Bìol. Tvarin, 2017, volume 19, issue 3, pp. 122–127    http://dx.doi.org/10.15407/animbiol19.03.122

КОМПЛЕКСНИЙ ВПЛИВ ЦИТРАТІВ МАГНІЮ ТА ХРОМУ НА ВУГЛЕВОДНИЙ ОБМІН У КРОВІ ЩУРІВ З ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМ ДІАБЕТОМ

О. А. Шатинська, Р. Я. Іскра, О. З. Сварчевська

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

У статті наведені дані досліджень впливу комплексу цитратів магнію (Mg2+) і хрому (Cr3+) на активність ключових ензимів вуглеводного обміну, а також концентрацію інсуліну і С-пептиду в крові щурів з експериментальним цукровим діабетом. Комплекс цитратів магнію і хрому у дозах 250 мг Mg/кг маси тіла і 25 мкг Cr/кг маси тіла, а також 250 мг Mg/кг маси тіла і 10 мкг Cr/кг маси тіла протягом 30 днів додавали до питної води. Експериментальний цукровий діабет у тварин індукували одноразовим внутрішньоочеревинним введенням розчину алоксан моногідрату («Синбіас») з розрахунку 150 мг/кг маси тіла. Досліджували активність глюкозо-6-фосфатдегідрогенази (Г-6-ФДГ) і лактатдегідрогенази (ЛДГ) у лізатах еритроцитів, концентрацію глюкози, інсуліну і С-пептиду  у плазмі крові дослідних тварин.

Виявлено, що за умов експериментального цукрового діабету спостерігалось зниження активності глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, концентрації інсуліну і С-пептиду та підвищення активності лактатдегідрогенази і концентрації глюкози. Комплекс цитратів магнію та хрому, який протягом чотирьох тижнів разом з питною водою додавали до раціону тварин, виявляв позитивний нормалізаційний ефект. Це проявлялось вірогідним підвищенням концентрації інсуліну і С-пептиду із наступним зниженням концентрації глюкози у плазмі крові.

Таким чином, наші дані демонструють, що добавка досліджуваної комплексної сполуки у перспективі може бути використана для розробки засобів корекції виникнeння і розвитку уcкладнeнь за цукрового діабету.

Ключові слова: ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ, ВУГЛЕВОДНИЙ ОБМІН, ІНСУЛІН, ЦИТРАТ МАГНІЮ, ЦИТРАТ ХРОМУ

  1. Barbagallo M., Dominguez L. J., Brucato V., Antonio Galioto A., Pineo A., Ferlisi A., Tranchina E., Belvedere M., Putignano E., Costanza G. Magnesium metabolism in insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes mellitus. New perspectives in magnesium research, Springer London, 2007, pp. 213–223.
  2. Cefalu W. T., Hu F. B. Role of chromium in human health and in diabetes. Diabetes Care, 2004, vol. 27, no. 11, pp. 2741–2751.
  3. Chetan P. Hans, Dharam P. Chaudhary, Devi D. Bansal. Effect of magnesium supplementation on oxidative stress in alloxanic diabetic rats. Magnesium Research, 2003, vol. 16, no. 1, pp. 13–19.
  4. Fediv O. I., Marchuk Yu. F., Voloshyna L .A. Peculiarities of an affection of the hepatobiliary systems in patients with diabetes mellitus. Bukovinian Medical Herald, 2008, vol. 12, no. 4, pp. 126–131. (in Ukrainian)
  5. Galenova T., Raksha N., Savchuk O., Ostapchenko L. Functioning of some key enzymes of carbohydrate metabolism in rats under experimental type 2 diabetes. Experimental and Clinical Physiology and Biochemistry, 2011, vol. 2, no. 54, pp. 13–21. (in Ukrainian)
  6. Gulich M. P., Kharchenko O. O., Yemchenko N. L., Yermolenko V. P., Moiseienko I. Ye. Magnesium citrate, obtained on the basis of aquananotechnology: chemical and biological characteristics. Environment and health, 2014, vol. 71, no. 4, pp. 14–18.
  7. Iskra R. Ya, Vlizlo V. V. Peculiarities of antioxidant defense system in erythroid cells and tissues of pigs under action of chromium chloride. The Ukrainian Biochemical Journal, 2012, vol. 85, no. 3, pp. 96–102. (in Ukrainian)
  8. Iskra R. Ya. Some indices of antioxidant protection and carbohydrates metabolism in rats’ tissues at chromium nanocytrate action. Studia Biologica, 2011, vol. 5, no. 3, pp. 49–58.
  9. Maritim A. C., Sanders A., Watkins 3. J. Diabetes, oxidative stress, and antioxidants: a review. Journal of biochemical and molecular toxicology, 2003, vol. 17, no. 1, pp. 24–38.
  10. Menshikov V. V. Laboratory Research Methods in Clinic. Medicine, 1987, pp. 174–177. (in Russian)
  11. O’Connell B. S. Select vitamins and minerals in the management of diabetes. Diabetes Spectrum, 2001, vol. 14, no. 3, pp. 133–148.
  12. Pankiv V. I. Diabetes Mellitus: Diagnostic Criteria, Etiology and Pathogenesis. International journal of endocrinology, 2013, vol. 8, no. 56, pp. 53–68. (in Ukrainian)
  13. Prystupok O. Metabolic therapy for patients with diabetes mellitus. International journal of endocrinology, 2010, vol. 6, pp. 6–11. (in Ukrainian)
  14. Smolyar V. I., Petrashenko H. I. Alimentary hypo- and hypermicroelementosis. Problems of nutrition, 2005, vol. 4, pp. 40–42. (in Ukrainian)
  15. Suslyk A. I. Peculiarities of trace element content in the blood of patients with type 2 diabetes mellitus and obesity. Experimental and Clinical Physiology and Biochemistry, 2012, vol. 59, no. 3, pp. 54–59. (in Ukrainian)
  16. Ta S. Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes care, 2014, vol. 37, pp. 81–90.
  17. Vincent J. B. The biochemistry of chromium. The Journal of nutrition, 2000, vol. 130, no. 4, pp. 715–718.
  18. Vlizlo V. V., Fedoruk R. S., Ratych I. B. Laboratory methods of research in biology, stockbreeding and veterinary medicine. A handbook. Ed. by. V. V. Vlizlo. Lviv, Spolom, 2012, 764 p. (in Ukrainian)
  19. Volpe S. L. Magnesium in disease prevention and overall health. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 2013, vol. 4, no. 3, pp. 378–383.

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search