ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ СОЄВОЇ ОЛІЇ У КОМБІКОРМАХ ДЛЯ ПЕРЕПЕЛІВ М'ЯСНОГО НАПРЯМУ ПРОДУКТИВНОСТІ

М. Ю. Сичов

Наведено результати досліджень впливу гістологічної будови голодної кишки на перетравність поживних речовин корму та продуктивність перепелів за використання різних джерел ліпідів в їх годівлі. Встановлено, що введення до складу комбікорму соєвої олії сприяє зростанню висоти — на 26,4 %, ширини — на 4,3 і кількості — на 4,6 % крипт, що зумовлює зростання всмоктувальної поверхні кишківнику і, як наслідок, призводить до зростання перетравності поживних речовин корму. Доведено, що використання упродовж періоду вирощування молодняку м’ясних перепелів комбікормів з вмістом соєвої олії суттєво покращує їх забійні якості − збільшується маса грудних м’язів — на 12,1 %, м’язів задніх кінцівок — на 5,5 % та вихід їстівних частин — на 9,1 %, тоді як годівля птиці комбікормами з вмістом пальмового жиру та ріпакової олії призводить до  зниження забійних якостей перепеленят.

Ключові слова: ПЕРЕПЕЛИ, ДЖЕРЕЛО ЛІПІДІВ, ГОЛОДНА КИШКИ, КРИПТА, ВИСОТА ВОРСИНКИ, ПЕРЕТРАВНІСТЬ КОРМУ, ПРОДУКТИВНІСТЬ, ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search