Bìol. Tvarin, 2018, volume 20, issue 4, pp. 61–68

ВПЛИВ ЦИТРАТУ ХРОМУ НА АНТИОКСИДАНТНИЙ ЗАХИСТ У ПЕЧІНЦІ ЩУРІВ З ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО ІНДУКОВАНИМ ДІАБЕТОМ

О. О. Сушко1,2, Р. Я. Іскра1, В. І. Приймич2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Інститут біології тварин НААН,
вул. Стуса 38, м. Львів, 79034, Україна

2Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького,
вул. Пекарська, 50, м. Львів, 79010, Україна

Досліджували активність антиоксидантної системи та рівень пероксидного окиснення ліпідів у печінці щурів з алоксан-індукованим діабетом та за впливу цитрату хрому, який випоювали тваринам протягом місяця в кількості 0,1 і 0,2 мкг/мл води. Цукровий діабет експериментально викликали внутрішньоочеревинним введенням 5 % розчину моногідрату алоксану в кількості 150 мг/кг маси тіла. Діабет виявляли вимірюванням глюкози в крові, зібраної з хвостової вени. На 40-й день досліду після декапітації тварин було відібрано тканину печінки для досліджень.

У гомогенаті печінки щурів контрольної діабетичної групи встановлено вірогідне зростання вмісту гідропероксидів ліпідів та ТБК-активних продуктів. За випоювання цитрату хрому в кількості 0,1 мкг/мл вміст гідропероксидів ліпідів та ТБК-активних продуктів у печінці знижувався щодо їхнього рівня у тканині тварин діабетичної контрольної групи.

У печінці тварин контрольної діабетичної групи виявлено вірогідне зниження активностей каталази, супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази та вмісту відновленого глутатіону. Однак за впливу цитрату хрому в кількості 0,1 і 0,2 мкг/мл води показники нормалізувалися, а саме зростали активності каталази, супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази та збільшувався вміст відновленого глутатіону порівняно з їхніми рівнями у печінці тварин діабетичної контрольної групи.

Вірогідні зміни вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів та активності ензимів антиоксидатної системи у печінці найкраще проявлялися за використання цитрату хрому в кількості 0,1 мкг/мл води. Ці показники свідчать про нормалізацію антиоксидантного захисту за впливу цитрату хрому у тканинах щурів з експериментально індукованим діабетом.

Ключові слова: ЩУРИ, ДІАБЕТ, АЛОКСАН, ПЕЧІНКА, АНТИОКСИДАНТНИЙ ЗАХИСТ, ПЕРОКСИДНЕ ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ

  1. Abou-Seif M. A, Youssef A. A. Evaluation of some biochemical changes in diabetic patients. Clinica Chimica Acta, 2004, vol. 346, issue 2, pp. 161–170. https://doi.org/10.1016/j.cccn.2004.03.030
  2. Ahmadvand H., Dehnoo M. G., Cheraghi R., Rasoulian B., Ezatpour B., Azadpour M., Baharvand K. Amelioration of altered serum, liver, and kidney antioxidant enzymes activities by sodium selenite in alloxan-induced diabetic rats. Reports of Biochemistry and Molecular Biology, 2014, vol. 3, no. 1, pp. 4–20.
  3. Chevari S., Andyal T., Shtirenger D. Determination of the antioxidant properties of blood and their diagnostic value in old age. Laboratory Work, 1991, vol. 10, pp. 9–13. (in Russian)
  4. Davies S., McLaren Howard J., Hunnisett A., Howard M. Age-related decreases in chromium levels in 51 665 hair, sweat, and serum samples from 40 872 patients: Implications for the prevention of cardiovascular disease and type II diabetes mellitus. Metabolism, 1997, vol. 46, issue 5, pp. 469–473. https://doi.org/10.1016/S0026-0495(97)90179-7
  5. Elsner M., Tiedge M., Guldbakke B., Munday R., Lenzen S. Importance of the GLUT2 glucose transporter for pancreatic beta cell toxicity of alloxan. Diabetologia, 2002, vol. 45, issue 11, pp. 1542–1549. https://doi.org/10.1007/s00125-002-0955-x
  6. Fairweather D., Rose N. R. Type 1 Diabetes: virus infection or autoimmune disease. Nature Immunology, 2002, vol. 3, pp. 338–340. https://doi.org/10.1038/ni0402-338
  7. Iskra R. Ya. Antioxidant system in the body by the action of rabbit chromium compounds. Studia Biologica, 2012, vol. 6, no. 1, pp. 77–86. (in Ukrainian) https://doi.org/10.30970/sbi.0601.201
  8. Iskra R. Ya, Vlizlo V. V. Peculiarities of antioxidant defense system in erythroid cells and tissues of pigs under action of chromium chloride. The Ukrainian Biochemical Journal, 2012, vol. 85, issue 3, pp. 96–102. (in Ukrainian) https://doi.org/10.15407/ubj85.03.096
  9. Jeejeebhoy K. N., Chu R. C., Marliss E. B., Greenberg G. R., Bruce-Robertson A. Chromium deficiency, glucose intolerance, and neuropathy reversed by chromium supplementation, in a patient receiving long-term total parenteral nutrition. The American Journal of Clinical Nutrition, 1977, vol. 30, issue 4, pp. 531–538. https://doi.org/10.1093/ajcn/30.4.531
  10. Korobeinikova E. N. Modification of the LPO determination in the reaction with TBA. Laboratory Work, 1989, vol. 7, pp. 8–10. (in Russian)
  11. Korolyuk M. A., Ivanova L. I., Maiorova I. G., Tokarev V. E. A method for measuring catalase activity. LaboratoryWork, 1988, vol. 1, pp. 16–19. (in Russian)
  12. Lin C. C., Huang H. H., Hu C. W., Chen B. H., Chong I. W., Chao Y. Y., Huang Y. L. Trace elements, oxidative stress and glycemic control in young people with type 1 diabetes mellitus. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 2014, vol. 28, issue 1, pp. 18–22. https://doi.org/10.1016/j.jtemb.2013.11.001
  13. Lowry O. H. Protein measurement with the Folin phenol reagent. Journal of Biological Chemistry, 1951, vol. 193, no. 1, pp. 265–275.
  14. Lucchesi A. N., de Freitas N. T., Cassettari L. L., Marques S. F. G., Spadella C. T. Diabetes mellitus triggers oxidative stress in the liver of alloxan-treated rats: a mechanism for diabetic chronic liver disease. Acta Cirurgica Brasileira, 2013, vol. 28, no. 7, pp. 502–508. https://doi.org/10.1590/S0102-86502013000700005
  15. Lushchak O. V., Kubrak O. I., Torous I. M., Nazarchuk T. Y., Storey K. B., Lushchak V. I. Trivalent chromium induces oxidative stress in gold fish brain. Chemosphere, 2009, vol. 75, issue 1, pp. 56–62. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2008.11.052
  16. Manna P., Das J., Ghosh J., Sil P.C. Contribution of type 1 diabetes to rat liver dysfunction and cellular damage via activation of NOS, PARP, IkappaBalpha/NF-kappaB, MAPKs, and mitochondria-dependent pathways: Prophylactic role of arjunolic acid. Free Radical Biology and Medicine, 2010, vol. 48, issue 11, pp. 1465–1484. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2010.02.025
  17. Mironchik V. V. Method of determination of lipid hydroperoxides in biological tissues. Patent SU no. 1084681, 1984. (in Russian)
  18. Mishra N., Singh N. Blood viscosity, lipid profile, and lipid peroxidation in type-1 diabetic patients with good and poor glycemic control. North American Journal of Medical Sciences, 2013, vol. 5, issue 9, pp. 562–566. https://doi.org/10.4103/1947-2714.118925
  19. Moin V. M. A simple and specific method for determining glutathione peroxidase activity in erythrocytes. Laboratory Work, 1986, vol. 12, pp. 724–727. (in Russian)
  20. Palsamy P., Sivakumar S., Subramanian S. Resveratrol attenuates hyperglycemia-mediated oxidative stress, proinflammatory cytokines and protects hepatocytes ultrastructure in streptozotocin-nicotinamide-induced experimental diabetic rats. Chemico-Biological Interactions, 2010, vol. 186, issue 2, pp. 200–210. https://doi.org/10.1016/j.cbi.2010.03.028
  21. Praveeena S., Pasula S., Sameera K. J. Trace elements in diabetes mellitus. Journal of Clinical and Diagnostic Research, 2013, vol. 7, issue 9, pp. 1863–1865. https://doi.org/10.7860/JCDR/2013/5464.3335
  22. Vincent J. B. Is chromium pharmacologically relevant? Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 2014, vol. 28, issue 4, pp. 397–405. https://doi.org/10.1016/j.jtemb.2014.06.020
  23. Vincent J. B. Quest for the molecular mechanism of chromium action and its relationship to diabetes. Nutrition Reviews, 2000, vol. 58, issue 3, pp. 67–72. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2000.tb01841.x
  24. Vladimirov Yu. A., Archakov A. I. Peroxide oxidation of lipid in biological membranes. Moscow, Nauka, 1972, 252 p. (in Russian)
  25. Vlizlo V. V. (ed.), Fedoruk R. S., Ratych I. B. Laboratory methods of research in biology, veterinary medicine. A guide. Lviv, Spolom, 2012, 764 p. (in Ukrainian)
  26. Wang N., Li T., Han P. The effect of tianmai xiaoke pian on insulin resistance through PI3-K/AKT signal pathway. Journal of Diabetes Research, 2016, Article ID 92612599261259, pp. 1–8. https://doi.org/10.1155/2016/9261259

Завантажити повний текст статті у форматі PDF

Search