ВПЛИВ СВИНЦЮ НА АКТИВНІСТЬ ФЕРМЕНТІВ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ ТА ПРОЦЕСИ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ В ЕРИТРОЦИТАХ КРОВІ КОРОПА ЛУСКАТОГО
М. Я.Онисковець, В.В. Снітинський
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Львівський національний аграрний університет НААН, 80381, Україна, м. Дубляни, вул. В. Великого,1
Відомо, що основним механізмом інтоксикації свинцем є розвиток оксидативного стресу, на що вказує порушення в про- та антиоксидантній системі крові, як інтегрального показника стану організму. У зв’язку з цим, актуальним є з’ясування метаболічних ефектів свинцю в еритроцитах крові, які одними з перших підпадають під вплив зміненого під дією токсикантів внутрішнього середовища організму, а також володіють потужною системою антиоксидантного захисту. Тому метою нашої роботи було дослідити вплив свинцю на активність ферментів антиоксидантного захисту та концентрацію продуктів пероксидного окиснення ліпідів в еритроцитах коропа лускатого. У дослідженнях використовували дворічні особини коропа лускатого (Cyprinus carpio L.) середньою масою 300–350 г. У кожну експериментальну групу було включено по 7 особин. Досліджували вплив іонів свинцю (Pb2+) у концентрації 0,2; 0,5 і 5 мг/л, що відповідають 2, 5 і 50 гранично допустимим концентраціям (ГДК) на організм риби. Риб витримували в середовищі з додаванням ацетату свинцю впродовж 96 год. У результаті проведених досліджень було виявлено вірогідне зростання активності ферментів антиоксидантного захисту при експозиції з 2 та 5 ГДК йонів свинцю, та пригнічення активності ферментів при 50 ГДК, що вказує на значне напруження захисних систем організму на тлі активації оксидативного стресу. Встановлені ефекти супроводжуються акумуляцією продуктів пероксидного окиснення ліпідів (малоновий диальдегід, дієнові кон’югати) в еритроцитах піддослідних риб, що носить характер, який залежить від дії токсиканта в певній дозі. Отримані дані показали, що еритроцити риб є особливо чутливими до дії оксидативного стресу, викликаного йонами свинцю, тому актуальною є розробка засобів, які б попереджували нагромадження в цих клітинах продуктів вільнорадикальних реакцій.
Ключові слова:СВИНЕЦЬ, ЕРИТРОЦИТИ, КРОВ, АНТИОКСИДАНТНА СИСТЕМА, ПРОДУКТИ ПОЛ, ОКСИДАТИВНИЙ СТРЕС, КОРОП ЛУСКАТИЙ