КІЛЬКІСНИЙ ТА ЯКІСНИЙ СКЛАД НАТИВНОГО ВОСКУ І ЖИРОПОТУ ТА МІКРОФЛОРА РУНА ВІВЦЕМАТОК І ЯГНЯТ ЗА УМОВ ЗГОДОВУВАННЯ ВІВЦЕМАТКАМ ПІДВИЩЕНИХ РІВНІВ МІНЕРАЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ТА ФІЛЬТРОПЕРЛІТУ

В. М. Ткачук, П. В. Стапай

Вивчали добову секрецію вовнового воску у вівцематок і ягнят, його ліпідний склад, кількісні та якісні показники жиропоту, а також видовий склад мікрофлори руна. Показано, що в ягнят за добу виділяється від 3,98 до 4,28 мг воску на 1 см2 шкіри, а у вівцематок — 3,40–3,77 мг.

Встановлено вікові особливості у співвідношенні між окремими фракціями ліпідів нативного воску і воску, виділеного з жиропоту руна. Зокрема, у складі нативного воску ягнят є менша кількість полярних ліпідів, ланостеролу, неетерифікованих жирних кислот та сквалену і більша кількість фракції етерифікованого холестеролу. Подібні вікові особливості притаманні і для ліпідного складу воску, виділеного із жиропоту. В цілому, якісна характеристика ліпідного складу нативного воску і воску, виділеного із жиропоту руна ягнят є кращою у порівнянні з дорослими тваринами.

Згодовування вівцематкам у складі основного раціону ліпідної добавки у вигляді фільтроперліту позитивно позначається на захисних властивостях жиропоту за рахунок збільшення секреції воску та покращення його якісного складу, а саме, зменшення кількості полярних ліпідів та неетерифікованих жирних кислот і збільшення етерифікованого холестеролу.

Ключові слова: ВІВЦЕМАТКИ, ЯГНЯТА, ВОВНА, ВІСК, ЖИРОПІТ, МІКРОБНЕ ОБСІМЕНІННЯ, ЛІПІДИ, ФІЛЬТРОПЕРЛІТ, МАКРО- І МІКРОЕЛЕМЕНТИ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search