ВІТАМІННИЙ СКЛАД М’ЯСА РАВЛИКІВ ПІСЛЯ ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ
І. С. Данілова1, Т. М. Данілова2
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
1Національний науковий центр «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» НААН,
вул. Пушкінська, 83, м. Харків, 61023, Україна, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
2Харківська державна зооветеринарна академія,
вул. Академічна, 1, смт Мала Данилівка, Дергачівський р-н, Харківська обл., 62341, Україна, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
В останні роки в Україні зріс інтерес до м’яса такого молюска, як равлик. Равликівництво — молода галузь сільського господарства в нашій країні. І в наш час равликівництво активно набирає темпи та розвивається на хвилі суспільної зацікавленості до нетрадиційних видів продуктів для здорового харчування. Метою наших досліджень було визначити вміст вітамінів у наземних черевоногих молюсків (Gastropoda), а саме у м’ясі равликів після проварювання, та проаналізувати отримані результати із їхнім вмістом у сирій сировині. Дослідження проводили згідно з методиками, описаними в ГОСТ 30627.5-98, ГОСТ 30627.6-98, ГОСТ 30627.4-98, ГОСТ 30627.3-98, ГОСТ 30627.1-98. Вітаміни A, E, B3 (PP) визначали спектрофотометрично на СФ-26, вітаміни B1, B2, B9 — на спектрофлюориметрі Perkin Elmer SL-50. У статті представлені дані щодо вмісту вітамінів після проварювання у трьох видів равликів — Helix aspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix pomatia, результати отримані у цифрових виразах. Робота доповнює нові дані щодо вмісту вітамінів у м’ясі равликів після проварювання і підтверджує корисність цих видів молюсків. Дослідивши м’ясо равликів усіх трьох видів, ми встановили, що воно містить вітаміни B1, B2, B3 (PP), B9, A, E, але після проварювання вітаміни групи B руйнуються. Найбільш вітамінонасиченим виявилося м’ясо равлика Helix aspersa maxima.
Ключові слова: РАВЛИКИ, ВІТАМІНИ, М’ЯСО, ТЕРМІЧНА ОБРОБКА
-
Dairy products for baby food. Method for measuring the mass fraction of vitamin A (retinol). International standard. GOST 30627.1-98.
-
Dairy products for baby food. Method for measuring the mass fraction of vitamin B1 (thiamine). GOST 30627.5-98.
-
Dairy products for baby food. Method for measuring the mass fraction of vitamin E (tocopherol). GOST 30627.3-98.
-
Dairy products for baby food. Method for measuring the mass fraction of vitamin PP (niacin). GOST 30627.4-98.
-
Dairy products for baby food. Methods for measuring the mass fraction of vitamin B2 (riboflavin). GOST 30627.6-98.
-
Danilova I. S. Vitamin composition of snail meat. Scientific herald of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, 2018, vol. 293, pp. 47–52. (in Ukrainian)
-
Levchenko V. I., Vlizlo V. V., Kondrakhin I. P. Veterinary Clinical Biochemistry. Bila Tserkva, 2002, 400 p. (in Ukrainian)
-
Nahirnyak Y. I., Golembovska N. V. Nutritional and biological value of mollusks. SWorld, Intellectual potential of the XXI century, 2016, 5 p. Available at: https://www.sworld.com.ua/konferm4/175.pdf (in Ukrainian)
-
Role of vitamins in the human body. Available at: http://recordsmen24.ru/index.php?route=information/information&information_id=49 (in Ukrainian)
-
Snails. Contents of products. Available at: https://sostavproduktov.ru/produkty/myasnye/moreprodukty/ulitki (in Russian)
-
Venugopal V., Gopakumar K. Shellfish: Nutritive Value, Health Benefits, and Consumer Safety. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2017, vol. 16, issue 6, pp. 1219–1242. DOI: 10.1111/1541-4337.12312.
-
Vitamin deficiency. Pharmaceutical Encyclopedia. Available at: https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/1776/vitaminna-nedostatnist. (in Ukrainian)
-
Vitamins and their role in human life. Osvita.ua. Available at: http://osvita.ua/vnz/reports/biolog/27287. (in Ukrainian)
-
Westheide W., Rieger R. M. (eds.). Special zoology. Part 1: Protozoa and invertebrates. Translated from German by A. V. Chesunov. Moscow, KMK Scientific Press Association, 444 p. Available at: http://www.geokniga.org/bookfiles/geokniga-zoologiya-bespozvonochnyh-tom-1-ot-prosteyshih-do-mollyuskov-i-ortropod-pod-red.pdf (in Russian)