ХАРАКТЕРИСТИКА БІЛКОВОГО СКЛАДУ КРОВІ ЩУРІВ,  ОТРУЄНИХ СВИНЦЕМ

І. А. Лазаренко, Н. М. Мельникова

Наведено дані експериментальних досліджень щодо білкового складу крові щурів отруєних макродисперсною та наноформою свинцю. Досліджено рівень маркера токсичного ураження організму — цинкпротопорфірину в крові; за результатами досліджень встановлено підвищення його вмісту на 7- та 14-й день експерименту. Виявлено зниження рівня загального білка в крові  щурів отруєних макродисперсною та наноформою свинцю. Установлені різноспрямовані зміни вмісту окремих фракцій білків сироватки крові щурів отруєних свинцем в різних дисперсних формах,а саме зменшення кількості альбумінів, α1- та α2-глобулінів та підвищення рівня β- і γ-глобулінів.

Ключові слова: ЩУРИ, ОТРУЄННЯ, МАКРОДИСПЕСНА ФОРМА СВИНЦЮ, НАНОФОРМА СВИНЦЮ, ЦИНКПРОТОПОРФІРИН, АЛЬБУМІНИ, α1-, α2-, β-, γ-ГЛОБУЛІНИ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search