АКТИВНІСТЬ ФЕРМЕНТІВ ПЕРЕАМІНУВАННЯ У ТКАНИНАХ ЩУРІВ ДВОХ ПОКОЛІНЬ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ СОЇ ТРАДИЦІЙНОГО ТА ТРАНСГЕННОГО СОРТІВ
О. П. Долайчук, Р. С. Федорук, А. П. Киричук
У статті наведено результати досліджень активності амінотрансфераз у крові та тканинах печінки і серця щурів двох поколінь, яким згодовували, боби сої нативного і трансгенного сортів. Активність ферментів білкового обміну зберігалася на фізіологічному рівні, що свідчить про нормальний перебіг метаболічних процесів у досліджуваних тканинах з участю амінотрансфераз при додаванні до раціону сої. Однак, відзначено вірогідно нижчу активність АсАТ у крові та тканинах печінки самців щурів першого покоління обох дослідних груп. У крові самців ІІІ групи вірогідно нижчою була й активність аланінамінотрансферази. У крові самок дослідних груп обох поколінь спостерігалася тенденція до нижчої активності трансаміназних ферментів, яка була більш вираженою для тварин, яким згодовували трансгенну сою. Встановлені відмінності активності окремих ензимів за згодовування бобів сої традиційного і генетично модифікованого сортів можуть зумовлюватися наявністю біологічно активних та антипоживних речовин у насінні сої цих сортів та особливостями їхнього впливу на обмінні процеси.
Ключові слова: АМІНОТРАНСФЕРАЗИ, ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНА СОЯ, ЩУРІ, ТКАНИНИ ОРГАНІВ