Bìol. Tvarin, 2019, volume 21, issue 3, pp. 65–73

ВПЛИВ ТРАДИЦІЙНОЇ ТА ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНОЇ СОЇ НА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ВИДІЛЬНОЇ СИСТЕМИ ЛАБОРАТОРНИХ ТВАРИН ТРЬОХ ПОКОЛІНЬ

Н. М. Омельченко1, Г. В. Дроник2, І. Л. Куковська3, А. О. Міхєєв3

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Чернівецький факультет,
вул. Головна, 203а, м. Чернівці, 58018, Україна

2Буковинська державна сільськогосподарська дослідна станція НААН,
вул. Богдана Крижанівського, 21, м. Чернівці, 58026, Україна

3Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет»,
пл. Театральна, 2, м. Чернівці, 58002, Україна

Значне розповсюдження і широке використання у харчуванні людей і годівлі тварин продукції, виготовленої із генетично модифікованої сої, може стати причиною виникнення патологічних змін у їхніх організмах. Для створення чіткого уявлення про віддалені наслідки впливу на живі організми генно модифікованих рослин і харчових продуктів зі вмістом ГМО необхідні тривалі багатосторонні дослідження. Метою роботи було вивчення впливу нативної та генетично модифікованої сої на функціональний стан нирок досліджуваних лабораторних тварин. Дослід провели на трьох поколіннях самок щурів лінії Вістар, розподілених на три групи контрольна, дослідна 1, дослідна 2. Тварини контрольної групи одержували стандартний віварійний корм. Щури дослідних груп отримували стандартний раціон із заміною 35 % його за протеїном на боби нативної та трансгенної сої відповідно. Через 12 місяців споживання експериментального раціону оцінювали функціональний стан нирок тварин за показниками екскреторної, іонорегулювальної, кислотновидільної функцій за умов спонтанного діурезу. Виявлено зростання питної активності в першій та другій дослідних групах усіх трьох поколінь; зростання показників концентрації та екскреції ендогенного креатиніну у сечі самок щурів всіх поколінь в обох досліджуваних групах; зростання показників вмісту креатиніну та сечовини в сироватці крові самок щурів, які вживали ГМ-сою, порівняно з тваринами, які отримували нативну сою, і тваринами контрольної групи зі збереженням цих змін у трьох поколіннях. Виявлено відсутність суттєвих змін у показниках ioнopегулювaльнoï функції нирок у статевозрілих самок щурів трьох поколінь в обох групах дослідних тварин; відсутність помітних зрушень показників рівня електролітів у сироватці крові самок щурів трьох поколінь у досліджуваних групах тварин, які споживали традиційну і трансгенну сою.

Ключові слова: ТРАДИЦІЙНА СОЯ, ТРАНСГЕННА СОЯ, ЩУРИ, НИРКИ, ФУНКЦІЯ НИРОК

  1. Berhin E. B., Ivanov Yu. I. Methods of experimental studies of the kidneys and water-salt exchange. Barnaul, Altai book publ., 1972, 199 p. (in Russian)
  2. Genetically Engineered Crops: Experiences and Prospects. Washington, DC, The National Academies Press, 2016, 606 p. DOI: 10.17226/23395.
  3. Hzhehotskyi M. R., Mysakovets O. H., Petryshyn Yu. S., Shuliak O. V., Melnyk O. I. Laboratory research methods. Lviv, Svit, 2002, 88 p. (in Ukrainian)
  4. ISAAA Brief 53-2017. Global Status of Commercialized Biotech / GM Crops in 2017: Biotech Crop Adoption Surges as Economic Benefits Accumulate in 22 Years. Available at: https://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/53/download/isaaa-brief-53-2017.pdf (accessed 4 April 2019).
  5. Magalias V. M., Mikhieiev A. O., Rohovyi Yu. Ie., Shcherbinina A. V., Turchynets T. H., Chipko T. M. Modern methods of experimental and clinical research of the central research laboratory of the Bukovinian State Medical Academy. Chernivtsi, 2001, 42 p. (in Ukrainian)
  6. Natochin Yu. V. Physiology of water-salt metabolism and kidney. Saint Petersburg, Nauka, 1993, pp. 23–184. (in Russian)
  7. Omelchenko N. M., Dronyk H. V. Distribution of genetically modified plants and safety of their use in the food and agricultural industry. The Animal Biology, 2018, vol. 20, issue 4, pp. 44–54. DOI: 10.15407/animbiol20.04.044. (in Ukrainian)
  8. Omelchenko N. M., Dronyk H. V. Influence of traditional and genetically modified soybeans on postnatal development of rats. Scientific and technical bulletin SCIVP of veterinary medical products and feed additives, Lviv, 2017, vol. 18, no. 2, pp. 159–164. (in Ukrainian)
  9. Seyhan E., Mert N., Mert H. The Effect of Pepper Gas (OC) on Some Biochemical Parameters in Rats. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2012, vol. 18, issue 2, pp. 259–266. DOI: 10.9775/kvfd.2011.5399.
  10. Tikhonov V. N., Shitikov V. K., Miroshnichenko H. A., Kovalyov A. F. Analysis of changes in the mass of internal organs in toxicological experiment. Pharmacology and Toxicology, 1984, vol. 47, issue 5, pp. 113–116. (in Russian)
 

Завантажити повний текст статті у форматі PDF

Search