АНТИОКСИДАНТНИЙ ПРОФІЛЬ ОРГАНІЗМУ І БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ МОЛОКА КОРІВ У ПЕРШІ МІСЯЦІ ЛАКТАЦІЇ ЗА ЗГОДОВУВАННЯ ЦИТРАТУ ХРОМУ ТА СЕЛЕНУ
М. М. Хомин, Р. С. Федорук
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Інститут біології тварин НААН, вул. В. Стуса, 38; м. Львів, 79034, Україна
Ненормованими за балансування раціонів корів, однак дуже важливими елементами, які впливають на вуглеводний і ліпідний обміни, а також на антиоксидантний статус організму тварин, є відповідно Хром та Селен. Засвоєння цих мікроелементів залежить не стільки від їх кількості, скільки від хімічної сполуки. Тому, застосовувалися органічні сполуки Хрому та Селену, виготовлені на основі нанотехнологій.
Дослід проведено на 20 коровахукраїнської чорно-рябої молочної породи по 5 тварин у групі, з яких одна була контрольною, у перші місяці лактації. Коровам дослідних груп згодовували з комбікормом цитрат хрому та цитрат селену, виготовлені методом нанотехнології. У раціон тварин ІІ (дослідної) групи включали 30 мкг Cr/кг с. р. раціону; ІІІ групи — 25 мкг Se/кг с. р. корму і IV групи — 30 мкг Cr та 25 мкг Se/кг с. р. корму. Дослід тривав два місяці. Зразки крові та молока відбирали на 30 і 60 добу згодовування добавок. У зразках крові визначали активність каталази, супероксиддисмутази і глутатіонпероксидази, вміст ГПЛ, ТБК-активних продуктів, ретинолу та α-токоферолу. У зразках молока визначали: густину, вміст жиру, лактози, білка, СЗМЗ, ретинолу та α-токоферолу. Крім цього, контролювали молочну продуктивність корів.
Найбільш суттєві зміни за впливу досліджуваних добавок відмічали у тварин ІІІ та особливо IV дослідної групи. Так, включення до складу раціону корів протягом місяця цитрату селену сприяло зростанню активності каталази на 14,7 %, підвищенню концентрації α-токоферолуна 5,2 %, зменшенню вмісту ТБК-активних продуктів на 21,6 %. У молоці збільшувався вміст α-токоферолу на 7,8 % та лактози — на 0,26 %. Згодовування добавки протягом двох місяців стимулювало зростання каталазної активності у крові тварин на 6,2 %, збільшенню вмісту α-токоферолу на 13,9 %, зниженню концентрації ГПЛ на 11,8 % та ТБК-активних продуктів — на 14,8 %. Вміст у молоці ретинолу та α-токоферолу збільшився відповідно на 19,7 та 10,4 %. Молочна продуктивність підвищилась на 2,8 %.
Мінеральна добавка у вигляді цитрату хрому у поєднанні з цитратом селену на 1- та 2-му місяцях згодовування сприяла зростанню активності ГП відповідно на 22,7 та 16,5 %, зменшенню вмісту ГПЛ на 7,5 та 17,1 %, ТБК-активних продуктів — на 16,6 та 14,4 %, а також підвищенню концентрації α-токоферолу на 2-му місяці — на 16,5 %. У молоці збільшився вміст α-токоферолу на 1-му місяці згодовування добавки на 4,6 % та лактози — на 0,44 %. Середньодобові надої молока на 1-му місяці підвищились на 3,7 %, а на 2-му — на 9,3 %.
Таким чином, включення до раціону корів цитрату хрому (30 мкг Cr/кг с. р. корму) у поєднанні з цитратом селену (25 мкг Se/кг с. р. корму) сприяє зростанню у крові тварин активності антиоксидантних ензимів, підвищенню концентрації ретинолу і α-токоферолу та зниженню утворення продуктів ПОЛ. У молоці збільшується вміст ретинолу і α-токоферолу, молочна продуктивність підвищується на 2,8–9,3 %.
Ключові слова: КОРОВИ, КРОВ, АНТИОКСИДАНТНІ ФЕРМЕНТИ, ЦИТРАТ ХРОМУ, ЦИТРАТ СЕЛЕНУ, РЕТИНОЛ, α-ТОКОФЕРОЛ, ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ МОЛОКА