Bìol. Tvarin. 2022; 24 (3): 27–32.
Received 06.07.2022 ▪ Accepted 04.09.2022 ▪ Published online 01.10.2022

Продуктивність та якісні показники яєць курей-несучок за зміни якісного та кількісного складу протеїну корму

І. Ратич, А. Гунчак, Я. Сірко, О. Стефанишин, Б. Кирилів, І. Хомик

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
вул. Василя Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

Інтенсивність яйцекладки сільськогосподарської птиці характеризує не тільки показник економічної ефективності галузі, але й дію різноманітних чинників, які впливають на реалізацію генетичного потенціалу сучасних високопродуктивних порід, кросів та ліній. До таких чинників належить годівля, яка повинна враховувати кількісне нормування раціонів за певними поживними речовинами корму, а також за їхніми якісними показниками. Сьогодні на ринку кормів для сільськогосподарських тварин з’являються продукти не лише з високим вмістом протеїну, але й високим коефіцієнтом його засвоюваності. Серед інших, заслуговує на увагу соняшниковий концентрат «Проглот» — новий інноваційний продукт, розроблений фахівцями Дніпровського заводу «Потоки». За інформацією розробників, для його отримання використовують унікальні нанотехнології обробки насіння соняшника — низькотемпературну екстракцію з максимальним видаленням лушпиння. Тобто «Проглот» може бути цінним для використання у годівлі птиці порівняно з високопротеїновим соєвим шротом через відсутність «антипоживних» речовин. У статті подані результати дослідження, метою якого було зʼясувати продуктивні якості курей-несучок на тлі введення до їхнього раціону високоперетравного протеїну з високим коефіцієнтом засвоєння. Дослід провели на курях-несучках породи «Ломан Браун». Птиці контрольної групи згодовували комбікорм, до складу якого входили макуха соєва та соняшниковий шрот (сирий протеїн 17%), дослідної першої — соєвий шрот та високопротеїновий концентрат «Проглот» (сирий протеїн 17%), а дослідної другої — лише високопротеїновий концентрат (сирий протеїн 15%). Встановлено, що введення до складу повнораціонного комбікорму інноваційного продукт «Проглот» не призводить до суттєвих міжгрупових різниць за живою масою особин за період досліду. Показано, що максимальне збільшення в раціонах курей частки перетравного протеїну та зменшення фракції протеїну, яка засвоєнню не підлягає, позитивно впливає на інтенсивність обмінних процесів в організмі курей-несучок у процесі синтезу компонентів яєць. При цьому забезпечується підвищення продуктивності птиці: показники несучості курей другої дослідної групи переважали показники аналогів контрольної та першої дослідної груп на 2 і 4 % (P<0,05) відповідно, та якості отриманої продукції — збільшувалась абсолютна маса білка яєць (P<0,05) і міцність шкаралупи (P<0,01).

Ключові слова: кури-несучки, несучість, якість яєць, соняшниковий протеїновий концентрат «Проглот»

  1. Adeleye OO, Otakoya IO, Fafiolu AO, Alabi JO, Egbeyale LT, Idowu OMO. Serum chemistry and gut morphology of two strains of broiler chickens to varying interval of post hatch feeding. Anim. Sci. 2018; 5: 20–25. DOI: 10.1016/j.vas.2017.12.001.
  2. Akinyemi F, Adewole D. Environmental stress in chickens and the potential effectiveness of dietary vitamin supplementation. Anim. Sci. 2021; 2. DOI: 10.3389/fanim.2021.775311.
  3. Alshamy ZA, Richardson KC, Harash G, Hünigen H, Röhe I, Hafez HM, Plendl J, Al Masri S. Structure and age-dependent growth of the chicken liver together with liver fat quantification: A comparison between a dual-purpose and a broiler chicken line. PloS ONE. 2019; 14 (12): e0226903. DOI: 10.1371/journal.pone.0226903.
  4. Han GP, Kim JM, Kang HK, Kil DY. Transcriptomic analysis of the liver in aged laying hens with different intensity of brown eggshell color. Biosci. 2021; 34 (5): 811–823. DOI: 10.5713/ajas.20.0237.
  5. Hristakieva P, Oblakova M, Mincheva N, Lalev M, Kaliasheva K. Phenotypic correlations between the egg weight, shape of egg, shell thickness, weight loss and hatchling weight of turkeys. Slovak J. Anim. Sci. 2017; 50 (2): 90–94. Available at: https://office.sjas-journal.org/index.php/sjas/article/view/143
  6. Kidd MT, Maynard CW, Mullenix GJ. Progress of amino acid nutrition for diet protein reduction in poultry. Anim. Sci. Biotechnol. 2021; 12: 45. DOI: 10.1186/s40104-021-00568-0.
  7. Kucheruk ND, Zasekin DA. Laying hens feeding in organic farming. Bìol. Tvarin. 2020; 22 (2): 58–64. DOI: 10.15407/animbiol22.02.058. (in Ukrainian)
  8. Kumar D, Raginski C, Schwean-Lardner K, Classen HL. Assessing the performance response of laying hens to intake levels of digestible balanced protein from 27 to 66 weeks of age. J. Anim. Sci. 2018; 98 (4): 801–808. DOI: 10.1139/cjas-2017-0132.
  9. Mokliachuk L, Plaksiuk L. Agroecological system adaptation to the climate changes at the stage of transition from traditional to organic agriculture. Balansed Nat. Management. 2016; 2: 66–70. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zp_2016_2_15. (in Ukrainian)
  10. Ravindran V, Abdollahi MR. Nutrition and digestive physiology of the broiler chick: state of the art and outlook. Animals. 2021; 11 (10): 2795. DOI: 10.3390/ani11102795.
  11. Tahara Y, Obara K, Kamihira M. Calcium carbonate supplementation to chorioallantoic membranes improves hatchability in shell-less chick embryo culture. Biosci. Bioeng. 2021; 131 (3): 314–319. DOI: 10.1016/j.jbiosc.2020.11.001.
  12. Van Harn J, Dijkslag M, Krimpen M. Effect of low protein diets supplemented with free amino acids on growth performance, slaughter yield, litter quality, and footpad lesions of male broilers. Sci. 2019; 98 (10): 4868–4877. DOI: 10.3382/ps/pez229.
  13. Wolc A, Settar P, Fulton JE, Arango J, Rowland K, Lubritz D, Dekkers JCM. Heritability of perching behavior and its genetic relationship with incidence of floor eggs in Rhode Island Red chickens. Heritability of perching behavior and its genetic relationship with incidence of floor eggs in Rhode Island Red chickens. Select. Evol. 2021; 53: 38. DOI: 10.1186/s12711-021-00630-5.
  14. Xiao N, Zhao Y, Yao Y, Wu N, Xu M, Du H, Tu Y. Biological activities of egg yolk lipids: a review. Agr. Food Chem. 2020; 68 (7): 1948–1957. DOI: 10.1021/acs.jafc.9b06616.
  15. Yadav S, Jha R. Strategies to modulate the intestinal microbiota and their effects on nutrient utilization, performance, and health of poultry. Anim. Sci. Biotechnol. 2019; 10: 2. DOI: 10.1186/s40104-018-0310-9.

Search