ВМІСТ СУМАРНИХ ЛІПІДІВ ТА ЇХ ОКРЕМИХ КЛАСІВ У ЗАЛИШКОВОМУ ЖОВТКУ ЕМБРІОНІВ ЗАЛЕЖНО ВІД ДОДАТКОВОГО ВВЕДЕННЯ ОКРЕМО І КОМПЛЕКСНО ВІТАМІНІВ А, D3 і Е В РАЦІОН ГУСЕЙ У РЕПРОДУКТИВНИЙ ПЕРІОД
О. В. Моравська
olenamoravska@gmail.com
Прикарпатський інститут ім. М. Грушевського МАУП,
вул. Боберського, 14, м. Львів,Україна
Встановлено вміст сумарних ліпідів та перерозподіл їх окремих класів у залишковому жовтку ембріонів залежно від додаткового введення окремо і комплексно вітамінів А, D3 і Е в раціон гусей у репродуктивний період.
Показано, що додаткове введення комплексно вітамінів А, D3 і Е, із підвищеною дозою токоферолу, в раціон гусей є регуляторно-оптимальним щодо стабілізації окремих процесів ліпідного обміну. Зокрема, у залишковому жовтку ембріонів спостерігається зростання вмісту фосфоліпідів та етерифікованого холестеролу на фоні зменшення вмісту вільного холестеролу і неетерифікованих жирних кислот, що корелює із зменшенням рівня співвідношення холестерол/фосфоліпіди та вказує на зміну в’язкості бішару мембран із переходом у більш рідку фазу та підвищенням антиоксидантної активності.
Поряд з цим, спостерігаються зміни жирно-кислотного складу залишкового жовтка ембріонів. Зокрема, відмітимо, зменшення вмісту пальмітинової (С16:0), пальмітолеїнової (С16:1) та олеїнової (С18:1) кислот, із паралельним зростанням рівня лінолевої (С18:2), арахідонової (С20:4), ейкозапентаєнової (С20:5), докозапентаєнової (С22:5) та докозагексаєнової (С22:6) кислот. Це, в свою чергу, корелює із зростанням індексу не насиченості жирних кислот, підтверджує зростання рівня активності антиоксидантної системи та показує стимулюючий вплив комплексного введення вітамінів А, D3 і Е на ∆6- і ∆5-десатуразну активність.
Слід відмітити, також, зменшення вмісту діенових кон’югатів і ТБК-активних продуктів у залишковому жовтку ембріонів під впливом додаткового введення комплексно вітамінів А, D3 і Е, із підвищеною дозою токоферолу, порівняно з результатами контрольної групи.
Ключові слова: гуси, Ембріони, залишковий жовток, вітаміни А, D3 і Е, сумарні ліпіди, окремі класи ліпідів, жирні кислоти, ПРОДУКТИ ПОЛ