ПЕРЕТРАВНІСТЬ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН РАЦІОНУ СВИНЕЙ ЗА УМОВИ ВИКОРИСТАННЯ СОЄВИХ КОРМІВ РІЗНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА
Д. Ю.Скареднов1, С. А. Манюненко2, Ю. Г. Грабар2, О. О. Вагідова2
skarednov@ukr.net, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
1Полтавська державна аграрна академія, вул, Сковороди, 3,
м. Полтава, 36000,Україна,
2Інститут свинарства і АПВ НААН України, вул. Шведська могила, 1,
м. Полтава, 36013, Україна
Досліджено перетравність поживних речовин комбікорму у відгодівельного молодняку свиней полтавської м’ясної породи, до складу якого входили соєві корми виготовлені за різними технологіями (експандування, віджим під пресом, екструзія) в порівняльному аспекті з макухою соняшнику. Використано методи: зоотехнічні, фізіологічний (балансовий) метод груп при індивідуальному утриманні тварин у металевих клітках на основі науково-господарського досліду, хімічний, статистичний. Наявність у комбікормах рослинних білкових кормів різних технологій виробництва в раціоні вплинуло на середньодобове споживання тваринами поживних речовин корму. Досліджено хімічний склад та середньодобову кількість виділеного калу та сечі. Найбільш суттєва різниця за хімічним складом екскрементів між свинями дослідних груп, виявлена за кількістю безазотистих екстракційних речовин, жиру та клітковини. Встановлена вірогідна різниця більшого виділення жиру з калом тваринами першої дослідної групи на 36,5 % (р≤0,01), і меншого — клітковини на 20,93 % (р≤0,01); та 39,82 % (р≤0,001) у першій та третій дослідних групах у порівнянні з контролем. В усіх дослідних групах спостерігається тенденція до підвищення коефіцієнтів перетравності сирого протеїну, сирої золи та безазотистих екстрактивних речовин. Вищий коефіцієнт перетравності сирого протеїну в порівнянні з контролем мали свині третьої дослідної групи, в раціон яких входив екструдат соєвий. Перетравність сирого жиру вірогідно була кращою у тварин третьої дослідної групи порівняно з першою і становила відповідно 61,02 % проти 49,64 % (р≤0,05). Висока перетравність основних поживних речовин корму забезпечила середньодобові прирости свиней дослідних груп на рівні 857–952 г, що вище контролю на 5,93–17,68 % (р≤0,05) відповідно.
Ключові слова: СВИНІ, СОЄПРОДУКТИ, ЕКСПАНДУВАННЯ, ЕКСТРУДУВАННЯ, ВІДЖИМ ПІД ПРЕСОМ, МАКУХА, ПЕРЕТРАВНІСТЬ, ВІДГОДІВЛЯ, ПОЛТАВСЬКА М’ЯСНА ПОРОДА, СЕРЕДНЬОДОБОВІ ПРИРОСТИ