Завантажити повний текст у PDF

Bìol. Tvarin. 2022; 24 (4): 27–31.
https://doi.org/10.15407/animbiol24.04.027
Received 18.09.2022 ▪ Revision 07.11.2022 ▪ Accepted 20.12.2022 ▪ Published online 30.12.2022


Ефективність використання кормової добавки «ЕнзАктив Мікс» за вирощування свиней

Т. Я. Прудиус, О. І. Віщур

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН,
вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна


Дослідження провели в два етапи. У першому етапі дослідження використовували лактуючих свиноматок та народжених від них підсисних поросят, а також відлучених поросят до 43-ї доби життя. Другий етап дослідження проводили на свинях із 43-ї по 165-ту добу життя на етапі відгодівлі. З кожної вікової групи свиней сформували дві групи тварин — дослідну і контрольну. Для годівлі тваринам контрольних груп давали комбікорм, а дослідних — комбікорм з додаванням кормової добавки «ЕнзАктив Мікс». Свиноматкам контрольної групи (К) згодовували стандартний комбікорм для лактуючих свиноматок, а дослідної групи (Д) — стандартний комбікорм із додаванням кормової добавки «ЕнзАктив Мікс» у кількості 0,3 кг/т комбікорму. Підсисні поросята отримували престартерний корм із п’ятої доби життя і до відлучення (28 доба). Поросятам групи Д до корму додавали добавку «ЕнзАктив Мікс» у кількості 0,5 кг/т корму. Поросятам після відлучення у період дорощування продовжили згодовувати престартерний корм. Від 43-ї доби життя поросятам групи Д до стандартного корму давали добавку «ЕнзАктив Мікс» у кількості 0,3 кг/т. Встановлено, що за період досліду, який тривав 33 доби, жива маса свиноматок знизилася на 25 кг (К) і 20 кг (Д), що на 2,44% менше (P<0,001). Додавання підсисним поросятам групи Д добавки «ЕнзАктив Мікс» привело до вірогідного збільшення їх живої маси на 28-му добу життя на 15,28% порівняно з контролем (P<0,001). Через 14 діб у поросят групи Д встановили вірогідне збільшення живої маси та середньодобових приростів на 7,69% (P<0,001), а також конверсії корму на 21,43%. Другий (відгодівельний) етап досліду показав, що за додавання до стандартного корму добавки «ЕнзАктив Мікс» у період відгодівлі з 43-ї по 80-ту добу життя середня маса тварин групи Д була на 15,38% більшою, ніж у групі К (P<0,001), також приріст живої маси та середньодобових приростів збільшився на 17,02% (P<0,001), причому затрати корму на 1 кг приросту в групі Д були нижчими на 14,61% порівняно з групою К. У другому періоді відгодівлі з 81-ї по 118-ту добу життя жива маса в групі Д збільшилася на 15,4% (P<0,001), а приріст живої маси та середньодобові прирости зросли на 17,94% (P<0,001) порівняно з групою К, тоді як витрати корму на 1 кг приросту зменшилися на 15,38% (P<0,001). У третій період відгодівлі, який тривав з 119-ї по 165-ту добу життя тварин, витрати корму на 1 кг приросту в групі Д були вірогідно нижчими на 9,06% (P˃0,001), причому спостерігали зростання живої маси та середньодобових приростів на 9,86% (P<0,001).

Ключові слова: поросята, «ЕнзАктив мікс», комбікорм, продуктивність, ензими, пробіотики


  1. Balanchuk IM. Practical application of enzymes in livestock. Scientific research and their practical application. modern state and ways of development, 1–12 October 2013. SWorld. 2013. Available at: https://www.sworld.com.ua/konfer32/609.pdf (in Ukrainian)
  2. Berehovyi MV, Kuzmenko OA. Enzyme preparations effect on the pig’s growth indexes for meat pigs growing. Int. Sci. Pract. Conf. Young. BNU. Bila Cerkva 2021: 52–54. (in Ukrainian)
  3. Berezhniuk NA. Productivity and nutrients digestibility of pigs fed by enzyme preparation Kemzaim. Agr. Sci. Food Tech. 2019; 2 (105): 4–25. Available at: http://techfood.vsau.org/en/particles/productivity-and-nutrients-digestibility-of-pigs-fed-by-enzym-preparation-kemzaim (in Ukrainian)
  4. Bontempo V, Di Giancamillo A, Savoini G, Dell’Orto V, Domeneghini C. Live yeast dietary supplementation acts upon intestinal morpho-fuctional aspects and growth in weanling piglets. Anim. Feed Sci. Tech. 2006; 129 (3–4): 224–236. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2005.12.015.
  5. Deplancke B, Gaskins HR. Microbial modulation of innate defense: goblet cells and the intestinal mucus layer. Am. J. Clin. Nutr. 2001; 73 (6): S1131–S1141. DOI: 10.1093/ajcn/73.6.1131S.
  6. Fairbrother JM, Nadeau É, Gyles CL. Escherichia coli in postweaning diarrhea in pigs: an update on bacterial types, pathogenesis, and prevention strategies. Anim. Health Res. Rev. 2015; 6 (1): 17–39. DOI: 10.1079/AHR2005105.
  7. Ibatullin II, Zhukorskyi OM (eds). Methodology and Organization of Scientific Research in Animal Husbandry. A handbook. Kyiv, Ahrarna Nauka, 2017: 328 p. (in Ukrainian)
  8. Jiang Z, Wei S, Wang Z, Zhu C, Hu S, Zheng C, Chen Z, Hu Y, Wang L, Ma X, Yang X. Effects of different forms of yeast Saccharomyces cerevisiae on growth performance, intestinal development, and systemic immunity in early-weaned piglets. J. Anim. Sci. Biotechnol. 2015; 6: 47. DOI: 10.1186/s40104-015-0046-8.
  9. Kim JS, Hosseindoust AR, Lee SH, Choi YH, Kim MJ, Lee JH, Kwon IK, Chae BJ. Bacteriophage cocktail and multi-strain probiotics in the feed for weanling pigs: effects on intestine morphology and targeted intestinal coliforms and clostridium. Animal. 2017; 11 (1): 45–53. DOI: 10.1017/S1751731116001166.
  10. Kim JS, Ingale SL, Hosseindoust AR, Lee SH, Lee JH, Chae BJ. Effects of mannan level and β-mannanase supplementation on growth performance, apparent total tract digestibility and blood metabolites of growing pigs. Animal. 2017; 11 (2): 202–208. DOI: 10.1017/S1751731116001385.
  11. Kogan G, Kocher A. Role of yeast cell wall polysaccharides in pig nutrition and health protection. Livestock Sci. 2007; 109 (1–3): 161–165. DOI: 10.1016/j.livsci.2007.01.134.
  12. Kyryliv YI, Prudyus TY, Barulo BS. The effectiveness of using of biologically active fodder addition Activio in the diet of broiler chickens. Sci. Mess. LNU Vet. Med. Biotechnol. Ser. Agricult. Sci. 2015; 17 (1/61): 80–85. Available at: https://nvlvet.com.ua/index.php/agriculture/article/view/3553 (in Ukrainian)
  13. Lee JT, Bailey CA, Cartwright AL. β-Mannanase ameliorates viscosity-associated depression of growth in broiler chickens fed guar germ and hull fractions. Poult. Sci. 2003; 82 (12): 1925–1931. DOI: 10.1093/ps/82.12.1925.
  14. Markowiak P, Śliżewska K. The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition. Gut Pathogens. 2018; 10 (21): 2–20. DOI: 10.1186/s13099-018-0250-0.
  15. Molist F, van Eerden E, Parmentier HK, Vuorenmaa J. Effects of inclusion of hydrolyzed yeast on the immune response and performance of piglets after weaning. Anim. Feed Sci. Tech. 2014; 195: 136–141. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2014.04.020
  16. Prandini A, Sigolo S, Morlacchini M, Giuberti G, Moschini M, Rzepus M, Della Casa G. Addition of nonstarch polysaccharides degrading enzymes to two hulless barley varieties fed in diets for weaned pigs. J. Anim. Sci. 2014; 92 (5): 2080–2086. DOI: 10.2527/jas.2012-6199.
  17. Sauer N, Mosenthin R & Bauer E. The role of dietary nucleotides in single-stomached animals. Nutr. Res. Rev. 2011; 24 (1): 46–59. DOI: 10.1017/S0954422410000326.
  18. Shen YB, Piao XS, Kim SW, Wang L, Liu P, Yoon I, Zhen YG. Effects of yeast culture supplementation on growth performance, intestinal health, and immune response of nursery pigs. J. Anim. Sci. 2009; 87 (8): 2614–2624. DOI: 10.2527/jas.2008-1512.
  19. Simon O. Microorganisms as feed additives — probiotics. Adv. Pork Prod. 2005; 16: 161–167. Available at: https://www.banffpork.ca/documents/BO07-SimonO.pdf
  20. Susenbeth A, Naatjes M, Blank B, Kühl R, Ader P, Dickhoefer U. Effect of xylanase and glucanase supplementation to a cereal-based, threonine-limited diet on the nitrogen balance of growing pigs. Arch. Anim. Nutr. 2011; 65 (2): 123–133. DOI: 10.1080/1745039X.2010.534896.
  21. Trckova M, Faldyna M, Alexa P, Sramkova Zajacova Z, Gopfert E, Kumprechtova D, Auclair E, D’Inca R. The effects of live yeast Saccharomyces cerevisiae on postweaning diarrhea, immune response, and growth performance in weaned piglets. J. Anim. Sci; 2014; 92 (2): 767–774. DOI: 10.2527/jas.2013-6793.
  22. Willamil J, Badiola I, Devillard E, Geraert PA, Torrallardona D. Wheat-barley-rye- or corn-fed growing pigs respond differently to dietary supplementation with a carbohydrase complex. J Anim Sci. 2012; 90 (3): 824–832. DOI: 10.2527/jas.2010-3766.
  23. Willing BP, Malik G, Van Kessel AG. Nutrition and gut health in swine. In: Chiba LI (ed). Sustainable Swine Nutrition. Chich ester, Wiley, 2012: 197–213. DOI: 10.1002/9781118491454.ch8.

Search