Bìol. Tvarin, 2018, volume 20, issue 1, pp. 49–53

СПОСОБИ ЗНИЖЕННЯ КОНТАМІНАЦІЇ МІКРОСКОПІЧНИМИ ГРИБАМИ БДЖОЛИНОГО ОБНІЖЖЯ

О. О. Застулка

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Національний університет біоресурсів та природокористування України,
вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, 03041, Україна

У статті представлені різні способи зниження контамінації мікроскопічними грибами підготовленого до реалізації бджолиного обніжжя, яке мало якісні фізико-хімічні показники щодо вмісту води, флавоноїдів, активної кислотності та вмісту сирого протеїну згідно з ДСТУ 3127-95, але підвищену кількість мікроскопічних грибів в 2,5–10 разів.
Мікологічні дослідження проб проводили на агарі Сабуро. Методика мікологічного дослідження дослідних (оброблених) і нативних (необроблених) проб полягала в тому, що відібраний 1 г обніжжя поміщали в колбу, куди додавали 0,9 % розчин NaCl, перемішували протягом 10–20 хв. У чашки Петрі в боксі асептично переносили 1 см3 суспензії, заливали розплавлений і охолоджений агар, ретельно перемішували суспензію з живильним середовищем круговими рухами. При цьому було проведено дослідження 6 проб бджолиного обніжжя з використанням заморожування, ІЧ-опромінення та розведення медом для обліку мікроскопічних грибів.
Подрібнення на електричному млині, заморожування та розморожування 3 рази бджолиного обніжжя не дає можливості суттєво зменшити вміст мікроскопічних грибів у обніжжі. Розведення в 10 разів бджолиного обніжжя медом вірогідно (Р<0,01) знижує вміст грибів у 7,9 разу, а розведення в 20 разів медом зумовлює вірогідне (Р<0,01) зниження мікроскопічних грибів у 13,94 разу. У разі контамінації обніжжя мікроскопічними грибами родів Mucor та Rhizopus і відсутності контамінації грибами родів Aspergillus його безпечність можна підвищити шляхом опромінення інфрачервоними променями протягом 1 год або шляхом виготовлення 10 % обніжжя з медом для вживання людям або тваринам. Під час використання бджолиного обніжжя для виготовлення канді для бджіл та медово-пилкових продуктів для людей обов’язково необхідно проводити його мікологічний контроль. У разі виявлення контамінації бджолиного обніжжя грибами роду Aspergillus воно повинне проходити додаткове дослідження на можливість токсиноутворення.

Ключові слова: БДЖОЛИНЕ ОБНІЖЖЯ, БАД, КВІТКОВИЙ ПИЛОК, МІКРОСКОПІЧНІ ГРИБИ, ІЧ-ВИПРОМІНЕННЯ

  1. Bee pollen (flower pollen) and mix of it — Determination of water content, active acidity, flavonoids content, crude protein content. Ukrainian standard. 3127-95: 1995, 25 p. (in Ukrainian)
  2. Brindza J., Grof J., Bacigalova K. Pollen microbial colonization and food safety. Acta Chimica Slovaca, 2010, vol. 1, рр. 95–102.
  3. Campos M., Frigerio C., Lopes J., Bogdanov S. What is the future of bee-pollen? Journal of ApiProduct and ApiMedical Science, 2010, vol. 2, pр. 131–144.
  4. Chekryga G. P. Environmental factors forming microbiota and methods of its control in beekeeping products. Dr. Biological sci. diss. Krasnoobsk, 2014, 405 p. (in Russian)
  5. Cherkasova A. I., Soloshenko L. M., Gubska I. V. Production technology of bee pollen (flower pollen). Kyiv, 2005, 19 p. (in Ukrainian)
  6. Galatiuk O. O., Yakubchak O. M, Solodka L. O. Organoleptic, physico-chemical and microbiological indices of bee pollen of various regions of Ukraine. Collection of scientific works, vol. 30, no 2. Veterinary science. Problems of Zoo Engineering and Veterinary Medicine, 2015, pp. 241–244. (in Ukrainian)
  7. Shevtsova T., Petrova J., Brindza J. The microbiological quality of anemophilous pollen with allergenic potential after collection and storage. Journal of microbiology, biotechnology and food sciences, 2015, pp. 81–87. https://doi.org/10.15414/jmbfs.2015.5.1.81-87
  8. Zastulka O., Yakubchak O., Solodka L., Halatyuk O. The Contamination of Bee Pollen by Microscopic Fungi. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, 2015, vol. 223, pp. 40–46. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search