an1

Bìol. Tvarin, 2013, volume 15, issue 2, pp. 49–55

ОСОБЛИВОСТІ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ ТА ЛІПІДНОГО ОБМІНУ В ОРГАНІЗМІ СВИНОМАТОК І ПОРОСЯТ ЗА ДІЇ ХРОМ ЦИТРАТУ

Р. Я. Іскра, В. В. Влізло

 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

  Інститут біології тварин НААН, м. Львів, 79034, вул. Стуса, 38

 Досліджували активність ензимів антиоксидантної системи, вміст відновленого глутатіону, вітаміну Е та ліпідів у крові свиноматок і поросят за умови додавання до раціону хром цитрату в кількостях 20 і 100 мкг Cr(ІІІ)/кг комбікорму. Спектрофотометричними та хроматографічними методами досліджень було встановлено, що за дії хром цитрату, в кількості 100 мкг Cr (ІІІ)/кг корму, у свиноматок на 5-ту добу після родів підвищувалася супероксиддисмутазна, каталазна, глутатіонпероксидазна та глутатіонредуктазна активність лізату еритроцитів, але знижувався вміст триацигліцеролів та холестеролу. У поросят 20-добового віку дія хром цитрату, в кількості 20 мкг Cr (ІІІ)/кг корму, призводила до підвищення супероксиддисмутазної та глутатіонредуктазної активності лізату еритроцитів і вмісту вітаміну Е у плазмі їх крові, а в кількості 100 мкг Cr (ІІІ)/кг корму —підвищення вмісту відновленого глутатіону, глутатіонпероксидазної та глутатіонредуктазної активності лізату еритроцитів. Отримані результати свідчать про позитивний вплив хром цитрату у досліджуваних кількостях на систему антиоксидантного захисту в організмі свиноматок і новонароджених поросят. Зниження вмісту триацигліцеролів та холестеролу в крові свиноматок другої дослідної групи свідчить про коригуючий вплив Cr (ІІІ) на метаболізм ліпідів у перші доби після родів.

Ключові слова: СВИНОМАТКА, ПОРОСЯ, ХРОМ ЦИТРАТ, АНТИОКСИДАНТНА СИСТЕМА, ЛІПІДИ

  1. Vincent J. The Nutritional Biochemistry of Chromium (III). Department of Chemistry The University of Alabama Tuscaloosa, USA, 2007, 277 p.
  2. Iskra R. Ya., Vlizlo V. V. Biological role of chromium in animals. The Animal Biology, 2011, vol.13, no. 1–2, pp. 31–47. (in Ukrainian)
  3. Pechova A., Pavlata L. Chromium as an essential nutrient: a review. Veterinarni Medicina, 2007, vol. 52, no. 1, pp. 1–18. https://doi.org/10.17221/2010-VETMED
  4. Cefalu W. T., Hu F. B. Role of Chromium in Human Health and in Diabetes. Diabetes Care, 2004, vol. 27, no. 11, pp. 2741– https://doi.org/10.2337/diacare.27.11.2741
  5. Jain S. K. Rains J. L., Croad J. L. High glucose and ketosis (acetoacetate) increases, and chromium niacinate decreases, IL-6, IL-8, and MCP-1 secretion and oxidative stress in U937 Antioxid Redox Signal, 2007, vol. 9, pp. 1581–1590. https://doi.org/10.1089/ars.2007.1577
  6. Jain S. , Kannan K. Chromium Chloride Inhibits Oxidative Stress and TNF-a Secretion Caused by Exposure to High Glucose in Cultured U937 Monocytes. Biochemical and Biophysical Research Communications, 2001, vol. 289, pp. 687–691. https://doi.org/10.1006/bbrc.2001.6026
  7. Anderson R. , Roussel A. M., Zouari N., Mahjoub S. Potential antioxidant effects of zinc and chromium supplementation in people with type 2 diabetes mellitus. Jounal of the American College of Nutrition, 2001, vol. 20, no. 3, pp. 212–218. https://doi.org/10.1080/07315724.2001.10719034
  8. Dubinina Ye. Ye., Salnikova L. A., Yefimova L. F. Activity and superoxide dismutase isozyme spectrum of red blood cells and plasma of human blood. Laboratory work, 1983, no. 10, pp. 30–33. (in Russian)
  9. Moin V. M. A simple and specific method for determining the activity of glutathione peroxidase in erythrocyte. Laboratory work, 1986, no. 12, pp. 724–727. (in Russian)
  10. Korolyuk M. A., Ivanova L. I., Mayorova I. G., Tokarev V. Ye. The method for determining the activity of catalase. Laboratory work, 1988, no. 1, pp. 16–18. (in Russian)
  11. Laboratory methods for research in biology, veterinary medicine. A guide. E by V. V. Vlizlo Lviv, VMS, 2012, 764 p. (In Ukrainian)
  12. Hissin P. , Hilf R. A. A fluorometric method for determination of oxidized and reduced glutathione in tissues. Analytical Biochem, 1976, vol. 74, pp. 214–226. https://doi.org/10.1016/0003-2697(76)90326-2
  13. Honchar O. O., Mankovska I. M. Adapting the glutathione system of rat hearts to action acute stress under various modes of hypoxic training. Ukrainian Biochemical Journal, 2007, vol. 79, no. 3, pp. 79–85 (in Ukrainian).
  14. Tezuka M. Chromium (III) decreases carbon tetrachloride originated trichloromethyl radical in mice. Inorg. Biochem., 1991, vol. 44, pp. 261–265. https://doi.org/10.1016/0162-0134(91)84031-4
  15. Preuss H. G. The insulin system: influence of JAmCollNutr., 1998, vol. 17, pp. 101–102. https://doi.org/10.1080/07315724.1998.10718732
  16. Sahin K., Onderci M., Sahin N., Aydin S. Effect of dietary chromium picolinate and ascorbic acid supplementation on egg production, egg quality and some serum metabolites of laying hens reared under a low ambient temperature (6 °C). Arch. Tierernahr, 2002, vol. 56, no. 1, pp. 41–49. https://doi.org/10.1080/00039420214174
  17. Peter J. Espenshade SREBPs: sterolregulated transcription factors. Journal of Cell Science, 2006, vol. 119, pp. 973–976. https://doi.org/10.1242/jcs02866

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search