Вплив кормової добавки «Активо» на вміст загальних ліпідів та їх окремих класів у печінці та скелетних м’язах свиней

Т. Я. Прудиус, М. Б. Масюк

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН, вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна

Зі збільшенням споживання м’яса зростають і вимоги до його якості. Оскільки м’ясо свинини є другим за популярністю у світі, то виробники цього продукту стараються підвищувати його якість. Мета наших досліджень полягала у з’ясуванні впливу кормової добавки «Активо», яка містить олію кориці, олію розмарину, екстракт перцю чілі, олію орегано, на вміст загальних ліпідів і співвідношення їх окремих класів в печінці та скелетних м’язах свиней. Дослідження проводили на двох групах свиней великої білої породи масою 70 кг, розділених за принципом поросят-аналогів на контрольну та дослідну групи. Свині обох груп отримували стандартний комбікорм (СК), призначений для цієї вікової групи. Свині дослідної групи додатково до СК отримували кормову добавку «Активо» у кількості 0,1 кг/т комбікорму. Дослід тривав 40 діб. Матеріалом для досліджень слугували зразки тканин печінки, довгого м’яза спини, широкого м’яза спини. Загальний вміст ліпідів визначали гравіметричним методом, окремі класи ліпідів — методом тонкошарової хроматографії на пластинках із силікагелем. Дослідження показали, що загальний вміст ліпідів у печінці, довгому та широкому м’язах спини свиней дослідної групи був, відповідно, в 1,66 і 1,95 (P≤0,001) та 1,26 (P≤0,05) раза більший, ніж у тварин контрольної групи. Відносний вміст естерів холестеролу у ліпідах печінки свиней дослідної групи був у 1,9 (P≤0,001) раза вищий, ніж у контролі. Натомість у широкому м’язі спини зафіксовано менший вміст триацилгліцеролів та більший — неестерифікованих жирних кислот (P≤0,05), етерифікованого холестеролу (P≤0,05) і особливо фосфоліпідів (P≤0,001). За дії досліджуваної кормової добавки у широкому м’язі спини суттєво зменшився вміст неестерифікованого холестеролу (P≤0,001) та збільшився вміст фосфоліпідів (P≤0,001).  

Ключові слова: ліпіди, фосфоліпіди, триацилгліцероли, ефірні олії, кормова добавка

Search