ВПЛИВ РІЗНИХ ДОЗ ВІТАМІНУ А НА СТАН ПРО-Й АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМ У КРОВІ КОРОПА
І. М. Попик
У статті наведені дані про вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) ― гідропероксидів ліпідів і ТБК-активних продуктів, вітамінів А і Е та активність антиоксидантних ензимів ― супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази і каталази у крові коропів-плідників при додатковому введенні до їх раціону різних доз ретинілацетату. Встановлено, що додаткове введення до раціону коропів-плідників вітаміну А підвищує активність ензимів антиоксидантної системи, зменшує вміст продуктів ПОЛ і збільшує вміст вітамінів А і Е у крові коропа.
Ключові слова: КОРОП, ГОДІВЛЯ, СУПЕРОКСИДДИСМУТАЗА, ГЛУТАТІОНПЕРОКСИДАЗА, КАТАЛАЗА, ГІДРОПЕРОКСИДИ ЛІПІДІВ, ТБК-АКТИВНІ ПРОДУКТИ, ВІТАМІНИ А І Е, КРОВ