ВІДНОСНА КІЛЬКІСТЬ Т- І В-ЛІМФОЦИТІВ ТА ЇХ ФУНКЦІОНАЛЬНА АКТИВНІСТЬ У САМОК-ПЛІДНИКІВ КОРОПА ЗАЛЕЖНО ВІД РІВНЯ ВІТАМІНУ А У РАЦІОНІ

 

І. М. Попик, О. І. Віщур

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, Львів, 79034

Однією з найбільш актуальних науково-практичних проблем сучасного ставкового рибництва є підвищення резистентності риб до захворювань і негативних техногенних факторів зовнішнього середовища. У зв’язку з цим при розробці ефективних методів годівлі коропів значна увага приділяється дослідженню імунного статусу риб. В умовах спеціалізованих рибницьких господарств вирощування риби тісно пов'язане з її годівлею, метою якої є отримання максимальної кількості продукції високої якості в найкоротші терміни за мінімальних витрат кормів. При цьому важливе значення має повноцінне забезпечення раціону риб вітамінами, зокрема вітаміном А.

Мета дослідження полягала у з’ясуванні впливу різного рівня вітаміну А у раціоні самок-плідників коропа на активність Т- і В-клітинної ланок імунітету. Дослідження проведено на трьох групах самок-плідників лускатого коропа (Cyprinus carpio L.), яким у переднерестовий період до комбікорму вносили вітамін А у формі ретинілацетату у дозах 2500 ІО і 5000 ІО. Встановлено, що додаткове введення у склад раціону самок-плідників коропа вітаміну А виявляє стимулювальний вплив на кількість Т- і В-лімфоцитів, а також на їх функціональну активність за рахунок перерозподілу рецепторного апарату лімфоцитів у бік збільшення їхньої авідності. Зокрема, кількість Т-лімфоцитів (загальних, активних, теофілін-резистентних і теофілін-чутливих) і В-лімфоцитів у крові самок-плідників коропа, яким додатково до комбікорму згодовували вітамін А була більша, ніж у самок-плідників, які споживали лише стандартний комбікорм. При цьому у крові самок-плідників коропів дослідних груп, порівняно до контрольної виявлено більшу кількість Т- і В-лімфоцитів з низькою і середньою авідністю, і меншу кількість недиференційованих лімфоцитів крові.

Ключові слова: КЛІТИННА ЛАНКА, імунітет, Т-ЛІМФОЦИТИ, В-ЛІМФОЦИТИ, самка-ПЛІДНИК, короп, ДОЗА, ВІТАМІН а, ретинілацетат

Завантажити у форматі PDF

Search