Завантажити повний текст статті у PDF

Perederiy DB, Salyha YT. Impact of heat stress on redox homeostasis in the liver of laying hens and the protective role of antioxidant supplements. Bìol Tvarin. 2025; 27 (2): 14–18. DOI: 10.15407/animbiol27.02.014.
https://doi.org/10.15407/animbiol27.02.014
Received 07.01.2025 ▪ Revision 08.05.2025 ▪ Accepted 05.06.2025 ▪ Published online 10.06.2025


Вплив теплового стресу на окисно-відновний баланс печінки курей-несучок та роль антиоксидантних добавок

Д. Б. Передерій, Ю. Т. Салига
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН, м. Львів, Україна


В умовах інтенсивного птахівництва одним із ключових факторів, який негативно впливає на продуктивність курей-несучок, є тепловий стрес (ТС). Підвищена температура навколишнього середовища може спричиняти дисбаланс в організмі птиці, зокрема впливати на окисно-відновний стан клітин печінки. Одним із основних наслідків ТС є розвиток оксидативного стресу (ОС), що супроводжується підвищеним утворенням активних форм кисню (АФК) та порушенням функціональної активності антиоксидантної системи захисту організму. Сучасні дослідження вказують на ефективність введення у корм курей певних антиоксидантних добавок — таких, як бетаїн, таурин та міо-інозитол, які здатні підвищувати резистентність печінкових клітин до оксидативного пошкодження. Завдяки своїм властивостям, ці речовини можуть сприяти стабілізації мембран, активізації антиоксидантних ферментів та загальному зниженню рівня ОС у печінці курей-несучок. Метою дослідження є оцінка комплексного впливу бетаїну, таурину та міо-інозитолу на рівень оксидативного стресу в печінці курей-несучок за умов теплового навантаження. У дослідженні було використано 32 курки-несучки. Експеримент проведено у віварії Інституту біології тварин НААН у два етапи: на першому курей утримували при температурі 20°С протягом тижня, на другому створювали умови ТС підвищенням температури до 30°С на 6 годин на добу протягом 7 днів. Птахів поділили на дві групи: контрольну (споживала стандартний корм) та дослідну (отримувала корм із додаванням 0,5 г/кг бетаїну, 5 г/кг таурину та 2 г/кг міо-інозитолу). Результати дослідження показали, що за умов ТС у контрольній групі спостерігали зростання рівня ГПЛ у печінці курей у 1,5 раза (P<0,001), що свідчить про посилення ОС. При цьому активність СОД знижувалася на 30% (P<0,01), а КАТ — на 25% (P<0,001) порівняно з ТН. Водночас спостерігалося зниження активності ГП на 25% (P<0,05) та ГР на 38% (P<0,05). Введення у раціон антиоксидантних добавок сприяло зниженню рівня ГПЛ у печінці в 1,4 раза (P<0,001), а також зростанню активності СОД на 21% (P<0,05) та КАТ на 18% (P<0,05) в умовах ТС. Крім того, активність ГП у печінці дослідної групи підвищувалася у 1,5 раза (P<0,01), порівняно з контрольною групою. Отримані дані підтверджують позитивний комплексний вплив бетаїну, таурину та міо-інозитолу на антиоксидантну систему курей-несучок при тепловому стресі. Використання цих добавок у раціоні може бути ефективною стратегією для зменшення оксидативного навантаження та підтримки стабільності клітинних мембран в умовах високих температур.

Ключові слова: тепловий стрес, антиоксидантні добавки, антиоксидантний захист, ферменти, каталаза, супероксиддисмутаза, гідропероксиди, перекисне окислення ліпідів, глутатіонпероксидаза, відновлений глутатіон, ТБК-активні продукти


  1. Akbarian A, Michiels J, Degroote J, Majdeddin M, Golian A, De Smet S. Association between heat stress and oxidative stress in poultry; mitochondrial dysfunction and dietary interventions with phytochemicals. J Anim Sci Biotechnol. 2016; 7: 37. DOI: 10.1186/s40104-016-0097-5.
  2. Benvenga S, Marini HR, Micali A, Freni J, Pallio G, Irrera N, Squadrito F, Altavilla D, Antonelli A, Ferrari SM, Fallahi P, Puzzolo D, Minutoli L. Protective effects of myo-inositol and selenium on cadmium-induced thyroid toxicity in mice. Nutrients. 2020; 12 (5): 1222. DOI: 10.3390/nu12051222.
  3. Habeeb AA, Gad AE, Atta MA. Temperature-humidity indices as indicators to heat stress of climatic conditions with relation to production and reproduction of farm animals. Int J Biotechnol Rec Adv. 2018; 1 (1): 35–50. DOI: 10.18689/ijbr-1000107.
  4. Hunchak AV, Stefanyshyn OM, Sirko YM, Kyryliv BY, Ratych IB. Influence of exogenous enzymes and different forms of Sulfur in the diets of broiler chickens on productivity and quality of poultry products. Bìol Tvarin. 2024; 26 (4): 49–54. DOI: 10.15407/animbiol26.04.049.
  5. Kim HR, Ryu C, Lee SD, Cho JH, Kang H. Effects of heat stress on the laying performance, egg quality, and physiological response of laying hens. Animals (Basel). 2024; 14 (7): 1076. DOI: 10.3390/ani14071076.
  6. Mangan M, Siwek M. Strategies to combat heat stress in poultry production — A review. J Anim Physiol Anim Nutr. 2023; 108 (3): 576–595. DOI: 10.1111/jpn.13916.
  7. Nofal M, Galal MA, Mousa SMM, Yassein DMM, Bealsh AMA. Effect of dietary betaine supplementation on productive, physiological and immunological performance and carcass characteristics of growing developed chicks under the condition of heat stress. Egypt Poult Sci J. 2015; 35 (1): 237–259. Available at: https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/20153166095
  8. Oke OE, Akosile OA, Oni AI, Opowoye IO, Ishola CA, Adebiyi JO, Odeyemi AJ, Adjei-Mensah B, Uyanga VA, Abioja MO. Oxidative stress in poultry production. Poult Sci. 2024; 103 (9): 104003. DOI: 10.1016/j.psj.2024.104003.
  9. Petrovska IR, Salyha YT, Vudmaska IV. Statistical methods in biological research. The educational and methodological manual. Kyiv, Agrarian Science; 2022: 172 p. ISBN 978-966-540-551-1. (in Ukrainian)
  10. Perederiy DB. Effectiveness of betaine, taurine, and myo-inositol in normalizing the antioxidant status of laying hens under heat stress. Bìol. Tvarin. 2024; 26 (4): 43–48. DOI: 10.15407/animbiol26.04.043.
  11. Polishchuk VM, Tsekhmistrenko SI, Polishchuk SA, Ponomarenko NV, Rol NV, Cherniuk SV, Cherniavskyi OO, Kuzmenko OA, Prysiazhniuk NM, Karaulna VM, Lastovska IO, Fedoruk NM. Age-related characteristics of lipid peroxidation and antioxidant defense system of ostriches (Struthio camelus domesticus). Ukr J Ecol. 2020; 10 (1): 168–174. https://doi.org/10.15421/2020_27
  12. Sumanu VO, Aluwong T, Ayo JO, Ogbuagu NE. Evaluation of changes in tonic immobility, vigilance, malondialdehyde, and superoxide dismutase in broiler chickens administered fisetin and probiotic (Saccharomyces cerevisiae) and exposed to heat stress. J Vet Behav. 2019; 31: 36–42. DOI: 10.1016/j.jveb.2019.01.003.
  13. Valgimigli L. Lipid peroxidation and antioxidant protection. Biomolecules. 2023; 13 (9): 1291. DOI: 3390/biom13091291.
  14. Vlizlo VV, Fedoruk RS, Ratych IB. Laboratory Methods of Research in Biology, Animal Husbandry, and Veterinary Medicine. Lviv, Spolom; 2012: 764 p. ISBN 976-966-665-677-6. (in Ukrainian).
  15. Wang X, Wang C, Wang Z, Li W, Sun W, Zhang F, Hong Y, Liu X, Liu X, Lyu Q, Hu J. Antioxidant effect of taurine on chronic heat-stressed broilers. In: Schaffer SW., El Idrissi A, Murakami S. Taurine 12. A Conditionally Essential Amino Acid. Springer Nature, 2022: 161–169. DOI: 10.1007/978-3-030-93337-1_16.
  16. Wang Y, Branicky R, Noë A, Hekimi S. Superoxide dismutases: Dual roles in controlling ROS damage and regulating ROS signaling. J Cell Biol. 2018; 217 (6): 1915–1928. DOI: 10.1083/jcb.201708007.
  17. Wang Y, Jia X, Hsieh JCF, Monson MS, Zhang J, Shu D, Nie Q, Persia ME, Rothschild MF, Lamont SJ. Transcriptome response of liver and muscle in heat-stressed laying hens. Genes (Basel). 2021; 12 (2): 255. DOI: 10.3390/genes12020255.
  18. Wasti S, Sah N, Mishra B. Impact of heat stress on poultry health and performances, and potential mitigation strategies. Animals (Basel). 2020; 10(8): 1266. DOI: 10.3390/ani10081266.

Search