ВПЛИВ ТЕТРАЦІКЛІНУ НА КАЛЦІЙ КРОВІ І РУМІНАЛЬНА АКТИВНІСТЬ В ОВЕЦЬ

Bìol. Tvarin, 2019, volume 21, issue 4, pp.71–74

ВПЛИВ ТЕТРАЦІКЛІНУ НА КАЛЬЦІЙ КРОВІ І РУМІНАЛЬНУ АКТИВНІСТЬ В ОВЕЦЬ

П. Мудрон

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Університет ветеринарної медицини та фармації м. Кошице, клініка жуйних тварин,
вул. Коменського, 73, м. Кошице, 04181, Словаччина

Тетрациклін широко застосовується при лікуванні гнилих стоп в жуйних тварин. Його хелатують з іонами Са2+, пригнічуючи рівень іонізованого кальцію. Метою дослідження було оцінити вплив введення тетрацикліну на сироваткові концентрації кальцію та частоту скорочень рубця. Контракцію рубця контролювали аускультативно у 23 овець перед введенням окситетрацикліну та реєстрували кожні 12 годин протягом 84 годин після внутрішньом’язового введення антибіотика. Кров для аналізу кальцію збирали венепункцією яремної вени до і через 24, 48, 72 та 96 год після введення окситетрацикліну. Концентрації кальцію в сироватці крові визначали атомно-абсорбційною спектрофотометрією. Аналіз дисперсії (ANOVA) був використаний для аналізу часового впливу терапії тетрацикліном на скорочення рубця та концентрації кальцію в сироватці крові. Відбулося суттєве зменшення (P<0,01) скорочень рубця після застосування окситетрацикліну з максимальним зменшенням через 24 год після застосування окситетрацикліну та повернення до початкової частоти скорочення рубця на 60–72 год після застосування окситетрацикліну. Введення окситетрацикліну призвело до зниження кальцію в сироватці крові з 2,42 ммоль/л до 2,26 ммоль/л через 24 год після введення (P<0,01). Загалом, як виявлено в нашому дослідженні, введення тетрацикліну в овець може викликати зниження активності рубця, що потенційно може призвести до втрат у виробництві, особливо в овець під час лактації.

Ключові слова: КАЛЬЦІЙ, ТЕТРАЦИКЛІН, АКТИВНІСТЬ РУБЦЯ

  1. Agwuh K. N., MacGowan A. Pharmacokinetics and pharmacodynamics of the tetracyclines including glycylcyclines. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 2006, vol. 58, issue 2, pp. 256–265. https://doi.org/10.1093/jac/dkl224
  2. Bengtsson B., Franklin A., Luthman J., Jacobsson S.-O. Concentrations of sulphadimidine, oxytetracycline and penicillin G in serum, synovial fluid and tissue cage fluid after parenteral administration to calves. Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics, 1989, vol. 12, issue 1, pp. 37–45. https://doi.org/10.1111/j.1365-2885.1989.tb00639.x
  3. Colvin H. W., Digesti R. D., Louvier J. A. Effect of succulent and nonsucculent diets on rumen motility and pressure before, during and after eating. Journal of Dairy Science, 1978, vol. 61, issue 10, pp. 1414–1421. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(78)83743-6
  4. Ebashi S. Calcium ion and muscle contraction. Nature, 1972, vol. 240, pp. 217–218. https://doi.org/10.1038/240217a0
  5. Hara S., Ikegaya Y., Jørgensen R. J., Sasaki J., Nakamura M., Tomizawa N. Effect of induced subclinical hypocalcemia on the motility of the bovine digestive tract. Acta Veterinaria Scandinavica, 2003, vol. 44, suppl. 1, article no. P76. https://doi.org/10.1186/1751-0147-44-S1-P76
  6. Ibsen K. H., Urist M. R. Complexes of calcium and magnesium with oxytetracycline. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 1962, vol. 109, issue 4, pp. 797–801. https://doi.org/10.3181/00379727-109-27339
  7. Neuvonen P. J. Interactions with the absorption of tetracyclines. Drugs, 1976, vol. 11, issue 1, pp. 45–54. https://doi.org/10.2165/00003495-197611010-00004
  8. Strobel H., Lauseker M., Forbes A. B. Targeted antibiotic treatment of lame sheep with footrot using either oxytetracycline or gamithromycin. VetRecord,2014, vol. 174, issue 2, p. 46. https://doi.org/10.1136/vr.101840
  9. Sunagawa K., Arikawa, Higashi M., Matsuda H., Takahashi H., Kuriwaki Z., Kojiya Z., Uechi S., Hongo F. Direct effect of a hot environment on ruminal motility in sheep. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 2002, vol. 15, issue 6, pp. 859–865. https://doi.org/10.5713/ajas.2002.859
  10. Takagi H., Block E. Effects of reducing on calcium kinetics dietary cation-anion balance in sheep. Jomnal of Dairy Science, 1991, vol. 74, issue 12, pp. 4225–4237. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78618-9
  11. Tsuda T. Digestion and absorption. In: Animal Physiology. by T. Tsuda. Youkendo, Tokyo, 1994, pp. 161–162.
  12. Wassink G. J., Grogono-Thomas R., Moore L. J., Green L. E. Risk factors associated with the prevalence of footrot in sheep from 1999 to 2000. VetRecord, 2003, vol. 152, issue 12, pp. 351–358. https://doi.org/10.1136/vr.152.12.351

gslogoICLOGO

cr

nbuv

WorldCat Logo

oa

Search