної кількості клітин Ecoli. За використання препарату «Пропоул» спостерігалось збільшення кількості лактобактерій і біфідобактерій у вмісті сліпих кишок птиці на 41-у добу їх життя, а також штамів кишкової палички з високою ферментативною активністю. Тобто обидва препарати позитивно впливали на мікробіоценоз кишечнику перепелів.

Про доцільність уведення до раціонів перепелів породи «Фараон» препаратів «Activo» і «Пропоул» свідчать результати аналізу яєчної продуктивності птиці за період досліду. Показано, що несучість перепілок дослідних груп зростала на 8 % і 13 % відповідно порівняно з показниками у птиці контрольної групи. Водночас покращувались інкубаційні якості яєць, отриманих від перепілок, яким згодовували стосовані препарати, про що свідчить вивід молодняку. Застосування у раціоні перепелів 1-ї дослідної групи препарату «Activo» сприяло збільшенню виходу молодняку на 13 %, а за використання препарату «Пропоул» у 2-й дослідній групі — на 5 % порівняно з показниками яєць від птиці контрольної групи.

Ключові слова: ПЕРЕПЕЛИ, МІКРОФЛОРА КИШЕЧНИКУ, ПРОДУКТИВНІСТЬ

  1. Bajdevlyatova O. N., Ogurcova N. S., Shomina N. V., Tereshchenko A. V. Morphological indicators of quality of eggs a new subpopulation of chickens for meat and egg productivity direction. Poultry, 2011, vol. 67, pp. 1–7. (in Russian)
  2. Danilevska N., Subbotin V., Tishkin N. Probiotics: effects on different species of quail. Poultry, 2005, no. 8, pp. 14–15. (in Russian)
  3. Demir E., Sarica S., Ozcan M. The use of natural feed additives as alternative to an antibiotic growth promoter in broiler diets. Arch. Geflugelkd., 2005, 69, pp. 110–116.
  4. Gill C. Botanical feed additives. Feed International, 2004, pp. 14–17.
  5. Hunchak A. V., Ratych I. B., Kaminska M. V. Composition of cecum microflora and indices of cellular immunity in broiler chickens under the action of phytomedication. The Animal Biology, 2012, vol. 14, no. 1–2, pp. 518–523. (in Ukrainian)
  6. Jamroz D., Orda J., Kamel C. Influence of phytogenic extracts on performance, digestibility and gut microbial status in broiler chickens. Archiv fur Glflugelkunde; 11th European Poultry Conference, Bremen, 2002, p. 105.
  7. Kaminska M. V. The microflora of the bird’s intestinal tract: composition, main functions, causes and consequences of violations. Poultry, 2010, vol. 65, pp. 45–50. (in Ukrainian)
  8. Kaminska M. V., Stefanyshyn O. M., Hunchak A. V. Determining the composition of intestinal microflora of poultry. Lviv, 2015. 28 p. (in Ukrainian)
  9. Muhina N. V., Korotkov A. V., Martynova I. A., Zajcev F. N. Prospects for the use of natural growth promoters in poultry. Animal Nutrition and Forage Production, 2010, no 7, pp. 41–45. (in Russian)
  10. Neminushchaya L. A., Vorobyeva G. I., Skotnikova T. A. New antibiotics for poultry and their use in order to improve the effectiveness of vaccination. Poultry and poultry products, 2012, no. 5, pp. 41–44. (in Russian)
  11. Rolfe R. D. Interactions among microorganisms of the indigenous intestinal flora and their influence on the host. Rev Infect Dis., 1984, vol. 6, suppl. 1, pp. 73–79.
  12. Shevyirina S. V., Zayceva E. V., Kriklivy H. H. Stages of development of female Japanese quails. Collection of scientific works “The modern world, nature and man”, 2009, pp. 43–44. (in Russian)
  13. Wald C. Gewürze und Coeine Übersicht. Lohmann Inform, 2003, 3, pp. 7–11.
  14. Vlizlo V. V., Fedoruk R. S., Ratych I. B. Laboratory methods of research in biology, stockbreeding and veterinary medicine. Lviv, Spolom, 2012, 764 p. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF