ФІЗІОЛОГО-БІОХІМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СПЕРМІЇВ БУГАЇВ ЗА ВИКОРИСТАННЯ У РОЗРІДЖУВАЧАХ ЯЄЧНОГО ЖОВТКА І СОЄВОГО ЛЕЦИТИНУ ДЛЯ КРІОКОНСЕРВАЦІЇ
О. Б. Андрушко, М. М. Шаран, І. М. Яремчук, А. Р. Корбецький, О. П. Панич, І. С. Атаманюк
Вивчали фізіолого-біохімічні характеристики сперміїв бугаїв за використання розріджувачів з жовтком яєць курей та лецетином сої в процесі технологічної обробки сперми. Встановлено, що у сперміях, за розрідження середовищем «АндроМед» еякулятів бугаїв, нормалізується активність ланок ланцюга дихання мітохондрій та окисних ферментів і підвищується збереженість статевих клітин при інкубуванні за температури 2–4 °С, порівняно з лактозо-жовтково-гліцериновим розріджувачем (ЛЖГР). Після кріоконсервування у середовищі з вмістом лецетину сої, активність сперміїв розмороженої сперми на 11,3 % вища, порівняно з розріджувачем у склад якого входить яєчний жовток. Використання лецетину сої у складі розріджувача підвищує на 12,1 % активність сперміїв розмороженої сперми після п’яти годин інкубування, порівняно з середовищем з жовтком яєць курей.
Ключові слова: СПЕРМА, СПЕРМІЇ, ОКИСНІ ФЕРМЕНТИ, АКТИВНІСТЬ, виживання, КРІОКОНСЕРВАЦІЯ, БУГАЙ