Bìol. Tvarin, 2016, vol. 18, no. 1, pp. 99–104

ВМІСТ АМІНОКИСЛОТ У РУБЦІ КОРІВ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ ВИСОКОБІЛКОВИХ ЕКСТРУДОВАНИХ ДОБАВОК

І. В. Невоструєва

iryna Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

Збільшення кількості нерозщеплюваного в рубці протеїну — складового компонента раціону корів дослідних груп за рахунок екструдування високобілкових добавок супроводжувалось змінами у вмісті рубця концентрації загальних і вільних амінокислот. Сума загальних амінокислот у рубці корів дослідних груп, порівняно з контрольними, у всіх дослідах була на 9,8–10,8 % більшою переважно за рахунок збільшення кількості незамінних амінокислот (Р<0,05–0,01). Незалежно від джерела захищеного протеїну, у всіх дослідах у рубці корів дослідних груп виявлено збільшення концентрації лізину, аргініну, метіоніну, проліну і цистину (Р<0,05–0,01), при згодовуванні ріпакового і соєвого шротів — також концентрації валіну, треоніну та фенілаланіну, а при згодовуванні соняшникової макухи — концентрації лейцину. Серед замінних амінокислот у рубці корів дослідних груп при цьому збільшувалась кількість аспарагінової кислоти, серину, аланіну (Р<0,05–0,01).

На відміну від загальних амінокислот, концентрація вільних амінокислот у вмісті рубця корів дослідних груп була на 14,8–18,0 % меншою (Р<0,05), ніж у корів контрольної групи, в основному внаслідок зменшення концентрації незамінних амінокислот гістидину, метіоніну, лейцину. Із замінних амінокислот при цьому зменшилася концентрація глютамінової і аспарагінової кислот, гліцину, проліну, серину, тирозину (Р<0,05–0,01). Ці дані свідчать про зменшення деградації незамінних амінокислот в рубці та збільшення їх надходження в кишківник і засвоєння в організмі.

Ключові слова: КОРОВИ, УМІСТ РУБЦЯ, АМІНОКИСЛОТИ, РІПАКОВИЙ ШРОТ, СОЄВИЙ ШРОТ, СОНЯШНИКОВА МАКУХА, ЕКСТРУДОВАНІ КОРМИ, ЛАКТАЦІЯ

1. Tsyupko V. V., Zlobina G. S., Vasilevskiy M. V. Rationing protein feeding cattle. Stock-raising of Ukraine, 1996, 10, pp. 26–27. (in Ukrainian)
2. Dinn N. E., Shelford J. A., Fisher L. J. Use of Сornell net carbohydrate and protein system and rumen-protected lysine and methionine to reduce nitrogen excretion from lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 1998, 81, pp. 229–237.
3. Huhtanen P. A review of the 2001 dairy cattle NRC protein and amino acid model — A European perspective. Journal of Dairy Science, 2005, 88, pp. 107–130.
4. INRA. Ruminant nutrition. Recommended allowances and feed tables. R. Jarrige, ed. John Libbey Eurotext, London, Paris, 1989.
5. Nutrient Requirements of Dairy Cattle: 6th Revised Edition.Washington, DC, USA, National Academy Press, 1989, 168 p.
6. Nutrient Requirements of Dairy Cattle: 7th Revised Edition. Washington, DC, USA, National Academy Press, 2001, 408 p.
7. Metcalf J. A., Wray-Cahen D., Chettle E. E., Sutton J. D., Beever D. E., Crompton L. A., MacRae J. C., Bequette B. J., Backwell F. R. The effect of dietary crude protein asprotected soybean meal on mammary metabolism in the lactating dairy cow. Journal of Dairy Science, 1996, 79, pp. 603–611. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(96)76405-6
8. Aliev A. A. Lipid exchange and productivity of ruminant zoons. Moscow, Kolos, 1980, 382 p. (in Russian)
9. Grigorev N. G, Volkov N. P, Vorobev E. S. Biological full value of forage. Moscow, Agropromizdat. 1989, 287 p. (in Russian)
10. Vantuh A. E. Milk performance and the level of some metabolities in blood and rumen liquid of cows using soybean and canola meal in ration. Avtoref. cand. agr. sci. diss. Lviv, Institute of animal biology NAAS, 2003, 22 p. (in Ukrainian)
11. Norms and rations of feeding of agricultural zoons: a handbook, ed. by A. P. Kalashnikov. Moscow, Agropromizdat, 1985, 352 p. (in Russian)
12. Norms and rations of feeding of agricultural zoons: a handbook. Ch. 1. Cattle. Ed. by A. P. Kalashnikova. Moscow, Znanie, 1995, 400 p. (in Russian)
13. Norms and rations of feeding of agricultural zoons: a handbook. 3rd redesigned and enlarged ed., ed. by A. P. Kalashnikov. Moscow, 2003. 456 p. (in Russian)

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search