МОЛОЧНА ПРОДУКТИВНІСТЬ І ПРИРОДНА РЕЗИСТЕНТНІСТЬ ПЕРВІСТОК УКРАЇНСЬКОЇ ЧОРНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ

М. І. Кузів

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
вул. В.Стуса, 38, м.Львів, 79034, Україна

Провідне місце в селекції тварин молочної худоби посідає молочна продуктивність. Оскільки підвищення продуктивності може супроводжуватися послабленням конституції та природного опору організму проти захворювань, подальше удосконалення порід неможливе без глибоких знань їх біологічних особливостей, що характеризують резистентність тварин.

Дослідження проведені на коровах-первістках української чорно-рябої молочної породи у ТзОВ «Молочні ріки» Сокальського району Львівської області.

Тварини української чорно-рябої молочної породи в західному регіоні України мають високий генетичний потенціал, про що свідчить продуктивність первісток. Так, середня величина надою корів-первісток становила 6032 кг із вмістом жиру в молоці 3,73%, а вихід молочного жиру склав 225,0 кг. У тварин української чорно-рябої молочної породи протягом лактації виявлені деякі зміни за показниками гуморальної та клітинної ланок імунітету. На другому місяці лактаційного періоду, порівняно з п’ятим та восьмим місяцями, фагоцитарна активність нейтрофілів була меншою на 2,91 % (Р<0,01) та 2,05 % (Р<0,05), фагоцитарне число — на 0,38 (Р<0,001) та 0,27 у. од. (Р<0,01), бактерицидна активність сироватки крові — на 3,17 (Р<0,001) та 2,42 % (Р<0,01), кількість Т-лімфоцитів — на 2,13 (Р<0,001) та 1,02 % (Р<0,05). Аналогічно змінювалася лізоцимна активність сироватки крові, фагоцитарний індекс і кількість В-лімфоцитів, однак ці зміни були невірогідними. Загальна оцінка природної резистентності за морфологічними і біохімічними показниками крові та показниками гуморальної і клітинної ланок імунітету у первісток залежно від періоду лактації була в межах 61–64 бали, що вважається нормальним рівнем. Коефіцієнт кореляції між величиною надою, виходом молочного жиру та загальною оцінкою природної резистентності протягом лактації був позитивним, а між вмістом жиру в молоці та загальною оцінкою природної резистентності — коливався від негативного до позитивного значення.

Ключові слова: ПОРОДА, КОРОВИ, МОЛОЧНА ПРОДУКТИВНІСТЬ, ПРИРОДНА РЕЗИСТЕНТНІСТЬ, КОЕФІЦІЄНТ КОРЕЛЯЦІЇ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search