Bìol. Tvarin. 2020; 22 (4): 3–8.
Received 09.11.2020 ▪ Accepted 29.11.2020 ▪ Published online 30.12.2020

Попередній порівняльний фітохімічний скринінг і антиоксидантна активність екстрактів пагонів різних сортів Vaccinium corymbosum L. (Ericaceae)

Н. Я. Яворська1, Н. М. Воробець1, Ю. Т. Салига2, О. І. Віщур2

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

1Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького,
вул. Пекарська, 69, м. Львів, 79010, Україна

2Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

Сорти Vaccinium corymbosum L. (Ericaceae) широко відомі у різних регіонах всіх континентів з відповідним кліматом. До нині переважно використовували плоди цих рослин, решту — вегетативну надземну частину, яка залишалась під час обрізання кущів — не застосовували. Тим часом пагони інших видів Ericaceae здавна використовують як сировину для потреб фармації, медицини та ветеринарії. Ми використали методи біохімічного скринінгу для виявлення різних груп фітохімічних речовин у пагонах трьох сортів V. corymbosum, інтродукованих в Україні, за допомогою якісних хімічних тестів, щоб дати загальне уявлення про природу компонентів, присутніх в рослинному матеріалі, особливо з антиоксидантною активністю. Крім того, визначено вміст екстрактивних речовин в отриманих екстрактах на різних стадіях розвитку рослин і їхню антиоксидантну активність з використанням методу уловлювання радикалів з DPPH. Фітохімічний скринінг екстрактів пагонів трьох сортів V. corymbosum (Bluejay, Bluecrop, Elliott) показав наявність вуглеводів, редукуючих цукрів, фенолів, флавоноїдів, танінів, флобатаннінів, гідрохінону і арбутину, які проявляють антиоксидантні властивості; вміст екстрактивних речовин залежить від розчинника і стадії розвитку рослини. У водних витяжках Bluejay найбільшу кількість екстрактивних речовин спостерігали у період цвітіння і на початку зимового періоду; у Bluecrop — під час плодоношення і на початку зимового періоду; а у Elliott — на початку зимового періоду. Таким чином, можна стверджувати про перспективність вивчення у пагонів V. corymbosum антимікробних, протизапальних, антидіабетичних властивостей, а також можливостей їх застосування як кормової добавки до корму для тварин.

Ключові слова: Vaccinium corymbosum, екстрактивні речовини, скринінг розчинних сполук, антиоксидантна активність

  1. Contreras RA, Köhler H, Pizarro M, Zúiga In vitro cultivars of Vaccinium corymbosumL. (Ericaceae) are a source of antioxidant phenolics. Antioxidants. 2015; 4 (2): 281–292. https://doi.org/10.3390/antiox4020281
  2. Del Rio D, Rodriguez-Mateos A, Spencer JPE, Tognolini M, Borges G, Crozier A. Dietary (poly)phenolics in human health: structure, bioavailability, and evidence of protective effects against chronic diseases. Redox Signal. 2012; 18 (14): 1818–1892. https://doi.org/10.1089/ars.2012.4581
  3. Draelos ZD. Skin lightening preparations and the hydroquinone controversy. Ther. 2007; 20 (5): 308–313. https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2007.00144.x
  4. Ebanks JP, Wickett RR, Boissy Mechanisms regulating skin pigmentation: the rise and fall of complexion coloration. Int. J. Mol. Sci. 2009; 10 (9): 4066–4087. https://doi.org/10.3390/ijms10094066
  5. Gurlyov DS. Handbook of photography (processing of photographic materials). Kyiv, Tekhnika, 1988: 335 p. (in Russian)
  6. Krishnaiah D, Sarbatly R, Nithyanandam R. A review of the antioxidant potential of medicinal plant species. Food and Bioproducts Processing. 2011; 89 (3): 217–233. https://doi.org/10.1016/j.fbp.2010.04.008
  7. MSU Extension. Blueberries: Growth Stages. Michigan State University. Available at: https://www.canr.msu.edu/blueberries/growing_blueberries/growth-stages
  8. Noorul H, Mujahid M, Badruddeen, Khalid M, Vartika S, Nesar A, Zafar K, Zohrameena S. Physico-phytochemical analysis and estimation of total phenolic, flavonoids and proanthocyanidin content of Persea Americana (avocado) seed extracts. World J. Pharm. Sci. 2017; 5 (4): 70–77. Available at: http://www.wjpsonline.org/admin/uploads/HMqFIW.pdf
  9. Rauf A, Uddin G, Ali M, Ahmad N, Gul S. Phytochemical screening and antioxidant activity of Pakistani medicinal plants. Wudpecker J. Med. Plants. 2013; 2 (1): 001–006. Available at: https://www.researchgate.net/publication/236512561
  10. Shahidi F, Ambigaipalan P. Phenolics and polyphenolics in food, beverages and spices: antioxidant activity and health effects — a review. Func. Foods. 2015; 18 (B): 820–897. https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.06.018
  11. State Pharmacopoeia of Ukraine. State Enterprise “Ukrainian Medicines”. 1st Appendix 4. Kharkiv, Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Quality of Medicines, 2011: 540 p. (in Ukrainian)
  12. State Pharmacopoeia of Ukraine. State Enterprise “Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Drug Quality”. 2nd ed, vol. 1. Kharkiv, Ukrainian Scientific Pharmacopoeial Center for Drug Quality, 2015: 1110 p. (in Ukrainian)
  13. State Pharmacopoeia of the USSR: Vol. General methods of analysis. Medicinal plant raw materials. Ministry of Health of the USSR. 11th ed., Ext. Moscow, Medytsyna, 1989: 400 p. (in Russian)
  14. Ștefănescu BE, Szabo K, Mocan A, Crişan G. Phenolic compounds from five ericaceae species leaves and their related bioavailability and health benefits. Molecules. 2019; 24 (11): 2046. https://doi.org/10.3390/molecules24112046
  15. Tressera-Rimbau A, Arranz S, Eder M, Vallverdú-Queralt A. Dietary polyphenols in the prevention of stroke. new insights into the benefits of polyphenols in chronic diseases. Med. Cell. Longevity. New Insights into the Benefits of Polyphenols in Chronic Diseases. 2017; Article ID 7467962. https://doi.org/10.1155/2017/7467962
  16. Visioli F, De La Lastra CA, Andres-Lacueva C, Aviram M, Calhau C, Cassano A, D’Archivio M, Faria A, Favé G, Fogliano V, Llorach R, Vitaglione P, Zoratti M, Edeas M. Polyphenols and human health: a prospectus. Critical Rev. Food Sci. Nutr. 2011; 51 (6): 524–546. https://doi.org/10.1080/10408391003698677
  17. Yavorska N, Vorobets N. Phytosynthetic pigments in shoots of Vaccinium corymbosum (Cv. Elliott). Agrobiodiversity for Improving Nutrition, Health and Life Quality. 2019; 3: 93–100. https://doi.org/10.15414/agrobiodiversity.2019.2585-8246.093-100
  18. Yavorska NY, Vorobets NM. Seasonal variation in the ascorbic and organic acids content in shoots of highbush blueberry cultivars during vegetation stages. Clin. Chem. 2020; 22 (2): 31–38. (in Ukrainian) https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2020.v.i2.11355
  19. Yavorska NY, Vorobets NM. Seasonal variation in the polyphenol and flavonoids content in shoots of highbush blueberry cultivars during vegetation stages. Bulletin of Problems of Biology and Medicine. 2020; 3 (157): 71–75. (in Ukrainian) https://doi.org/10.29254/2077-4214-2020-3-157-70-75

Search