ВИЗНАЧЕННЯ КРИТЕРІЮ БЕЗПЕЧНОСТІ У М’ЯСІ ЗАБІЙНИХ ТВАРИН ЗА УДОСКОНАЛЕНИМ ГОРИЗОНТАЛЬНИМ МЕТОДОМ ВИЯВЛЕННЯ LISTERIA MONOCYTOGENES

Bìol. Tvarin, 2019, volume 21, issue 3, pp. 9–13

ВИЗНАЧЕННЯ КРИТЕРІЮ БЕЗПЕЧНОСТІ У М’ЯСІ ЗАБІЙНИХ ТВАРИН ЗА УДОСКОНАЛЕНИМ ГОРИЗОНТАЛЬНИМ МЕТОДОМ ВИЯВЛЕННЯ LISTERIA MONOCYTOGENES

Н. М. Богатко

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Національний аграрний університет,
пл. Соборна, 10/1, м. Біла Церква, 09117, Україна, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Особливо важливо операторам ринку — потужностям з виробництва м’яса забійних тварин, оптовим базам, агропромисловим ринкам, супермаркетам тощо — за виробництва м’ясної сировини, її транспортування, зберігання та реалізації визначати один із критеріїв безпечності — наявність Listeria monocytogenes. Відсутність цього патогенного мікроорганізму свідчить про належний санітарно-гігієнічний стан на потужностях, дотримання особистої гігієни за виробництва та обігу яловичини, свинини, баранини, козлятини. Проведеними дослідженнями встановлено, що колонії Listeria monocytogenes були виявлені через 24±2 год — маленьких розмірів, 1,5−2,0 мм, сіро-зеленого чи оливково-зеленого кольору, інколи з чорним ореолом; через 46±2 год — зеленого кольору із запалим центром та чорним ореолом. Колонії виявили у таких пробах м’яса забійних тварин: двох пробах яловичини, трьох пробах свинини та одній пробі козлятини, які реалізувалися на агропромислових ринках, а також у двох пробах свинини і одній пробі баранини, які реалізувалися у супермаркетах. В яловичині, свинині, баранині за виробництва на потужностях і зберігання на оптових базах, а також у баранині та козлятині, які реалізувалися на агропромислових ринках і в супермаркетах, характерних колоній Listeria monocytogenes не було виявлено. Розроблений удосконалений горизонтальний метод виявлення Liateria monocytogenes є економним щодо використання поживних середовищ, простим у виконанні, його результати дають конкретні якісні показники із забарвлення та розміру колоній Listeria monocytogenes, може використовуватися в комплексі з іншими методами визначення безпечності м’яса забійних тварин. Вірогідність розробленого й удосконаленого горизонтального методу виявлення Listeria monocytogenes у м’ясі забійних тварин становила 99,8 %. Удосконалений горизонтальний метод визначення Listeria monocytogenes у м’ясі забійних тварин можна застосовувати на всьому харчовому ланцюзі під час виробництва безпечної м’ясної сировини, її транспортування, зберігання та реалізації у виробничих лабораторіях м’ясопереробних підприємств та підприємств з реалізації і зберігання м’яса забійних тварин (магазинах, супермаркетах, оптових базах, холодильниках тощо), а також у державних лабораторіях ветеринарної медицини та їх відділах.

Ключові слова: МІКРОБІОЛОГІЧНИЙ КРИТЕРІЙ, БЕЗПЕЧНІСТЬ, М’ЯСО ЗАБІЙНИХ ТВАРИН, ЯЛОВИЧИНА, СВИНИНА, БАРАНИНА, КОЗЛЯТИНА, LISTERIA MONOCYTOGENES

  1. Bogatko D. L., Bogatko N. M. Features of introduction of the HACCP system at meat processing enterprises of Ukraine. Collection of scientific works of the Kharkiv State Veterinary Academy. Problems of zoinengineering and veterinary medicine, Kharkiv, 2014, 28, part 2 “Veterinary science”, pp. 49–55. (in Ukrainian)
  2. Bogatko N. M. Application of new express methods of quality control of slaughter animals in their veterinary and sanitary assessment. Visnyk of Sumy National Agrarian University: collection of scientific works, Series “Veterinary Medicine”, Sumy, 2010, issue 3 (26), pp. 13–17. (in Ukrainian)
  3. Bogatko N. M., Bukalova N. V., Bogatko A. F. A method for improving the horizontal detection method of Listeria monocytogenes in slaughtered animals, poultry and meat products. Patent 109383, 2016. (in Ukrainian)
  4. Bogatko N. M., Bukalova N. V., Sakhnuk V. V., Jmil V. I. Peculiarities of introduction of HACCP system at meat, milk and fish processing enterprises of Ukrain A textbook. Bila Tserkva, 2016, 283 p. (in Ukrainian)
  5. Bogatko N. M., Sachnyuk N. I. Application of microbiological criteria in Ukraine for establishing the safety of food products. Collection of scientific works of the Kharkiv State Veterinary Academy. Problems of zooinengineering and veterinary medicine, Kharkiv, 2013, 26, part 2 “Veterinary science”, pp. 254–259. (in Ukrainian)
  6. Bogatko N. M., Salata V. Z., Semanuk V. I., Vlasenko V. V., Shakh V. V., Murza I. G. Food safety, food chain tracking, and the application of the Rapid Reaction System. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after S. Z. Gzhytsky, Series “Food Technologies”, Lviv, 2011, vol. 13, no. 2 (48), P. 2, pp. 322–329. (in Ukrainian)
  7. Bogatko N. M., Semanuk V. I., Salata V. Z., Konstantinov P. D., Sachnyuk N. I., Bogatko L. M. Influence of sanitary and hygienic condition of objects of meat processing enterprise on indicators of safety of produced beef and pork. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after S. Z. Gzhytsky, Series “Food Technologies”, Series “Veterinary Science”, Lviv, 2012, vol. 14, no. 2 (52), P. 3, pp. 13–20. (in Ukrainian)
  8. Bogatko N. M., Shcherevich G. P., Bukalova N. V., Bogatko L. M., Salata V. Z., Serdyukov Ya. K. Application of microbiological criteria in food processing enterprises of Ukraine, adopted in the EU. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after S. Z. Gzhytsky, Series “Veterinary Science”, Lviv, 2016, vol. 18, no. 1 (65), pp. 172–176. (in Ukrainian)
  9. Microbiology of food and animal feed. Horizontal method Liquid monocytogenes detection and calculation. Part 1. Detection method (ISO 11290-1:1996, ITD): DSTU ISO 11290-1:2003: National Standard of Ukraine, 2005.
  10. Navratilova P., Schlegelova J., Sustackova A., Napravnikova E., Lukasova J., Klimova E. Prevalence of Listeria monocytogenes in milk, meat and foodstuff of animal origin and phenotype of antibiotic resistance ofisolated strains. Veterinarni Medicina, 2004, vol. 49, issue 7, pp. 243–252. DOI: 10.17221/5701-VETMED. (in Ukrainian)
  11. Oluwafemi R. A., Edugbo O. M., Solanke E. O., Akinyeye A. J. Meat quality, nutrition security and public health: a review of beef processing practices in Nigeria. African Journal of Food Science and Technology, 2013, vol. 4 (5), pp. 96–99. Available at: https://www.interesjournals.org/articles/meat-quality-nutrition-security-and-public-health-areview-of-beef-processing-practices-in-nigeria.pdf
  12. Regulation (EC) No. 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety.
© 2016 Біологія тварин науковий журнал

Search