Bìol. Tvarin, 2018, volume 20, issue 1, pp. 97–102

ВПЛИВ ПРОБІОКОРМОДОБАВКИ «ПРОПОУЛ ПЛВ» НА МОРФО-ПРОДУКТИВНІ ТА ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ ПЕРЕПЕЛИНИХ ЯЄЦЬ І ВИВОДИМІСТЬ ПТАШЕНЯТ

Я. І. Півторак, Г. В. Поврозник

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. ґжицького,
вул. Пекарська, 50, м. Львів, 79010, Україна, http://www.vetuniver.lviv.ua

У матеріалах науково-практичної публікації йдеться про ефективність використання пробіотичної кормової добавки «Пропоул ПЛВ» у годівлі перепелів яєчного напряму продуктивності. Біологічна дія кормової добавки полягає у швидкому рості позитивних біфідобактерій, які здатні відбирати поживні речовини у патогенної мікрофлори кишечнику і цим запобігати її росту та розмноженню. Таким чином покращується загальний стан організму птиці, підвищується її продуктивність через ліпше засвоєння поживних речовин корму.
Науково-виробничий дослід проводили в умовах ТзОВ «Барком» Пустомитівського району Львівської області на чотирьох групах молодняку перепелів, а пізніше — дорослих, по 100 голів у кожній. Групи були сформовані за методом аналогів — за масою тіла та віком. Кормову добавку вносили до комбікорму з розрахунку 4, 6, 8 г/100 г суміші за масою. Перша група — контрольна, друга, третя, четверта — дослідні. Годували перепелів три рази на добу сухими, збалансованими за поживністю, подрібненими концентрованими кормами. Доступ до води був вільний.
Згодовування з комбікормом кормової добавки «Пропоул ПЛВ» позитивно вплинуло на морфо-продуктивні показники перепелиних яєць. Маса білка і жовтка у третій і четвертій дослідних групах була вищою, вищими були і показники міцності шкаралупи, що є важливим при оцінюванні товарності яєць, а також виявленні стандартних. Аналогічна картина спостерігалася і за якісними показниками такими, як вміст у жовтку яєць глікогену, каротиноїдів, вітаміну А. Позитивну оцінку дали й результати інкубації, особливо це стосується виводимості пташенят, що має підставу стверджувати про доцільність використання пробіотичної кормової добавки «Пропоул ПЛВ» у живленні перепелів.

Ключові слова: ПЕРЕПЕЛИ, КОРМОВА ДОБАВКА «ПРОПОУЛ ПЛВ», МАСА ЯЄЦЬ, МАСА ЖОВТКА, МАСА БІЛКА, МАСА ШКАРАЛУПИ, РЕЗУЛЬТАТИ ІНКУБАЦІЇ, ВИВОДИМІСТЬ, ЖИВЛЕННЯ

  1. Chudak R., Ogorodniychuk G., Shevchuk T. Quail egg laying will improve enzymes. Animal husbandry of Ukraine, 2010, no. 9, pp. 36–88. (in Ukrainian)
  2. Demir E., Sarica S., Ozcan M. The use of natural feed additives as alternative to an antibiotic growth promoter in broiler diets. Arch. Geflugelkd., 2005, 69, pp. 110–116.
  3. Dushey A. A., Dusheyko A. A. Vitamin A exchange and functions. Kyiv, Naukova dumka, 1989, 288 p. (in Ukrainian)
  4. Gill C. Botanical feed additives. Feed International, 2004, pp. 14–17.
  5. Kaminska M. V. The microflora of the bird’s intestinal tract: composition, main functions, causes and consequences of violations. Poultry, 2010, vol. 65, pp. 45–50. (in Ukrainian)
  6. Karnaukh E., Bazaleeva A. Probiotics in the correction of intestinal microbiocenosis. Collection of sciences: problems of ecology and medicine genetics and clinical features. Taras Shevchenko National University of Kyiv, Lugansk State Medical university. Kyiv, Lugansk. 2013, issue 1, no. 115, pp. 204–215. (in Russian)
  7. Pidgorsky V., Kovalenko N. Probiotics based on lactic acid bacteria — current status and prospects. Materials of the International Conference, Ternopil, 2004, pp. 3–7. (in Ukrainian)
  8. Probiotics and prebiotics. World Gastroenterological Organization (practical recommendations). 2008, 24 p.
  9. Povroznyk G., Pivotrak Ya., Dvylyuk I. Probiotic feed additive “Propoul PLV” — prospects for use in poultry. Scientific Journal of LNUVMBT named after S. Z. Gzhytsky, Lviv, 2015, vol. 7, no. 63, pp. 286–290. (in Ukrainian)
  10. Povroznyk G., Pivotrak Ya. The influence of probiotic feed additive «Propoul PLV» in the rate of growth of young and productive performance bearing quail. Scientific Journal of LNUVMBT named after S. Z. Gzhytsky, Lviv, 2016, vol. 18, no. 1(65), pp. 100–104. (in Ukrainian)
  11. Shevyirina S. V., Zayceva E. V., Kriklivy H. H. Stages of development of female Japanese quail’s. Collection of scientific works “The modern world, nature and man”, 2009, pp. 43–44. (in Russian)
  12. Stefanyshyn O. M., Hunchak A. V., Lukovska O. I., Sirko Ya. M., Kystsiv V. O., Lisna B. B., Koretchuk S. I. Influence of preparations of “Activo” and “Propoul” on composition of caecums microflora quail of Pharaon breed and their productivity. The Animal Biology, 2017, vol. 19, no. 3, pp. 107–114. (in Ukrainian) https://doi.org/10.15407/animbiol19.03.107
  13. Vlizlo V. V., Fedoruk R. S., Ratych I. B. Laboratory methods of research in biology, stockbreeding and veterinary medicine. Lviv, Spolom, 2012, 764 p. (in Ukrainian)

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search