Завантажити повний текст у PDF

Prudyus TY, Masiuk MB. The influence of feed additive “Activo” on the content of total lipids and their classes profile in liver and skeletal muscles of pigs. Bìol. Tvarin. 2024; 26 (3): 35–38.
https://doi.org/10.15407/animbiol26.03.035
Received 26.07.2024 ▪ Revision 25.09.2024 ▪ Accepted 25.09.2024 ▪ Published online 01.10.2024


Вплив кормової добавки «Активо» на вміст загальних ліпідів та їх окремих класів у печінці та скелетних м’язах свиней

Т. Я. Прудиус, М. Б. Масюк

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Інститут біології тварин НААН, вул. В. Стуса, 38, м. Львів, 79034, Україна


Зі збільшенням споживання м’яса зростають і вимоги до його якості. Оскільки м’ясо свинини є другим за популярністю у світі, то виробники цього продукту стараються підвищувати його якість. Мета наших досліджень полягала у з’ясуванні впливу кормової добавки «Активо», яка містить олію кориці, олію розмарину, екстракт перцю чілі, олію орегано, на вміст загальних ліпідів і співвідношення їх окремих класів в печінці та скелетних м’язах свиней. Дослідження проводили на двох групах свиней великої білої породи масою 70 кг, розділених за принципом поросят-аналогів на контрольну та дослідну групи. Свині обох груп отримували стандартний комбікорм (СК), призначений для цієї вікової групи. Свині дослідної групи додатково до СК отримували кормову добавку «Активо» у кількості 0,1 кг/т комбікорму. Дослід тривав 40 діб. Матеріалом для досліджень слугували зразки тканин печінки, довгого м’яза спини, широкого м’яза спини. Загальний вміст ліпідів визначали гравіметричним методом, окремі класи ліпідів — методом тонкошарової хроматографії на пластинках із силікагелем. Дослідження показали, що загальний вміст ліпідів у печінці, довгому та широкому м’язах спини свиней дослідної групи був, відповідно, в 1,66 і 1,95 (P≤0,001) та 1,26 (P≤0,05) раза більший, ніж у тварин контрольної групи. Відносний вміст естерів холестеролу у ліпідах печінки свиней дослідної групи був у 1,9 (P≤0,001) раза вищий, ніж у контролі. Натомість у широкому м’язі спини зафіксовано менший вміст триацилгліцеролів та більший — неестерифікованих жирних кислот (P≤0,05), етерифікованого холестеролу (P≤0,05) і особливо фосфоліпідів (P≤0,001). За дії досліджуваної кормової добавки у широкому м’язі спини суттєво зменшився вміст неестерифікованого холестеролу (P≤0,001) та збільшився вміст фосфоліпідів (P≤0,001).  

Ключові слова: ліпіди, фосфоліпіди, триацилгліцероли, ефірні олії, кормова добавка


  1. Grytsyniak II, Smolianinov KB, Yanovych VG. Lipid metabolism in fish. Lviv, Triada plyus, 2010: 335 p. (in Ukrainian)
  2. Huang C, Chen D, Tian G, He J, Zheng P, Yu J, Mao X, Huang Z, Yan H, Wang Q, Wang H, Yu B. Effects of dietary plant essential oil supplementation on growth performance, nutrient digestibility and meat quality in finishing pigs. J Anim Physiol Anim Nutr. 2022; 106 (6): 1246–1257. DOI: 10.1111/jpn.13673.
  3. Hunchak A, Hunchak VM, Ratych IB. Biological effects of plants extracts in the poultry. Sci Mess LNUVMBT Ser Vet Sci. 2015; 17 (3): 19–31. Available at: https://nvlvet.com.ua/index.php/journal/article/view/513 (in Ukrainian)
  4. Modern technologies for feeding pigs without the use of antibiotics. Electronic resource. 2019. Available at: https://vita.biz.ua/suchasni-tehnologiyi-godivli-svynej-bez-vykorystannya-antybiotykiv
  5. Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential oils of oregano: Biological activity beyond their antimicrobial properties. 2017; 22 (6): 989. DOI: 10.3390/molecules22060989.
  6. Pagliari S, Forcella M, Lonati E, Sacco G, Romaniello F, Rovellini P, Fusi P, Palestini P, Campone L, Labra M, Bulbarelli A, Bruni A. Antioxidant and anti-inflammatory effect of cinnamon (Cinnamomum verum Presl) bark extract after in vitro digestion simulation. Foods. 2023; 12 (3): 452. DOI: 10.3390/foods12030452.
  7. Prudius TY, Kyryliv YI, Barylo BS. Effectiveness of the use of “Activo” essential oil extracts in the geese diet. Modern Poultry Farming. 2016: 12–16. (in Ukrainian)
  8. Rašković A, Milanović I, Pavlović N, Ćebović T, Vukmirović S, Mikov M. Antioxidant activity of rosemary (Rosmarinus officinalis) essential oil and its hepatoprotective potential. BMC Complement Altern Med. 2014; 14: 225. DOI: 10.1186/1472-6882-14-225.
  9. Reichling J, Schnitzler P; Suschke U; Saller R. Essential oils of aromatic plants with antibacterial, antifungal, antiviral and cytotexic onopenties-an overview. Fobsch Komplementmed. 2009; 16 (2): 79–90. DOI: 10.1159/000207196.
  10. Vlizlo VV (ed.), Fedoruk RS, Ratych IB. Laboratory Research Methods in Biology, Animal Husbandry and Veterinary Medicine. A guide. Lviv, Spolom, 2012: 764 p. (in Ukrainian)

Search