ДИНАМІКА ІНТЕНСИВНОСТІ ПРОЦЕСІВ ОКИСНОЇ МОДИФІКАЦІЇ ПРОТЕЇНІВ І СТАН СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА ДІЇ ПРЕПАРАТУ БПС-44 ТА ДРІЖДЖІВ SACCHAROMYCES CEREVISIAE

Bìol. Tvarin, 2019, volume 21, issue 1, pp. 48–54

ДИНАМІКА ІНТЕНСИВНОСТІ ПРОЦЕСІВ ОКИСНОЇ МОДИФІКАЦІЇ ПРОТЕЇНІВ І СТАН СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА ДІЇ ПРЕПАРАТУ БПС-44 ТА ДРІЖДЖІВ SACCHAROMYCES CEREVISIAE

М. М. Романович1, Б. М. Куртяк1, М. С.Романович1, О. І. Віщур2, І. О.Матюха2, Д. І.Мудрак2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Львівський національний університет ветеринарної медицини
та біотехнологій імені С. З. Ґжицького,
вул. Пекарська, 50, м. Львів, 79010, Україна

2Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

Мета досліджень полягала у з’ясуванні впливу згодовування курчатам-бройлерам кросу Росс-308 у складі стандартного корму препарату БПС-44 та 1 і 2 % дріжджів Saccharomyces cerevisiae на інтенсивність процесів окисної модифікації протеїнів (ОМП) і стан системи антиоксидантного захисту (САЗ).

Дослід проводили на 4 групах курчат-бройлерів по 100 голів у кожній за схемою: курчатам контрольної групи згодовували стандартний комбікорм (СК) згідно з чинними нормами, рекомендованими для кросу Росс-308; перша дослідна група додатково до СК отримувала пробіотик БПС-44, виготовлений на основі виробничого штаму бактерій Bacillus subtilis ssp. subtilis 44-p дозою 0,21 г/кг, друга дослідна група — 1 % дріжджів Saccharomyces cerevisiae; третя дослідна група  — 2 % дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Дріжджі використовувались як пробіотик у сухому ліофілізованому вигляді у дозі 1 або 2 % від маси корму.

Матеріалом для проведення біохімічних досліджень слугувала кров курчат, яку брали з підкрильцевої вени у різні вікові періоди — у 27-, 34- і 41-добовому віці.

Результати проведених досліджень показали, що пробіотичні препарати спричиняють версифікований вплив на показники ОМП і активність САЗ. Зокрема констатовано інгібуючий вплив як пробіотика на основі штаму Bacillus subtilis 44, так і дріжджів Saccharomyces cerеvisiae на інтенсивність накопичення продуктів окисної модифікації протеїнів у плазмі крові курчат. Цей вплив був більш виражений на 41-добу експерименту у курчат, яким застосовували 2 % дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Разом з цим, як свідчать результати експериментальних досліджень, за дії 1 і 2 % дріжджів Saccharomyces cerevisiae в еритроцитах крові курчат зафіксовано підвищення супероксиддисмутазної (СОД) активності та зростання вмісту відновленого глутатіону (ВГ). Водночас необхідно зазначити, що в активності іншого ензиму системи антиоксидантного захисту — глутатіонпероксидази (ГП) істотних змін у віковій динаміці за впливу досліджуваних препаратів не виявлено.

На підставі проведених експериментальних досліджень можна стверджувати про позитивний вплив застосованих препаратів, особливо дріжджів Saccharomyces cerеvisiae на інтенсивність ОМП та активність системи антиоксидантного захисту курчат-бройлерів.

Ключові слова: КУРЧАТА-БРОЙЛЕРИ, БПС-44, ДРІЖДЖІ SACCHAROMYCES CEREVISIAE, АНТИОКСИДАНТНИЙ ЗАХИСТ

  1. Bokun A. A., Derevyanenko S. V. Application of probiotics in livestock breeding. Veterinary Medicine, 2002, pp. 94–97. (in Ukrainian).
  2. Davies K. J. A. Oxidative stress, antioxidant defenses, and damage removal, repair, and replacement systems. IUBMB Life, 2000, vol. 50, issue 4–5, pp. 279–289. https://doi.org/10.1080/713803728
  3. Dubinina E. E., Salnikova L. A., Efimova L. F. Activity and isoenzyme spectrum of superoxide dismutase of human red blood cells and blood plasma. Laboratory Practice, 1983, no. 10, pp. 30–33. (in Russian)
  4. Goryachkovsky O. M. Determining the level of restored glutathione in red blood cells (method E. Butler, O. Dubon, B. Kelly, 1963). Clinical biochemistry. Odesa, Astroprint, 1998, pp. 370–372.
  5. Harms N. K., Bertel-Harms R. M., Bruer-Kleis D. Enzyme substitution therapy with yeast Saccharomies cerevisie in congenital sucroseisomaltase deficiency. The New England Journal of Medicine, 1987, vol. 316, pp. 1306–1309. https://doi.org/10.1056/NEJM198705213162104
  6. Kalitka V. V., Donchenko G. V. Antioxidant system and peroxide oxidation of lipids in chickens for postnatal ontogenesis. Ukrainian biochemistry journal, 1995, no. 2, pp. 80–85. (n Ukrainian)
  7. Klaenhammer T. R., Kleerebezem M., Kopp M. V., Rescigno M. The effect of probiotics and prebiotics on the immune system. Nature Reviews Immunology, 2012, vol. 12, pp. 728–734. https://doi.org/10.1038/nri3312
  8. Kotsyumbas I. Ya., Rozhko M. S., Kushnir I. M. Application of probiotics in veterinary medicine. Veterinary Medicine of Ukraine, 2003, no 10, pp. 15–17. (in Ukrainian)
  9. Kovalchuk Ya. Ya. Influence of feeding of biomass of yeast of Saccharomices cerevisii on the antioxidant status of pigs. Scientific and technical bulletin of the Institute of Animal Biology of NAAS and DNDKI of veterinary preparations and feed supplements, 2006, vol. 7, no. 1–2, pp. 186–188. (in Ukrainian)
  10. Landis G. N., Tower J. Superoxide dismutase evolution and life span regulation. Mechanisms of Ageing and Development, 2005, vol. 126, issue 3, pp. 365–379. https://doi.org/10.1016/j.mad.2004.08.012
  11. Meschyshen I. F. Method of determination of oxidative modification of plasma proteins (serum). Bukovyna honey bulletin, 1998, vol. 2, issue 1, pp. 156–158. (in Russian)
  12. Meschyshen I. F., Poloviy V. P., Ryabov G. Ya., Azi Yu. M., Dorokhov S. I. Mechanism of oxidative modification of proteins, Oxidative modification of blood plasma proteins in patients in critical states, etc. Anesthesiology and reanimatology, 2000, no. 2, pp. 72–75. (in Russian)
  13. Meshchyshen I. F., Poloviy V. P. The mechanism of oxidation of protein modification. Bukovyna honey bulletin, 1999, vol. 3, no. 1, pp. 196–205. (in Russian)
  14. Mishra V., Shah C., Mokashe N., Chavan R., Yadav H., Prajapati J. Probiotics as Potential Antioxidants: A Systematic Review. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2015, vol. 63, pp. 3615–3626. https://doi.org/10.1021/jf506326t
  15. Moin V. M. A simple and specific method for determining the activity of glutathione peroxidase in erythrocytes. Laboratory Practice, 1986, no. 12, pp. 724–727.
  16. Pentilyuk S. I. Modern feed biologics. Animal breeding of Ukraine, 2005, no. 6, pp. 25–27. (in Ukrainian)
  17. Petryankin F. P., Ivanova Yu. I. Use of probiotics in livestock and poultry farming. The state of the problem of veterinary, hygiene and ecology in livestock: Materials of international scientific-practice conf., Cheboksary, 2004, pp. 450–453. (in Russian)
  18. Simonenko M. M. Peroxide oxidation of lipids and indicators of protein metabolism in chicken broilers under different systems of maintenance and respiratory diseases. Autoref. of PhD thesis in agricultural science, Kyiv, 2005, 18 p. (in Ukrainian)
  19. Stegniy B. T., Truskova T. Yu. Probations in animal husbandry and some aspects of designing and application. Probiotics — XXI century: Biology. Medicine. Practice: Materials Between People. scientific-practical conference, Ternopil, 2004, 234 p. (in Ukrainian)
  20. Tsekhimstrenko S. I., Polischuk V. M. Age features of the system of antioxidant protection of blood of ostriches. Ukrainian biochemistry Magazine, 2010, vol. 82, issue 5. (in Ukrainian)

Завантажити повний текст статті у форматі PDF

© 2016 Біологія тварин науковий журнал

Search