ВПЛИВ СОРБІНОВОЇ КИСЛОТИ НА СКЛАД МІКРОБІОТИ ТОВСТОЇ КИШКИ ЩУРІВ ТА ЇЇ МЕТАБОЛІТИ

В. В. Литвин1,2, Я. І. Колісник1

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., kolyaryna@ukr.net

1Львівський національний університет імені Івана Франка,
вул. Грушевського, 4, м. Львів, 79005, Україна

2Інститут біології тварин НААН України,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

Досліджували вплив консерванту сорбінової кислоти на кількісний та якісний склад мікробіоти порожнини товстої кишки щурів і продукти її життєдіяльності, зокрема коротколанцюгові жирні кислоти (КЖК).Внутрішньошлункове введення тваринам 25 мг/кг сорбінової кислоти призводить до зменшення чисельності у складі мікробоценозу товстої кишки на 7-му добу дослідження бактерій роду Lactobacillus і грибів роду Candida, на 11-ту добу — представників родів Escherichia (лактозопозитивні), Enterococcus, Bifidobacterium, Lactobacillus, Bacteroides, Candida, а на 14-ту добу експерименту — ще й бактерій Eubacterium spp. порівняно з чисельністю цих мікроорганізмів у щурів контрольної групи. За таких умов збільшується кількісний вміст бактерій Peptococcus, Streptococcus та Peptostreptococcus (на 7-му добу дослідження), Clostridium, Fusobacterium (на 11 добу), Staphylococcus, Clostridium, Fusobacterium, Proteus (на 14-ту добу) порівняно зі значеннями цього показника у контрольних тварин. Крім того, у складі мікробіоти порожнини товстої кишки щурів, яким уводили сорбінову кислоту, виявлялись лактозонегативні представники роду Escherichia та бактерії Klebsiella spp.

Показано, що за перорального введення щурам сорбінової кислоти на 19,6 % знижується сумарна кількість КЖК у вмісті товстої кишки на 14-ту добу дослідження порівняно з їх рівнем у порожнині товстої кишки щурів дослідної групи на 4-ту добу експерименту. Ці зміни відбуваються здебільшого за рахунок зменшення кількості оцтової, пропіонової та ізовалеріанової кислот.

Ключові слова: МІКРОБІОТА, СОРБІНОВА КИСЛОТА, КОРОТКОЛАНЦЮГОВІ ЖИРНІ КИСЛОТИ, ЩУРІ

скачати повний текст статті в форматі PDF

© 2016 Біологія тварин науковий журнал

Search