БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ СИРОВАТКИ КРОВІ СВИНЕЙ РІЗНИХ КАТЕГОРІЙ ЗА ЯКІСНИМ СКЛАДОМ М’ЯЗОВОЇ ТКАНИНИ

Рейтинг користувача: 0 / 5

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Bìol. Tvarin, 2017, volume 19, issue 4, pp. 64–72             

http://doi.org/10.15407/animbiol19.04.064

БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ СИРОВАТКИ КРОВІ СВИНЕЙ РІЗНИХ КАТЕГОРІЙ ЗА ЯКІСНИМ СКЛАДОМ М’ЯЗОВОЇ ТКАНИНИ

В. І. Халак1, О. С. Грабовська2, І. В. Лучка2, Г. Г. Денис2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Державна установа «Інститут зернових культур НААН»,
вул. Володимира Вернадського, 14, м. Дніпро, 49027, Україна

2Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

У статті наведено результати досліджень біохімічних показників сироватки крові молодняку свиней з урахуванням їх розподілу на категорії за фізико-хімічними властивостями та хімічним складом м’язової тканини.

Етапи виконання науково-дослідної роботи: відбір молодняку свиней великої білої породи у 2,5–3-місячному віці, контрольна відгодівля до досягнення живої маси 100–110 кг, контрольний забій та відбір зразків найдовшого м’яза спини, дослідження фізико-хімічних властивостей та хімічного складу найдовшого м’яза спини. Відбір зразків крові у тварин проводили у 5-місячному віці. Досліджували біохімічні показники сироватки крові (вміст загального білка та холестеролу, концентрація альбуміну і глобулінів, активність лужної фосфатази, аспартатамінотрансферази (АсАТ) та аланінамінотрансферази (АлАТ)).

Встановлено, що свині категорії «низька якість» м’яса за вологоутримувальною здатністю, ніжністю та вмістом внутрішньом’язового жиру, порівняно з ровесниками категорії «висока якість», характеризуються вищим вмістом загального білка (на 0,67–6,73 г/л), активністю АсАТ (на 0,06–0,31 ммоль/год/л) та лужної фосфатази (на 4,89–47,56 од/л).

Кількість зразків високої якості за вологоутримувальною здатністю становить 8,0 %, інтенсивністю забарвлення — 20,0 %, вмістом внутрішньом’язового жиру — 16,0 %, ніжністю — 8,0 %. Вірогідні коефіцієнти кореляції встановлено за парами ознак: «ніжність × вміст холестеролу» (r=0,420±0,1892, tr=2,22) та «інтенсивність забарвлення, од. екстинції × 1000 × активність лужної фосфатази» (r = –0,483±0,1826, tr=2,64).

Ключові слова: МОЛОДНЯК СВИНЕЙ, БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ СИРОВАТКИ КРОВІ, М’ЯЗОВА ТКАНИНА, ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ НАЙДОВШОГО М’ЯЗА СПИНИ, КОРЕЛЯЦІЯ

  1. Bazhov G. M., Komlackij V. I. Intensive pig farming biotechnology. M., Rosagropromizdat, 1989, 269 p. (in Russian)
  2. Berezovsky M. D., Khatko I. V. Method of estimation of hams and sows on the quality of offspring in conditions of breeding plants and tribal reproducers. Modern methods of research in pig breeding, Poltava, 2005, pp. 32–37. (in Ukrainian)
  3. Birta G. O., Burgu Yu. G. Formation of meat and fat productivity of different genotypes of pigs. Bulletin of the Poltava State Academy, 2012, no. 2, pp. 108–112. (in Ukrainian)
  4. Birta G., Byrgy Yu., Kaynash A., Ofilenko N. The amino acids composition biological properties of meat in pigs of different breeds. The Animal Biology, 2017, vol. 19, no. 1, pp. 24–28. DOI: 10.15407/animbiol19.01.024.
  5. Grabovskyi S. S., Kyryliv J. I., Grabovska O. S. Amino acids and polyamines content in broiler chickens pectoral muscle at pre-slaughter stress and using spleen extract. Studia biologica, 2015, vol. 9, no. 2, pp. 107–114. (in Ukrainian)
  6. Grabovskyi S., Kyryliv Y., Grabovska O. The effect of consumption of broiler chickens meat іn conditions of pre-slaughter stress with іts сorrection on natural resistance of people. Acta Sci. Pol. Zootechnica, 2015, vol. 14, no. 4, pp. 53–62.
  7. Grabovskyi S. S. Adaptogenic effect of biologically active substances of spleen preparation at stress in animals before slaughter. Autoref. of Dr. thesis in biol. sci., Institute of animal biology NAAS, Lviv, 2017, 36 p. (in Ukrainian)
  8. Khalak V. I. Young pigs serum enzymes and their relation to quality pork. Sustainable agricultural production strategic directions at the present stage of development of the Ukraine agrarian complex: Abstracts of the All-Ukrainian Scientific and Practical Conference of Young Scientists and Specialists on May 22–23, 2014, Dnipropetrovsk, Akcent PP, 2014, pp. 83–86. (in Ukrainian)
  9. Kozyr V. S., Khalak V. I., Voloshchuk V. M. Physico-chemical composition of pork obtained from animals raised with the use of improved feed additives. Bulletin of agrarian science of the Black Sea region, Mykolaiv, 2010, part 2, issue 1, pp. 26–31. (in Ukrainian)
  10. Medvedev V. O., Tsereniuk O. M., Shapovalov S. O., Akimov O. V. Quality of meat and fat of hybrid-linear young animals of different origins. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region, 2008, no. 43, Odesa, pp. 64–69. (in Ukrainian)
  11. Ostrowski A., Lukaszewicz M. Wplym komponentym ojcowskich z udzialem pasy pietrain na uzytkowsk swin. Prace I Materialy Zootechnicznt, Warszawa, 1996, no. 49, pp. 29–39.
  12. Pelyh V. G. Breeding methods for increasing the productivity of pigs. Kherson, Atlant, 2002, 264 p. (in Ukrainian)
  13. Plohinsky N. A. Guide to biometrics for livestock specialists. M., Kolos, 1969, 256 p. (in Russian)
  14. Pokorny M., Prazake C. Vysledky hybridi zace chovu prazat. Cse. Was. Chov., 1998, vol. 48, no. 10, pp. 426–429.
  15. Polivoda A. M., Strobykina R. V., Lyubetsky M. D. A technique for assessing the quality of slaughter products in pigs. Methods of research on pig production, Kharkov, 1977, pp. 48–57. (in Russian)
  16. Polivoda A. M. Assessment of pork quality by physical and chemical indices. Swine breeding. 1976, issue 24, Kiyv, Urozhay, pp. 57–62. (in Ukrainian)
  17. Polivoda A. M. Excretion of creatinine oxympromine in pigs. Swine breeding. K., Urozhaj, 1977, issue 26, pp. 34–39. (in Ukrainian)
  18. Susol R. L. Scientific and practical methods of using pigs of the breed of pitren in the system “genotype environment”. A monograph. Odessa State Agrar. Un-t., Odessa, Bukayev Vadim Viktorovich, 2015, 177 p. (in Ukrainian)
  19. Tserenyuk O. M. Quality of meat and seafood products of animals with different stress resistance. Scientific and technical bulletin, Kharkiv, 2009, no. 100, pp. 491–496. (in Ukrainian)
  20. Usachova V. Ye. Some blood biological parameters of pigs meat breeds. Scientific works of the Poltava State Agrarian Academy, Poltava, 2002, vol. 1. no. 20, pp. 171–175. (in Ukrainian)
  21. Vlizlo V. V., Fedoruk R. S., Ratych I. B. Laboratory methods of investigation in biology, stock-breeding and veterinary. A reference book. Ed. by V. V. Vlizlo. Lviv, Spolom, 2012, 764 p. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF

© 2016 Біологія тварин науковий журнал

Search