ВПЛИВ ДОДАВАННЯ СЕЛЕНУ ДО РАЦІОНУ З ВИСОКИМ  ВМІСТОМ ЖИРУ НА КОНЦЕНТРАЦІЮ ПРОДУКТІВ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ У ПЛАЗМІ КРОВІ, ВМІСТ СЕЛЕНУ В МОЛОЦІ ТА МОЛОЧНУ ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ

Н. В. Голова, І. В. Вудмаска

У статті представлені результати дослідження впливу заміни у раціоні корів частини зернових концентратів ріпаковою дертю та додавання до нього Селену у кількості 0,3 мг на 1 кг сухої речовини у складі селен-містких дріжджів на антиоксидантний стан організму, вміст Селену у молоці та молочну продуктивність.

Встановлено, що у молоці вміст Селену зростає непропорційно до підвищення його вмісту у раціоні. Зокрема, за збільшення кількості згодовуваного коровам Селену у 5,5–6,0 разу його концентрація у молоці зростала у 1,69–1,98 разу, а добовий вихід Селену з молоком — у 1,75–1,99 разу. Підвищення у раціоні, внаслідок введення ріпакової дерті, вмісту жиру супроводжувалося зростанням концентрації продуктів пероксидного окиснення у плазмі крові корів, додавання до раціону Селену попереджувало цей ефект. Додавання Селену до раціону з високим вмістом жиру підвищувало жирність молока корів з 3,24 до 3,45 %, тоді як на жирність молока корів, утримуваних на раціоні з нормальним вмістом жиру Селен не впливав.

Ключові слова: КОРОВИ, МОЛОКО, СЕЛЕН, АНТИОКСИДАНТНИЙ СТАТУС

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search