АКТИВНІСТЬ ГЛУТАТІОНОВОЇ СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ В ТКАНИНАХ КОРОПА ЗА УМОВ БРАНХІОНЕКРОЗУ
С. Г. Андрієчко, О. І. Віщур
У статті представлені результати досліджень глутатіонової системи антиоксидантного захисту у тканинах клінічно здорового і хворого на бранхіонекроз коропа. Показано, що захворювання риби на бранхіонекроз спричиняє зниження ферментативної активності глутатіонпероксидази та зменшення вмісту відновленого глутатіону у зябрах, печінці, селезінці та нирках лускатого коропа. Ці зміни у досліджуваних тканинах були виражені більшою мірою з п’ятого по дев’ятий день після експериментального зараження риби, де різниці порівняно до контролю були вірогідні.
Ключові слова: КОРОП, БРАНХІОНЕКРОЗ, ЗЯБРА, ПЕЧІНКА, СЕЛЕЗІНКА, НИРКА, ТКАНИНИ, АНТИОКСИДАНТНА СИСТЕМА, ГЛУТАТІОНПЕРОКСИДАЗА, ВІДНОВЛЕНИЙ ГЛУТАТІОН