Bìol. Tvarin, 2016, vol. 18, no. 1, pp. 40–45

МІНЕРАЛЬНИЙ І ЛІПІДНИЙ СКЛАД ПРОДУКЦІЇ БДЖІЛЬНИЦТВА ТА ЇЇ ЯКІСТЬ ЗА УМОВ ТРАДИЦІЙНОГО Й ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ВЗОНІ ПОЛІССЯ

Л. М. Ковальська, Р. С. Федорук, І. І. Ковальчук, Л. І. Романів

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

Дослідження проведені на виробничих базах суміжних пасічних господарств, розміщених у традиційних агроекологічних умовах та в умовах сертифікованого органічного сільськогосподарського виробництва Чернігівської області. Подано результати досліджень мінерального складу продукції бджільництва і показників якості та біологічної цінності меду, а також відносного вмісту фракцій ліпідів у перзі.

У результаті проведених досліджень встановлено, що утримання медоносних бджіл в агроекологічних умовах органічної пасіки супроводжується нижчим вмістом важких металів у продукції бджільництва. Досліджено вміст Купруму, Хрому, Кобальту, Цинку і Кадмію в меді, перзі та вощині медоносних бджіл, які утримувалися в умовах традиційного та сертифікованого органічного сільськогосподарського виробництва в зоні Полісся. Встановлено, що агроекологічні умови органічного сільськогосподарського виробництва сприяють вірогідному зниженню вмісту Cu, Co, Cr, Zn і Cd в меді. Відзначено збільшення вмісту проліну та показників рН у зразках меду з пасіки за умов органічного сільськогосподарського виробництва. Подані дані про вміст загальних ліпідів і співвідношення окремих їх класів у перзі за умов традиційного та сертифікованого органічного виробництва. Встановлено вірогідне зниження вмісту фосфоліпідів, моно-та диацилгліцеролів і триацилгліцеролів у зразках перги, відібраних з сертифікованої пасіки.

Обговорюється визначальний вплив агроекологічних умов утримання та живлення медоносних бджіл на показники мінерального, ліпідного обміну, життєдіяльності бджіл та якості меду.

Ключові слова: ПРОДУКЦІЯ БДЖІЛЬНИЦТВА, ЗАГАЛЬНІ ЛІПІДИ, ПЕРГА, МЕД, ВАЖКІ МЕТАЛИ, АГРОЕКОЛОГІЧНІ УМОВИ

1. Fedoruk R. S., Romaniv L. I., Kovalchuk I. I. The content of certain heavy metals in tissues and products of honey-bees under the condition of their feeding with native soy flour adding chloride and aquanano chrome citrate. The Animal Biology, 2015, vol. 17, no. 1, pp. 140–148. (in Ukrainian) https://doi.org/10.15407/animbiol17.01.140
2. Bogdanov S. Haldimann M., Luginbuhl W., Gallmann P. Minerals in honey: environmental, geographical and botanical aspects. Journal of Apicultural Research and Bee World, 2007, vol. 46 (4), pp. 269–275. https://doi.org/10.1080/00218839.2007.11101407
3. Fedoruk R. S., Kovalchuk I. I., Rivis Y. F., Saranchuk I. I. Heavy metals and lipids acids content in the tissues and production of bees from different agroecologic zones of Carpatian region. Miedzynarodowa Konferencja Naukowa “Osiagniecia naukowe a praktyka zootechniczna”, Krakow, 2009, pp. 18–22.
4. Cell G., Maccagnani B. Honey bees as bioindicators of environmental pollution. Bulletin of Insectology, 2003, vol. 56 (1), pp. 137–139.
5. Chaney R. L., Ryan J. A., Kukier U., Brown S. L. Heavy metal aspects of compost use. In: Stoffella P. J., Khan B. A., eds. Compost utilization in horticultural cropping systems. Boca Raton, Fl., CRC Press LLC; 2001, pp. 324–359. https://doi.org/10.1201/9781420026221.sec4
6. Porrini C., Sabatini A. G. Girotti S. Honey bees and bee products as monitors of the environmental contamination, Apiacta, 2003, vol. 38, pp. 63–70.
7. Joney K. C. Honey as an indicator of heavy metal contamination, Water Air Soil. Pollut., 1987, vol. 33, no. 1/2, pp. 179–189.
8. White J. W. The role of HMF and diastase assays in honey quality evaluation. Bee World, 1994, 75, pp. 104–117. https://doi.org/10.1080/0005772X.1994.11099213

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search