ВПЛИВ АКВАЦИТРАТУ ЙОДУ НА МЕТАБОЛІЧНІ ПРОЦЕСИ ТА ПРОДУКТИВНІ ЯКОСТІ ПОРОСЯТ НА ДОРОЩУВАННІ

Рейтинг користувача: 0 / 5

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 
Bìol. Tvarin, 2018, volume 20, issue 2, pp. 43–50

ВПЛИВ АКВАЦИТРАТУ ЙОДУ НА МЕТАБОЛІЧНІ ПРОЦЕСИ ТА ПРОДУКТИВНІ ЯКОСТІ ПОРОСЯТ НА ДОРОЩУВАННІ

Р. В. Гунчак, Г. М. Седіло
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН,
вул. Грушевського, 5, с. Оброшино, Пустомитівський р-н, Львівська обл., 81115, Україна

У статті представлено результати дослідження впливу аквацитрату йоду на обмін речовин та продуктивні якості поросят у період від їх відлучення від свиноматок до постановки на інтенсивну відгодівлю (29–70 доба). У годівлі тварин використовували повнораціонні комбікорми з додаванням злакової групи концентрованих кормів власного виробництва (поліська зона Волині). Вміст Йоду у формі калію йодиду у преміксах для престартерного і стартерного комбікорму тварин контрольної групи становив, відповідно, 0,80 і 1,50 мг/кг корму. До раціону тварин першої і другої дослідних груп з кормом вводили аквацитрат Йоду (виготовлений на основі нанотехнології ТОВ «НВК Аватар») із розрахунку 50 та 25 % від рівня біоелементу в преміксах у формі КJ.

Встановлено, що Йод, маючи високу біодоступність у формі аквацитрату, проявляє стимулювальний вплив на метаболічні процеси в організмі поросят. Зокрема, заміна рекомендованої кількості неорганічної форми Йоду в складі преміксу на його цитратну наноформу сприяє збільшенню маси тіла тварин дослідних груп, відповідно, на 5,5 % (P<0,025) та 9,6 % (P<0,05) порівняно з аналогами контрольної групи. За цих умов концентрація гемоглобіну та кількість еритроцитів і лейкоцитів у крові була обернено пропорційною кількості спожитого Йоду у цитратованій формі, що свідчить про підвищення захисних сил організму. Водночас у крові поросят дослідних груп відзначено зростання концентрації Йоду, зв’язаного з білками, та вмісту тиреоїдних гормонів, що обумовлено оптимізацією гормоногенезу щитоподібної залози. У підсвинків дослідних груп, порівняно з контролем, рівень загального протеїну в крові не змінювався, проте характерним було підвищення відсотка протеїнів глобулінової фракції, відповідно, на 4,1 і 5,9 % (P<0,05) та концентрації сечовини, а також зниження вмісту залишкового азоту й глюкози.

Ключові слова: ПОРОСЯТА, АКВАЦИТРАТ ЙОДУ, ГЕМОПОЕЗ, МЕТАБОЛІЧНІ ПРОЦЕСИ, ПРОДУКТИВНІСТЬ

  1. Alyoshin B. V. Hypothalamus and thyroid. Moscow, Medicine, 1983, 184 p. (in Russian)
  2. Antonyak G. L., Vlizlo V. V. Biochemical and geochemical role of iodine. A monograph. Lviv, 2013, 390 p. (in Ukrainian)
  3. Borisevich V. B., Kaplunenko V. G., Kosinov N. V. Nanomaterials in biology. Fundamentals of nanoveterinary. Kyiv, WA “Avicenna”, 2010, 416 p. (in Ukrainian)
  4. Chumachenko V. V. Biochemical and immunological basis of the system of prevention of stress in pigs. Dr. veterinary sci. diss., Kyiv, 2007, 440 p. (in Ukrainian)
  5. EU (European Community), 2005:1459/2005/EC Commission Regulation (EC). No feed additives belonging to the group of trace elements. Official Journal of the European Union, L, 2005, pp. 8–10.
  6. He M., Hollwich W., Rambeck W. Supplementation of algae to the diet of pigs: a new possibility to improve the iodine content in the meat. AnimPhysiol. Anim. Nutr. (Berl)., 2002, vol. 86(3–4), pp. 97–104. https://doi.org/10.1046/j.1439-0396.2002.00363.x
  7. Herzig I., Pisarikova B., Diblikova I., Suchy P. Iodine concentration in porcine blood, urine, and tissues after a single dose of iodised oil. Veterinarni Medicina, 2001, no. 46, pp. 153–159. https://doi.org/10.17221/7875-VETMED
  8. Hunchak R., Sedilo G., Vovk S. Iodine content in soils and grains of cereals in Polissia area of Volyn region. XXII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności — 5th International Session of Young Scientific Staff, May 18–19th, Szczecin (Poland), 2017, pp. 121–125.
  9. Kalnitskiy B. D. Mineral substances in feeding of animals. Leningrad, Agropromizdat. Leningrad deparment, 1985, 207 p. (in Ukrainian)
  10. Lyashenko V. M., Vintonyak V. M., Slipinyuk O. V. Using premixes with increased contents of cobalt, copper, and iodine for intensive fattening of pigs. Bulletin of the Center for Science Provision of Agribusiness in the Kharkiv region, 2015, no. 18, pp. 202–206. (in Ukrainian)
  11. Khomyn M. M., Fedoruk R. S., Khrabko M. I. Influence of iodine nanoakvahidrate on biochemical parameters of milk and milk productivity of cows in the first month of lactation. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 2015, vol. 17, no. 1 (61), pp. 243–247. (in Ukrainian)
  12. Mamtsev A., Kozlov V., Grigorev V., Maksyutov R. Synthesis of iodine-containing nano-dispersed composites. Samara State Agricultural Academy, 2016, no.4, pp. 79–84. (in Russian)
  13. Panchenko L. F., Maev I. V., Gurevich K. G. Clinical chemistry of trace elements. Moscow, 2004, 368 p. (in Russian)
  14. Preedy V. R., Burrow G. N., Watson R. R. Comprehensive Handbook of Jodine: Nutritional, Biochemical, Pathological and Therapenic Aspects. Acal. Press, 2009, pp. 13–12.
  15. Romanenko T. G., Chayka O. I. Features of thyroid function in pregnant women against iodine deficiency. International journal of endocrinology, 2014, no. 4(60), pp. 89–94. (in Russian)
  16. Sedilo G. M. A role of mineral substances in the processes of wool formation. Lviv, Afisha, 2002, 184 p. (in Ukrainian)
  17. Sedilo H. M., Hunchak R. V., Vovk S. O. Contents of iodine and thyroid hormones in sows blood for a different level of iodine citrate in their diets. Bulletin of Sumy National Agrarian University, 2017, vol. 7 (33), pp. 206–2011. (in Ukrainian)
  18. Shesterynska V. V., Trokoz V. O., Karpovskiy V. I., Maksin V. I., Kryvoruchko D. I. Dynamics of glucose in the blood of pigs of different types nervous systems with addition to the diet “jodis-concentrate”. The Animal Biology, 2012, vol. 14, no. 1–2, pp. 295–299. (in Ukrainian)
  19. Silva J. E. Thyroid Hormone Control of Thermogenesis and Energy Balance. Thyroid, 1995, no. 5 (6), pp. 481–492.
  20. Slyusarenko A. E., Evstafeva E. V. Immunotropic action of iron, cobalt, manganese, nickel, calcium and lead in the conditions of base-line contamination of municipal environment. Pathology, 2011, vol. 8, no. 2, pp. 124–126 (in Russian)
  21. Sologub L. I. , Antonyak G. L., Antonyak T. O. Iodine in the organism of animals and humans (Biochemical aspects). The Animal Biology, 2005, vol. 7, no. 1–2, pp. 31–50. (in Ukrainian)
  22. Spiridonov A. A., Murashov E. V., Kislova O. F. Iodine supplementation of livestock products. Norms and technologies. Saint Petersburg, SPS-Print, 2011, pp. 21–38. (in Russian)
  23. Vezhentsev A., Kravtsiv R., Pivtorak Ya. Normalized feeding of pigs. Lviv, 2004, pp. 7–10. (in Ukrainian)
  24. Vlizlo V. V., Fedoruk R. S., Ratych I. B. Laboratory methods of investigation in biology, stock-breeding and veterinary. A reference book, ed. by V. V. Vlizlo. Lviv, Spolom, 2012, 764 p. (in Ukrainian)
  25. Vorobev D. V. Effect of selenium, iodine and copper preparations On the processes of metabolism of growing pigs at hypoelementoses. Agrarian Bulletin of the Urals, 2011, no. 12, pp. 116–120. (in Russian)
© 2016 Біологія тварин науковий журнал

Search