ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН ПОКАЗНИКІВ БІЛКОВОГО ОБМІНУ ТА М’ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ БУГАЙЦІВ ВОЛИНСЬКОЇ М’ЯСНОЇ ПОРОДИ  РІЗНИХ ТИПІВ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИ ЗГОДОВУВАННІ КОРМОВОЇ ДОБАВКИ «МІКРОЛІПОВІТ»

М.З.Паска

maria_pas@ukr.net

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, вул. Пекарська 50, м. Львів, 79010, Україна

У статті наведено результати дослідження впливу кормової добавки «Мікроліповіт» на білковий статус та основні забійні показники якості відгодівельних бугайців волинської м’ясної породи різних типів вищої нервової діяльності. Дослідження проводили в ТОВ «Агрофірма «Добросин» Жовківського району Львівської області на бугайцях м’ясного напряму продуктивності, початкового періоду відгодівлі у віці 6 місяців.

Типи вищої нервової діяльності (ВНД) у бугайців визначали застосовуючи позакамерну методику вироблення рухово-харчових умовних рефлексів за А. С.Макaровим. На основі проведених досліджень умовно-рефлекторної діяльності було сформовано чотири дослідні групи тварин по п’ять найтиповіших представників визначених типів ВНД у кожній. Перша група — тварини сильного врівноваженого рухливого типу ВНД. Друга група — тварини сильного врівноваженого інертного типу ВНД. Третя група — тварини сильного неврівноваженого типу ВНД. Четверта група — тварини слабкого типу ВНД.

Тварини усіх груп отримували основний раціон, у якому частину зернової основи раціону заміняли рослинно-вітамінно-мінеральною добавкою «Мікроліповіт» у кількості 5 %.

У сироватці крові визначали: загальний білок з біуретовим реактивом; співвідношення білкових фракцій (%) шляхом електрофорезу на пластинах з 7,5 % поліакриламідного гелю. Для вивчення впливу біологічно активних сполук добавки на ріст тварин визначали абсолютний, середньодобовий і відносний прирости.

Встановлено, що задавання кормової добавки «Мікроліповіт» сприяє зростанню вмісту білка, підвищенню відносного вмісту альбумінів та β-глобулінів, зростанню альбуміново-глобулінового коефіцієнта, зниженню вмісту α-глобулінів у сироватці крові бугайців всіх типів вищої нервової діяльності. Фізіологічно оптимальними були значення показників у бугайців сильного врівноваженого інертного типу вищої нервової діяльності.

Корекція раціону молодняку великої рогатої худоби на відгодівлі біологічно активними речовинами сприяє підвищенню продуктивності, що проявляється зростанням живої маси, загального та середньодобового приростів. Максимальне підвищення продуктивності встановлено у бугайців на відгодівлі сильного врівноваженого інертного типу порівняно з іншими дослідними групами.

Ключові слова: БУГАЙЦІ, ВОЛИНСЬКА М’ЯСНА ПОРОДА, ТИПИ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ, БІЛКИ СИРОВАТКИ КРОВІ, М’ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search