Bìol. Tvarin, 2016, Volume 18, Issue 2, pp. 125–132
http://dx.doi.org/10.15407/animbiol18.02.113
ВМІСТ ЖИРНИХ КИСЛОТ ЛІПІДІВ РІЗНИХ ОРГАНІВ ЩУРІВЗА ГІПОКСИ-ГІПЕРКАПНІЧНОГО ВПЛИВУ
С. В. Хижняк, С. В. Мідик, С. В. Сисолятін, В. М. Войціцький
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Національний університет біоресурсів і природокористування України,
вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, 03041, Україна
У процесах адаптації живих систем до екстремальних умов зовнішнього середовища велике значення надається жирним кислотам ліпідів. Методом газової хроматографії з полум’яно-іонізаційним детектором досліджено вплив гіпокси-гіперкапнічного середовища за гіпотермії на жирнокислотний спектр ліпідів печінки, серця та крові щурів.
Встановлено зміни у кількісному складі жирних кислот ліпідів. Для печінки виявлено лише зростання вмісту олеїнової кислоти. У серці спостерігається зниження вмісту насичених жирних кислот, моноєнових ненасичених жирних кислот, переважно за рахунок олієнової, та зростання вмісту полієнових ненасичених жирних кислот, зокрема арахідонової та докозагексаєнової. У крові зростає сумарний вміст насичених жирних кислот та збільшується ступінь насиченості жирних кислот. Водночас спостерігається перерозподіл у вмісті ненасичених жирних кислот: переважно знижується вміст олеїнової, лінолевої, ліноленової кислот, що, можливо, пов’язано з їх участю у захисті від оксидативного впливу, та зростає вміст арахідонової та докозагексаєнової кислот, які залучені до регуляції біологічних процесів.
Через одну добу після зняття дії досліджуваних чинників у серці та крові вміст цих жирних кислот не повертається до рівня контролю, що може обумовлюватись їх участю в регуляторних системах за гіпокси-гіперкапнічного впливу при гіпотермії та виходу із цього стану. Виявлена специфічна перебудова кількісного складу жирних кислот ліпідів печінки, серця та крові щурів може мати компенсаторний характер, який спрямований на підтримку їх функціональної активності за нових умов існування.
Ключові слова: ЩУРІ, КРОВ, ПЕЧІНКА, СЕРЦЕ, ГІПОКСІЯ, ГІПЕРКАПНІЯ, ГІПОТЕРМІЯ, НАСИЧЕНІ ТА НЕНАСИЧЕНІ ЖИРНІ КИСЛОТИ