КОНЦЕНТРАЦІЯ ГАПТОГЛОБІНУ В КРОВІ МОЛОЧНИХ КОРІВ ІЗ ЗАПАЛЬНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ
П. Мудрон
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Університет ветеринарної медицини та фармації в Кошице, клініка жуйних тварин,
вул. Коменського, 73, м. Кошице, 04181, Словаччина
Гаптоглобін — протеїн гострої фази, який синтезується печінкою за дії прозапальних цитокінів. Метою цього дослідження було встановити, чи супроводжуються такі поширені захворювання, як мастит та запальні порушення ратиць, підвищенням сироваткового гаптоглобіну. Крім того, досліджували чутливість та специфічність встановлення концентрації гаптоглобіну для діагностики цих захворювань. У досліді використано 237 молочних корів голштинської породи, утримання безприв’язне стійлове, годівля — повнораціонна кормова суміш (TMR). Для оцінки стану молочної залози і ратиць корів фіксували у станку. Субклінічний мастит діагностували за допомогою каліфорнійського маститного тесту (CMT). Зразки крові брали з яремної вени під час клінічного обстеження та лікування. Концентрацію гаптоглобіну в сироватці крові визначали колориметрично (Tridelta Development, Ірландія). Для статистичної обробки результатів використовували двофакторний дисперсійний аналіз ANOVA. Пороговий рівень гаптоглобіну для розрахунку чутливості та специфічності становив 0,05 г/л. Клінічний мастит, субклінічний мастит та запальні захворювання ратиць, зокрема пальцевий дерматит, міжпальцевий дерматит, пододерматит, міжпальцеву гіперплазію та субклінічний ламініт, були виявлені у 204 корів (INFLA). Виявлено, що 33 молочні корови не мають запальних змін (контроль). Корови із запаленням мали вищий вміст гаптоглобіну у сироватці крові, ніж контрольні: хворі — 0,21 г/л; здорові — 0,06 г/л (Р<0,01). Чутливість виявлення запальних процесів у корів за рівнем у сироватці крові гаптоглобіну крові становила 84 %, специфічність методу у групі клінічно здорових корів була 68 %. Результати дослідження свідчать, що запальні порушення у молочних корів супроводжуються підвищенням концентрації гаптоглобіну в сироватці крові. Однак чутливість та специфічність сироваткового гаптоглобіну надто низькі для діагностики запальних процесів у молочних корів.
Ключові слова: МОЛОЧНІ КОРОВИ, ГАПТОГЛОБІН, МАСТИТ, ЗАПАЛЕННЯ РАТИЦЬ
-
Burfeind O., Sannmann I., Voigtsberger R., Heuwieser W. Receiver operating characteristic curve analysis to determine the diagnostic performance of serum haptoglobin concentration for the diagnosis of acute puerperal metritis in dairy cows. Animal Reproduction Science, 2014, vol. 149, issue 3–4, pp. 145–151. DOI: 10.1016/j.anireprosci.2014.07.020.
-
Ceciliani F., Ceron J. J., Eckersall P. D., Sauerwein H. Acute phase proteins in ruminants. Journal of Proteomics, 2012, vol. 75, issue 14, pp. 4207–4231. DOI: 10.1016/j.jprot.2012.04.004.
-
Crawford R. G., Leslie K. E., Bagg R., Paul Dick C., Duffield T. F. The impact of controlled release capsules of monensin on postcalving haptoglobin concentrations in dairy cattle. Canadian Journal of Veterinary Research, 2005, vol. 69, issue 3, pp. 208–214.
-
Eckersall P. D., Young F. J., McComb C., Hogarth C. J., Safi S., Fitzpatrick J. L., Nolan A. M., Weber A., McDonald T. Acute phase proteins in serum and milk from dairy cows with clinical mastitis. Veterinary Record, 2001, vol. 148, issue 2, pp. 35–41. DOI: 10.1136/vr.148.2.35.
-
Jawor P., Steiner S., Stefaniak T., Baumgartner W., Rzasa A. Determination of selected acute phase proteins during the treatment of limb diseases in dairy cows. Veterinární Medicína, 2008, vol. 53, pp. 173–183. DOI: 10.17221/1920-VETMED.
-
Kushner I., Gewurz H., Benson M. D. C-reactives protein and the acute phase response. Journal of Laboratory Clinical Medicine, 1981, vol. 97, issue 6, 739–749.
-
Pohl A., Burfeind O., Heuwieser W. The associations between postpartum serum haptoglobin concentration and metabolic status, calving difficulties, retained fetal membranes, and metritis. Journal of Dairy Science, 2015, vol. 98, issue 7, pp. 4544–4551. DOI: 10.3168/jds.2014-9181.
-
Rezamand P., Hoagland T. A., Moyes K. M., Silbart L. K., Andrew S. M. Energy status, lipid-soluble vitamins, and acute phase proteins in periparturient Holstein and Jersey dairy cows with or without subclinical mastitis. Journal of Dairy Science, 2007, vol. 90, issue 11, pp. 5097–5107. DOI: 10.3168/jds.2007-0035.
-
Smith B. I., Kauffold J., Sherman L. Serum haptoglobin concentrations in dairy cattle with lamenesss due to claw disorders. Veterinary Journal, 2010, vol. 186, issue 2, pp. 162–165. DOI: 10.1016/j.tvjl.2009.08.012.
-
Tóthová Cs., Nagy O., Kováč G. Acute phase proteins and their use in the diagnosis of diseases in ruminants: a review. Veterinární Medicína, 2014, vol. 59, pp. 163–180. DOI: 10.17221/7478-VETMED.
-
Tóthová Cs., Nagy O., Seidel H., Paulíková I., Kováč G. The influence of hoof diseases on the concentrations of some acute phase proteins and other variables of the protein profile in heifers. Acta Veterinaria (Beograd), 2011, vol. 61, issue 2–3, pp. 141–150. DOI: 10.2298/AVB1103141T.
-
Uchida E., Katoh N.,Takahashi K. Induction of serum haptoglobin by administration of ethionine to cows. Journal of Veterinary Medicine and Science, 1993, vol. 55, issue 3, pp. 501–502. DOI: 10.1292/jvms.55.501.