Завантажити повний текст у PDF

Bìol. Tvarin. 2023; 25 (2): 14–22.
https://doi.org/10.15407/animbiol25.02.014
Received 17.01.2023 ▪ Revision 14.03.2023 ▪ Accepted 20.06.2023▪ Published online 30.06.2023


Комплексна оцінка бугаїв скоростиглих м’ясних порід англійської селекції в умовах України

В. С. Козир

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут зернових культур НААН, вул. Володимира Вернадського, 14, м. Дніпро, 49009, Україна


Проведено інтегровану оцінку продуктивності бугайців скоростиглих м’ясних герефордської і абердин-ангуської порід англійської селекції в умовах степової зони України. Встановлено, що худоба з місцевості приморського клімату пристосувалась до сухого жаркого середовища степової зони, про що свідчать клінічні показники організму тварин. Худоба гармонійно розвивалось, екстер’єрні проміри та індекси тілобудови були в межах породних норм. Бугайці герефордської і абердин-ангуської порід за умов безпасовищного вирощування до 2,5 року при завершенні відгодівлі мали високу продуктивність — 688 і 531 кг маси тіла відповідно, з гармонійно розвинутим тулубом та ідеально вираженими м’ясними формами. Бугайці були компактної тілобудови з розвинутими глибокими грудьми, виповненою задньою частиною тіла, що характерно для худоби з міцною конституцією і потенційно високою м’ясною продуктивністю. Відносна швидкість росту бугайців впродовж дослідження була в межах 19–22%. Тому вони є перспективою м’ясного скотарства України для збільшення виробництва високоякісної «мармурової» яловичини. Герефорди, порівняно з абердин-ангусами, вирізняються дещо більшим габітусом, масивністю, енергією росту, конверсією корму, забійними показниками, збалансованим морфологічним складом туш, коефіцієнтом м’ясності. Абсолютні і відносні прирости маси тіла підтверджують високий генетичний потенціал м’ясної продуктивності: 18–24-місячні бугайці досягли реалізаційних кондицій. На сьогодні їх кількість невелика, а відтворення вимагає певного часу і коштів, тому вважаємо, що термін вирощування поголів’я можна подовжити до 30 місяців. У період становлення галузі м’ясного скотарства можливо вирощувати молодняк до 30-місячного віку без погіршення забійних показників та кулінарних і смакових якостей яловичини відповідно до вимог споживача.

Ключові слова: велика рогата худоба, порода, бугаї, екстер’єр, м’ясна продуктивність, забійні показники, якість яловичини


  1. Furmanets YS. Feeding of young cattle with compound fodder of own production: Sci. Works Podilsk DATU. 2013; 21: 276–278. (in Ukrainian)
  2. Huuskonen A, Joki-Tokola E. Perfomance of growing dairy bulls offered diets based on silages made of whole-crop bariey, whole-crop wheat, hairy vetch and grass. Food Sci. 2010; 19(2): 116–126. DOI: 10.2137/145960610791542325.
  3. Ibatulin II, Zhukorskyi OM. Handbook of complete feeding of agricultural animals. Kyiv, 2016: 332 p. ISBN 978-966-540-402-6. (in Ukrainian)
  4. Kolisnyk OI, Prudnikov VG, Kryvoruchko YI. Monitoring and evaluation of Aberdeen Angus beef cattle in Ukraine. Poltava State Agr. Acad. 2018; 3: 127–131. DOI: 10.31210/visnyk2018.03.19. (in Ukrainian)
  5. Kolisnyk OI, Prudnikov VG, Kryvoruchko YI, Nagorny SA. Characteristics of organizational and technological conditions for the storage of meat cow of the Aberdeen Angus breed in stall period without the use of accommodation. Poltava State Agr. Acad. 2018; 1: 97–100. DOI: 10.31210/visnyk2018.01.17.
  6. Kozyr VS, Shevchenko TV. Fodder conversion in the growth of goblets mature and long meat breeds. Grain crops. 2019; 3 (2): 345–349. DOI: 10.31867/2523-4544/0095.
  7. Kukhtyn M, Salata V, Berhilevych O, Malimon Z, Tsvihun A, Gutyj B, Horiuk Y. Evaluation of storage methods of beef by microbiological and chemical indicators. Potravinarstvo Slovak J. Food Sci. 2020; 14: 602–611. DOI: 10.5219/1381.
  8. Kukhtyn M, Salata V, Pelenyo R, Selskyi V, Horiuk Y, Boltyk N, Ulko L, Dobrovolsky V. Investigation of zeranol in beef of Ukrainian production and its reduction with various technological processing. Potravinarstvo Slovak J. Food Sci. 2020; 14: 95–100. DOI: 10.5219/1224.
  9. Salata V, Kuhtyn M, Semanjuk V, Perkij Y. Dynamics of microflora of chilled and frosted beef during storage. Mess. LNUVMBT. 2017; 19 (73): 178–182. DOI: 10.15421/nvlvet7337. (in Ukrainian)
  10. Savchuk IM, Kovalova SP, Tymoshenko ZA, Yashchuk IV. Productivity of bulls and the quality of muscle tissue and liver due to the use of high-protein feed in diets. Agr. Sci. 2022; 7 (832): 36–43. DOI: 10.31073/agrovisnyk202207-06. (in Ukrainian)
  11. Savchuk I, Skydan O, Stepanenko V, Kryvyi M, Kovalova S. Safety of livestock products of bulls on various diets during fattening in the conditions of radioactive contamination. Mech. Biosys. 2021; 12 (1): 86–91. DOI: 10.15421/022113.
  12. Serraino A, Bardasi L, Riu R, Pizzamiglio V, Liuzzo G, Galletti G, Giacometti F, Merialdi G. Visual evaluation of cattle cleanliness and correlation to carcass microbial contamination during slaughtering. Meat Sci. 2012; 90 (2): 502–506. DOI: 10.1016/j.meatsci.2011.08.001.
  13. Sharan PI. Economics of genetic and breeding resources of cattle of specialized meat breeds of Ukraine. Boryspil, 2019.
  14. Timchenko LO. Intensification of specialized meat cattle breeding in Ukraine. Agr. Sci. 2015; 93 (4): 40–45. Available at: https://agrovisnyk.com/pdf/en_2015_04_08.pdf
  15. Ugnivenko AM. Scientific basis of the development of meat cattle breeding in Ukraine. Kyiv, Comprint, 2016: 330 p.
  16. Vdovichenko YV. Meat cattle breeding in the steppe zone of Ukraine. Nova Kakhovka, PUEL, 2012.

Search