Bìol. Tvarin, 2014, volume 16, issue 4, pp. 50–58

ПОРІВНЯЛЬНА ВІКОВА ДИНАМІКА СТАНОВЛЕННЯ МІКРОБОЦЕНОЗУ СЛІПОЇ КИШКИ КУРЕЙ ТА ПЕРЕПЕЛІВ

М. В. Камінська, О. М. Стефанишин, Г. І. Нечай, Н. І. Борецька, С. В. Гураль, І. М. Попик, Н. І. Цепко, В. В. Литвин

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

Інститут біології тварин НААН, вул. Стуса, 38, м. Львів, 79034

Забезпечення високої продуктивності сільськогосподарської птиці безпосередньо пов’язане з її здоров’ям, а саме формуванням стійкого мікробоценозу кишечнику. Застосування препаратів для корекції складу мікрофлори кишечнику є доцільним лише перед початком виникнення дисбактеріозів у критичні періоди росту та розвитку. У кожного виду птиці адаптація, оперення, линька та інші стресові фактори виникають у різні вікові періоди. Тому метою роботи було дослідити і порівняти у динаміці формування стійкого мікробоценозу кишечнику курей та перепелів. Досліджували якісний та кількісний склад мікрофлори вмісту сліпих кишок курей-несучок кросу «Хайсекс Коричневий» (1-, 6-, 30-, 60-, 90-, 120-добові) та японських перепелів (1-, 7-, 28-, 42-, 70-добові).Кількість колонійутворюючих одиниць (КУО) окремих груп мікроорганізмів у грамі вмісту сліпої кишки визначали методом розведень з висіванням на елективні середовища. Ідентифікацію їх проводили за морфологічними, культуральними, фізіологічними та біохімічними властивостями. Цифрові дані опрацьовувались статистично з використанням критерію Стьюдента. У перепелів виявлено два критичні періоди становлення мікробоценозу сліпої кишки. Перший період (адаптація і початок оперення з 1-ї до 7-ї доби) характеризується низькою кількістю лактобактерій та біфідобактерій (56 Log10КУО/г) на фоні повної відсутності умовно патогенних мікроорганізмів (1-добові перепели) і появи клітин Proteus (у 7-добових перепелів). Цей період не потребує корекції. Другий критичний період (ювенальна линька 42-доба) характеризується зменшенням кількості лактобактерій, біфідобактерій та lac+ штамів кишкової палички і зростанням кількості умовно патогенних бактерій. У цей період застосування пробіотичних препаратів для запобігання дисбактеріозу є обгрунтованим. Кількість лактобактерій, біфідобактерій, кишкової палички, протею та грибів у вмісті сліпих кишок курей у всі досліджувані вікові періоди більша, порівняно з відповідними показниками в японських перепелів. У курей-несучок критичним можна вважати період з 1-ї до 6-ї доби, під час якого зафіксовано низьку кількість лактобактерій, біфідобактерій і зростання кількості протею та грибків роду Candida.

Ключові слова: КУРИ, ПЕРЕПЕЛИ, МІКРОФЛОРА, СЛІПА КИШКА

  1. Kaminska M. V. Intestinal microflora in poltry: content, function, causes and consequences of violations. The Poultry, 2010, vol. 65, pp. 14–25. (in Ukrainian)
  2. Herasymenko V. V. Morfocinetic action microflora of the gastrointestinal tract of geese on the body. Bulettin of OGU, 2005, vol. 2, pp. 133–137. (in Russian)
  3. Pavlova N. V., Kirzaev F. S., Lapinskajte P. The value of intestinal normal microflora of birds for their organism. H. zootech., 2006, vol. 10, pp. 37–40.
  4. Soderholm J. D., Perdue M. H. Stress and gastrointestinal tract II. Stress and intestinal barrier function. Am. J. Physiol., 2001, vol. 280, pp. 7–13.
  5. Marks S. L. Editorial: Small intestinal bacterial overgrowth in dogsless common than you think? J. Vet. Intern. Med., 2003, vol. 17, pp. 5–7. https://doi.org/10.1111/j.1939-1676.2003.tb01317.x
  6. German A. J., Day M. J., Ruaux C. G. Comparison of direct and indirect tests for small intestinal bacterial overgrowth and antibiotic-responsive diarrhea in dogs. J. Vet. Intern. Med., 2003, vol. 17, pp. 33–43. https://doi.org/10.1111/j.1939-1676.2003.tb01321.x
  7. Donnik I. M. Analysis dysbiotic disturbances in the gut of poultry flocks industrial. Agrarian bulletin of Urals, 2007, vol. 6, pp.36–38. (in Russian)
  8. Watkins B. A. In vivo effects of Lactobaccilus acidophilus against pathogenic Escherichia coli in gnotobiotic chicks. Poultry Science, 1982, vol. 61, pp. 1298–1308. https://doi.org/10.3382/ps.0611298
  9. Timoshko M. A. Microflora of the digestive tract of young farm animals. Kishinev, Shtiiza, 1990, 189 p.
  10. Corrier D. E., Snodgrass J. D., Hinton A. J., Deloach J. R. Effect of anaerobic cecal microflora and dietary lactose on Salmonella colonization in bobwhite quail (Colinus virginianus). Poult. Sci., 1992, vol. 71, no. 12, pp.2022–2026. https://doi.org/10.3382/ps.0712022
  11. De Simone C., Ciardi A., Grassi S., Gardini L., Tzantzoglou S., Trinchieri V., MorettiS., Jirillo E. Effect of Bifidobacterium Bifidum and Lactobacillus acidophilus on gut mucosa and peripheral blood B lymphocytes. Immunopharmacol Immunotoxicol, 1992, vol. 14, no. 1–2, pp. 331–340. https://doi.org/10.3109/08923979209009228
  12. Kaminska M. V., Kolisnyk H. V., Kulaj Yu. V., Boretska N. I., Tcepko N. I., Gural S. V., Nebylovskij Yu. V., Nechay H. I. Changes in the composition of intestinal microflora of Japanese quail when using probiotic supplements. Scientific and Technical Bulletin. 2009, vol. 10, no. 1–2, pp. 270–274 (in Ukrainian)
  13. Krasnogolovetsh V. N. Intestinal disbiosis. Moskow, Medicine, 1989, 208 p. (in Russian)
  14. Kaminska M., Huntchak A., Borowiec F., Ratych I., Barteczko J. Specific features of microbiocenosis of gastrointestinal tract of birds. Annals of Animal Science, 2010, vol. 10, no. 1, pp.93–100.
  15. Bruno M. E., Montville T. J. Common mechanistic action of bacteriocins from lactic acid bacteria. Appl. Environ. Microbiol., 1993, vol. 59, pp. 3003–3010.
  16. Klaenhammer T. R. Genetics of bacteriocins produced by lactic acid bacteria FEMS Microbiol. Rev., 1993, no. 12, pp. 39–86. https://doi.org/10.1111/j.1574-6976.1993.tb00012.x
  17. Gibson G. R., Wang X. Regulatory effects of bifidobacteria on the growth of other colonic bacteria. J. Appl. Bacteriol., 1994, vol. 77, no. 4, pp. 412–420. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1994.tb03443.x
  18. Gokce I., Lakey J. Production of an E. coli toxin protein; colicin A in E. coli using an inducible system. Turk. J. Chem., 2003, vol. 27, pp.323–332.

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search