ВПЛИВ L-ГЛУТАМІНОВОЇ КИСЛОТИ НА ПОКАЗНИКИ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСЛЕННЯ ЛІПІДІВ ТА АКТИВНІСТЬ ОКРЕМИХ АНТИОКСИДАНТНИХ ФЕРМЕНТІВ

Н. О. Салига

Досліджували вплив різних доз глутамінової кислоти (285мг/кг — перша дослідна група, 715 мг/кг — друга дослідна група) на показники пероксидного окислення ліпідів та активність окремих ферментів антиоксидантного захисту (каталази та супероксиддисмутази) у крові щурів. Встановлено, що застосування глутамінової кислоти сприяє зростанню активності каталази та СОД в еритроцитах щурів другої дослідної групи та зменшенню вмісту ТБК-активних продуктів у тварин другої дослідної групи та гідропероксидів ліпідів у тварин двох дослідних груп порівняно до контролю.

Ключові слова: L-ГЛУТАМІНОВА КИСЛОТА, ТБК-АКТИВНІ ПРОДУКТИ, ГІДРОПЕРОКСИДИ ЛІПІДІВ,  КАТАЛАЗА, СУПЕРОКСИДДИСМУТАЗА

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search