Bìol. Tvarin, 2019, volume 21, issue 3, pp. 28–32

ВІТАМІННИЙ СКЛАД М’ЯСА РАВЛИКІВ ПІСЛЯ ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ

І. С. Данілова1, Т. М. Данілова2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Національний науковий центр «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» НААН,
вул. Пушкінська, 83, м. Харків, 61023, Україна, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

2Харківська державна зооветеринарна академія,
вул. Академічна, 1, смт Мала Данилівка, Дергачівський р-н, Харківська обл., 62341, Україна, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

В останні роки в Україні зріс інтерес до м’яса такого молюска, як равлик. Равликівництво — молода галузь сільського господарства в нашій країні. І в наш час равликівництво активно набирає темпи та розвивається на хвилі суспільної зацікавленості до нетрадиційних видів продуктів для здорового харчування. Метою наших досліджень було визначити вміст вітамінів у наземних черевоногих молюсків (Gastropoda), а саме у м’ясі равликів після проварювання, та проаналізувати отримані результати із їхнім вмістом у сирій сировині. Дослідження проводили згідно з методиками, описаними в ГОСТ 30627.5-98, ГОСТ 30627.6-98, ГОСТ 30627.4-98, ГОСТ 30627.3-98, ГОСТ 30627.1-98. Вітаміни A, E, B3 (PP) визначали спектрофотометрично на СФ-26, вітаміни B1, B2, B9 — на спектрофлюориметрі Perkin Elmer SL-50. У статті представлені дані щодо вмісту вітамінів після проварювання у трьох видів равликів — Helix aspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix pomatia, результати отримані у цифрових виразах. Робота доповнює нові дані щодо вмісту вітамінів у м’ясі равликів після проварювання і підтверджує корисність цих видів молюсків. Дослідивши м’ясо равликів усіх трьох видів, ми встановили, що воно містить вітаміни B1, B2, B3 (PP), B9, A, E, але після проварювання вітаміни групи B руйнуються. Найбільш вітамінонасиченим виявилося м’ясо равлика Helix aspersa maxima.

Ключові слова: РАВЛИКИ, ВІТАМІНИ, М’ЯСО, ТЕРМІЧНА ОБРОБКА

    1. Dairy products for baby food. Method for measuring the mass fraction of vitamin A (retinol). International standard. GOST 30627.1-98.
    2. Dairy products for baby food. Method for measuring the mass fraction of vitamin B1 (thiamine). GOST 30627.5-98.
    3. Dairy products for baby food. Method for measuring the mass fraction of vitamin E (tocopherol). GOST 30627.3-98.
    4. Dairy products for baby food. Method for measuring the mass fraction of vitamin PP (niacin). GOST 30627.4-98.
    5. Dairy products for baby food. Methods for measuring the mass fraction of vitamin B2 (riboflavin). GOST 30627.6-98.
    6. Danilova I. S. Vitamin composition of snail meat. Scientific herald of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, 2018, vol. 293, pp. 47–52. (in Ukrainian)
    7. Levchenko V. I., Vlizlo V. V., Kondrakhin I. P. Veterinary Clinical Biochemistry. Bila Tserkva, 2002, 400 p. (in Ukrainian)
    8. Nahirnyak Y. I., Golembovska N. V. Nutritional and biological value of mollusks. SWorld, Intellectual potential of the XXI century, 2016, 5 p. Available at: https://www.sworld.com.ua/konferm4/175.pdf (in Ukrainian)
    9. Role of vitamins in the human body. Available at: http://recordsmen24.ru/index.php?route=information/information&information_id=49 (in Ukrainian)
    10. Snails. Contents of products. Available at: https://sostavproduktov.ru/produkty/myasnye/moreprodukty/ulitki (in Russian)
    11. Venugopal V., Gopakumar K. Shellfish: Nutritive Value, Health Benefits, and Consumer Safety. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2017, vol. 16, issue 6, pp. 1219–1242. DOI: 10.1111/1541-4337.12312.
    12. Vitamin deficiency. Pharmaceutical Encyclopedia. Available at: https://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/1776/vitaminna-nedostatnist. (in Ukrainian)
    13. Vitamins and their role in human life. Osvita.ua. Available at: http://osvita.ua/vnz/reports/biolog/
      27287. (in Ukrainian)
    14. Westheide W., Rieger R. M. (eds.). Special zoology. Part 1: Protozoa and invertebrates. Translated from German by A. V. Chesunov. Moscow, KMK Scientific Press Association, 444 p. Available at: http://www.geokniga.org/bookfiles/geokniga-zoologiya-bespozvonochnyh-tom-1-ot-prosteyshih-do-mollyuskov-i-ortropod-pod-red.pdf (in Russian)

Завантажити повний текст статті у форматі PDF

Search