Bìol. Tvarin, 2016, Volume 18, Issue 2, pp. 18–24

http://dx.doi.org/10.15407/animbiol18.02.018

ВПЛИВ ЗГОДОВУВАННЯ РІЗНИХ ФРАКЦІЙ ВАПНЯКУ НА КОНЦЕНТРАЦІЮ КАЛЬЦІЮ, ФОСФОРУ, МАГНІЮ ТА 25-ОНD3У СИРОВАТЦІ КРОВІ КУРЕЙ-НЕСУЧОК

В. Ю. Гудима, І. В. Вудмаска

igor.vudmaska@inenbiol.com.ua

Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

Метою дослідження було встановлення метаболічної та продуктивної дії згодовування курям-несучкам вапняку з різним розміром частинок за незмінної кількості Кальцію у раціоні. Дослід проведено на 30 курях-несучках кросу «Хайсекс коричневий»з 20- до 68-тижневого віку. Кури були розділені на 3 групи по 10 укожній. Усі групи отримували повнораціонний комбікорм, який різнився лише за розміром частинок вапняку. Кури 1-ї групи утримувались на раціоні, що містив вапняк розміром менше 1 мм, 2-ї групи — 1–2 мм, 3-ї — 2–3мм. Зразки крові брали з підкрильцевої вени на 20, 44 та 68-й тижні життя.

За умов збільшення розміру частинок вапняку в раціоні, у сироватці крові зростала концентрація Кальцію, яка в середньому за період досліду в курей 2-ї групи була на 8,58 %, а в курей 3-ї групи — на 10,38 % більшою, ніж у курей 1-ї групи (P<0,01). Такі зміни спостерігались протягом усього досліду. Зокрема, зростання концентрації загального Кальцію у сироватці крові курей 2-ї і 3-ї груп порівняно з 1-ю групою на 20-му тижні життя становило 10,21 і 7,60 %, на 44-му тижні — 7,19 і 12,58 %, а на 68-му — 8,58 і 10,38 % (P<0,05–0,01). Концентрація іонізованого Кальцію усироватці крові зростала більшою мірою, ніж концентрація загального Кальцію. На концентрацію Фосфору розмір кормових частинок вапняку не вплинув.

З віком курей у сироватці їх крові зростало співвідношення Кальцію до Фосфору, що пов’язано зі збільшенням кількості Кальцію. У сироватці крові курей 2-ї групи на 15 % зросла концентрація Магнію, тоді як за збільшення частинок до 3мм вміст Магнію у сироватці крові був таким самим, як у курей 1-ї групи. У сироватці крові курей 2-ї та 3-ї дослідних груп виявлено меншу активність лужної фосфатази, проте такий ефект спостерігався лише на початку досліду.

Ключові слова: КУРИ-НЕСУЧКИ, РОЗМІР ЧАСТИНОК ВАПНЯКУ, СИРОВАТКА КРОВІ, КАЛЬЦІЙ, ФОСФОР, МАГНІЙ, ЛУЖНА ФОСФАТАЗА

1. Podobed L. I. The value and the physiological role of calcium in the diet of poultry. Modern poultry, 2013, no. 3, pp. 11–12. (in Russian)
2. Podobed L. I. Norms of calcium-phosphorus nutrition of modern poultry hybrids and crosses. Effective poultry, 2006, no. 5, pp. 31–38. (in Russian)
3. Podobed L. I. Guide calcium-phosphorus nutrition of farm animals and birds: a monograph. Odessa, Printing house, 2005, 408 p. (in Russian)
4. Cufadar Y. Effect of alternative calcium sources on performance and eggshell quality in laying hens. JMAS, 2014, vol. 2, no. 1, pp. 10–15.
5. Ekmay R. D., Coon C. N. The effect of limestone particle size on the performance of three broiler breeder purelines. Int. J. Poult. Sci., 2010, vol. 9, no. 11, pp. 1042–1048. https://doi.org/10.3923/ijps.2010.1038.1042
6. Guo X. Y., Kim I. H. Impacts of limestone multi-particle size on production performance, egg shell quality, and egg quality in laying hens. J. Anim. Sci., 2012, vol. 25, no. 6, pp. 839–844. https://doi.org/10.5713/ajas.2011.11468
7. Koreleski J., Swiatkiewicz S. Calcium from limestone meal and grit in laying hen diets-effect on performance, eggshell and bone quality. J. of Animal and Feed Sci., 2004, vol. 72, pp. 1510–1514. https://doi.org/10.22358/jafs/69555/2004
8. Lichovnikova M. The effect of dietary calcium source, concentration and particle size on calcium retention, eggshell quality and overall calcium requirement in laying hens. Br. Poult Sci., 2007, vol. 48, no. 1, pp. 71–75. https://doi.org/10.1080/00071660601148203
9. Pavlovski Z., Lukic M., Spasojevic I. Improving eggshell quality by replacement of pulverised limestone by granular limestone in the hen diet. Acta Vet. Hung., 2003, vol. 53, no. 1, pp. 35–40. https://doi.org/10.2298/AVB0301035P
10. Pizzolante C. C., Kakimoto S. K. Limestone and oyster shell for brown layers in their second egg production cycle. Brazilian J. Poult. Sci., 2011, vol. 13, no. 2, pp. 103–111. https://doi.org/10.1590/S1516-635X2011000200004
11. Roland D. A., Bryant M. Optional shell quality possible without oyster shell. Feedstuffs., 1999, vol. 71, no. 1, pp. 18–19.
12. Safaa H. M., Serrano M. P., Valencia D. G., Frikha M., Jiménez-Moreno E., Mateos G. G. Productive performance and egg quality of brown egg-laying hens in the late phase of production as influenced by level and source calcium in the diet. Poultry Sci., 2008, vol. 87, pp. 2043–2051. https://doi.org/10.3382/ps.2008-00110
13. Saunders-Blades J. L., MacIsaac J. L., Korver D. R., Anderson D. M. The effect of calcium source and particle size on the production performance and bone quality of laying hens. Poultry Science, 2009, vol. 88, pp. 338–353. https://doi.org/10.3382/ps.2008-00278
14. Skrivan M., Bubancova I., Podsednicek M. Influence of limestone particle size on performance and egg quality in laying hens aged 24–36 weeks and 56–68 weeks. Inst. Anim. Sci., 2010, vol. 158, no. 1–2, pp. 110–114. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2010.03.018

скачати повний текст статті в форматі PDF

Search