ЯКІСТЬ ПРОДУКТІВ ЗАБОЮ ЗА ОСЦИЛЯТОРНОГО РЕЖИМУ ГОДІВЛІ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ

В. М. Волощук, Д. О. Біндюг, С.А. Манюненко

pigbreeding@ukr.net, bindugda@gmail.com

Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН,

вул. Шведська Могила, 1, м. Полтава, 36013, Україна

Досліджено якість туш свиней, хімічний склад та фізико-хімічні показники якості м’яса і шпику за умов різних режимів годівлі молодняку свиней полтавської м’ясної породи: нормованого рівномірного (контроль) та нормованого нерівномірного, ритмічно-осциляторного з поступовою зміною раціону за масою на 20 %.

Застосування осциляторного режиму годівлі вірогідно не вплинуло на забійні показники та якість продуктів забою відгодівельних свиней. Морфологічний склад туш свиней за різних режимів їх годівлі був у межах фізіологічної норми і суттєво не відрізнявся між собою. Кількість м’яса, шпику та кісток у тушах контрольних і дослідних свиней становила відповідно 55,5 та 56,4 %, 32,8 та 32,9%, 11,7 та 10,7 %, що є типовим для цього віку та генотипу.

Виявлена тенденційна зміна окремих показників якості м’яса свиней при осциляторній годівлі, а саме, зростання кількості жиру на 19,95 % та фосфору на 11,76 %, зниження інтенсивності забарвлення на 15,06 %, а також активної кислотності на 0,72 %. Серед показників, що характеризують якість м’яса, найбільш варіабельними у піддослідних свиней виявились такі: кількість жиру та втрати при термічній його обробці. Загальної вологи у шпику свиней контрольної групи було на 2,9 % менше порівняно з тим, що отриманий від тварин дослідної групи. Температура плавлення його була нижчою у свиней контрольної групи на 2 °С.

Ключові слова: ОСЦИЛЯТОРНИЙ РЕЖИМ ГОДІВЛІ, ПОЛТАВСЬКА М’ЯСНА ПОРОДА, М’ЯСНІ ЯКОСТІ, ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ЯКОСТІ, М’ЯСО, ШПИК

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search