ВПЛИВ КОМПЛЕКСНОГО ФІТОПРЕПАРАТУ НА АНТИОКСИДАНТНИЙ СТАТУС ТА ЛІПІДНИЙ СКЛАД ТКАНИН ЯПОНСЬКИХ ПЕРЕПЕЛІВ

Я. М. Сірко, В. О. Кисців, А. В. Гунчак, Б. Б. Лісна

У статті наведені дані про вміст продуктів ПОЛ, активність антиоксидантних ферментів та концентрацію вітамінів А і Е у печінці, жовтках яєць та крові при застосуванні фітопрепарату. Застосування фітопрепарату сприяло підвищенню глутатіонпероксидазної та катклазної активності у крові за одночасного зменшення вмісту ТБК-активних продуктів. Встановлено збільшення кількості вітаміну А і каротиноїдів у жовтках яєць. При випоюванні фітопрепаратів спостерігалось підвищення концентрації фосфоліпідів та зменшення рівня етерифікованого холестеролу і вільних жирних кислот у тканинах печінки за одночасного підвищення вмісту вільних жирних кислот у жовтку яєць обох дослідних груп.

Ключові слова: ПЕРЕПЕЛИ, ФІТОПРЕПАРАТ, АНТИОКСИДАНТНІ ФЕРМЕНТИ, ПРОДУКТИ ПОЛ, ЛІПІДИ

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search