ВМІСТ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ У ВЕРШКОВОМУ МАСЛІ, ВИРОБЛЕНОМУ В УКРАЇНІ
Р. А. Голубець, О. В. Голубець, С. М. Шкаруба, О. І. Віщур
У статті наведені результати досліджень щодо визначення жирнокислотного складу зразків вершкового масла, виробленого у різних регіонах України. Особливу увагу надано вмісту у зразках просторових і позиційних ізомерів олеїнової та лінолевої кислот (у тому числі кон’югованої лінолевої кислоти), коротколанцюгових жирних кислот та кислот з розгалуженим ланцюгом. Проаналізовано співвідношення основних представників омега-3 та омега-6 кислот. Розглянуто наявні в літературі дані щодо особливостей впливу жирних кислот молочного жиру на здоров’я людини та способів збільшення вмісту у ньому жирних кислот, які володіють біологічною активністю.
Ключові слова: МОЛОЧНИЙ ЖИР, ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД, ТРАНС-ІЗОМЕРИ, КОН’ЮГОВАНА ЛІНОЛЕВА КИСЛОТА, МАСЛЯНА КИСЛОТА, РОЗГАЛУЖЕНІ ЖИРНІ КИСЛОТИ